Durf jij kleur te bekennen?

Durf jij kleur te bekennen?

Kortgeleden hoorde ik een coach zeggen dat zij er last van had dat haar agenda zo bomvol zit met klanten, zelfs in de avonduren. Je zou kunnen zeggen een luxeprobleem, ze heeft immers volop klanten. Haar beleving is echter anders omdat ze ervaart dat haar eigen tijd in het gedrang komt. De vraag is op wiens voorwaarden werk je? En in hoeverre ben jij zelf de baas over jouw agenda? Of zijn dat je klanten? De vraag is op wiens voorwaarden werk je?

 

Overschot aan klanten een luxe?

Hoe heerlijk is het om een overvloed aan klanten te hebben? Dat zou je denken en toch weet ik dat het voor degenen die daar ‘last’ van hebben een uitdaging kan zijn. Zo heb ik een klant die hierdoor het gevoel heeft continu in een ongemakkelijke spagaat te zitten. Ze wil eigenlijk geen nee zeggen tegen klanten. Bovendien heeft ze er klanten bij zitten waar ze, als ze eerlijk is, liever afscheid van zou willen nemen. En toch doet ze dat niet, met als gevolg dat dit ten koste gaat van haarzelf. Ze heeft nauwelijks tijd voor zichzelf, laat staan tijd om aan (de groei van) haar bedrijf te werken.

 

Misschien herken je bovenstaande situatie en wellicht ook niet. Roept het eerder een brandend verlangen bij je op? Denk je ‘had ik maar een overschot aan klanten’? Ook dan is het de moeite waard om door te lezen omdat ik denk dat de vragen en overwegingen die ik je meegeef van waarde voor je zijn.

Kleur bekennen hoe het met je business gaat

Hoe sta jij ervoor met je bedrijf? Om te beginnen is het belangrijk om te kijken hoe de vlag erbij hangt. Daarvoor geef ik je een aantal vragen / overwegingen mee, namelijk:

  1. In hoeverre werk je met leuke en fijne klanten?
  2. Zijn er klanten voor wie je werkt waar je eigenlijk liever afscheid van neemt? En zo ja, wie zijn dat? Kortom, maak het concreet en durf dit te benoemen (naar jezelf toe).
  3. Wat weerhoud je ervan om nee te zeggen tegen klanten die je liever niet bedient?
  4. Hoeveel dagen per week wil je met klanten werken en hoe ziet dat er op dit moment in de praktijk uit?
  5. Wanneer werk je aan je bedrijf?
  6. Vind je dat je voldoende tijd hebt om aan je bedrijf te werken?
  7. In hoeverre plan je structureel tijd in voor jezelf. Dus niet achteraf, maar vooruit in de tijd?

 

Wat heb je nodig om te veranderen?

Hierboven heb je aangegeven wat de ideale modus voor jou is. Hoeveel tijd je direct met klanten wil werken en hoeveel tijd je wil hebben om aan je bedrijf te werken. Wat heb jij nodig om hier een betere balans in aan te brengen. Uitgaande van dat je weet wat je ideale situatie is. Feit is dat als je door blijft gaan met je agenda volproppen met klantafspraken en je je eigen tijd niet bewaakt dat je huidige situatie onveranderd blijft.

 

Tijd voor een nieuw businessmodel?

Wellicht kom je tot de conclusie dat je huidige businessmodel niet meer werkt? Dat je niet kan opschalen terwijl je dat wel graag wil? Of dat je merkt dat je huidige businessmodel niet lang meer meegaat en je niet weet hoe je dit kan veranderen op een manier die bij jou past?

Tijd om terug te gaan naar de tekentafel en jouw ideale situatie in kaart te brengen. Het is niet meer dan normaal om eens in de zoveel jaar terug te gaan naar de basis, om stil te staan bij wat je doet en waarom. Of je nog voor de klanten werkt voor wie je het liefst werkt. Dat plaatje is continu in beweging.

Tijd voor een herijking?

Tijd voor een herijking? Daar kan ik je mee helpen. Ik kijk met je mee hoe je een doorbraak kan creëren zodat jij (weer) blij wordt van wat je doet met je bedrijf en ruimte ervaart.

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.
AANMELDEN


Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van betrokken loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment