Jouw pittigste levensles

Jouw pittigste levensles

Wat is voor jou tot nu toe je pittigste levensles geweest? Een vraag waar je waarschijnlijk wel even de tijd voor wil nemen om hier een antwoord op te geven. En misschien ook niet en weet je meteen wat dit voor jou is. Maar het kan ook zijn dat je dit niet zo een, twee, drie weet en echt even de tijd wil nemen om te voelen wat er als levensles met kop en schouders boven de rest uitsteekt? Waarom is deze vraag zo cruciaal? Daarover meer in deze blog.

 

Waarom weten wat je pittigste levensles is?

 

Er zijn twee aspecten aan deze vraag. Om te beginnen jouw antwoord op deze vraag. Voor sommigen ligt het antwoord namelijk niet meteen aan de oppervlakte en is de vraag die deze vraag oproept, hoe krijg ik het antwoord op deze vraag helder?

 

Het tweede aspect van de vraag wat jouw pittigste levensles is tot nu toe, dat is waarom het antwoord op deze vraag zo waardevol voor je is. Daarover straks meer.

 

3 scenario’s

 

Om een antwoord op de kernvraag in deze blog te krijgen, zul je even een pauze in moeten lassen. Even loskomen van waar je mee bezig bent om tot het inzicht te komen wat voor jou echt de meest uitdagende levensles is.

 

Er zijn 3 scenario’s.

  1. Je weet het meteen
  2. Je hebt meerdere opties en kunt er niet meteen uit kiezen
  3. Je hebt geen idee

 

Scenario 1

 

Wat verdiepend werkt en bovendien heel krachtig is om te doen, dat is om jouw antwoord met een paar mensen te delen. Dit kan een collega, businessbuddy of bijvoorbeeld je partner zijn. Door het delen weet je of jouw antwoord klopt en of je concreet genoeg bent in jouw antwoord. Kortom, ga het delen en toetsen.

 

Scenario 2

 

Neem even afstand van je werk. Ga ergens op een fijne plek zitten, maak een wandeling of ga ergens in de natuur een plekje opzoeken waar je rust vindt. Zodanig dat je kan voelen wat uit de opties die je voor je ziet toch echt het meest prominente blijkt. En ook hier, net als in scenario 1, geldt dat delen met anderen tot verheldering leidt. Dus ook al ben je er nog niet helemaal uit, ga het delen en je inzichten zul je aanscherpen.

 

Scenario 3

 

Als je werkelijk geen idee hebt, dan wordt het hoog tijd dat je meer lucht in je agenda inplant om tot jezelf te komen. Niet eenmalig, maar structureel. Het antwoord ligt niet buiten jezelf maar binnenin. Ga ermee aan de slag en zorg ervoor dat je je bewuster wordt van wie je bent en waar je staat. En bedenk je, dat jouw meest pittige les in het leven wellicht hiermee te maken heeft. You never know. En ook hier geldt, je hoeft het niet helemaal alleen te doen. Vraag hulp van iemand die je kan spiegelen en kan helpen om de kern boven te krijgen.

 

Wat wij anderen het beste bij kunnen brengen

 

Je vraagt je inmiddels waarschijnlijk af waarom het antwoord op deze vraag zo van belang is. En het antwoord daarop is eigenlijk heel eenvoudig. Dat waar wij in ons leven het meeste moeite mee hebben om onszelf aan te leren, is doorgaans wat wij anderen het beste bij kunnen brengen. Wat denk je daarvan?

 

We teach best what we most need to learn

 

Mezelf op 1

 

Voor mij is mijn innerlijke ontdekkingstocht naar mezelf, door te kiezen voor wat ik wil en daar écht voor gaan staan mijn pittigste les in het leven tot nu toe. En deze ontdekkingstocht is oneindig, dat maakt het zo bijzonder. Doordat ik weet wie ik ben, wat ik wil en waarom ik doe wat ik doe kan ik mijn vleugels volledig uitslaan en maximaal van waarde zijn voor anderen en voor de wereld waarin wij leven. Daarvoor is het nodig om eerst jezelf op 1 te zetten zodat je daarna optimaal kan stralen en anderen kan helpen.

 

Tijdens mijn ontdekkingstocht heb ik momenten gekend dat ik dacht dat ik wist wat het was, maar dat ik toch nog een laagje dieper mocht gaan. Hierover meer in mijn vorige blog. Wat is voor jou de meest pittige levensles tot nu toe? En wat zegt dat inzicht over de invulling die je hieraan hebt gegeven in je werkende leven? Heb je vragen of wil je jouw antwoord eens tegen mij aanhouden? Ik hoor je graag.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 
AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment