Vaak gaan we tegen beter weten door

Vaak gaan we tegen beter weten door

De resultaten die we behalen met ons bedrijf zijn voor een belangrijk deel richtinggevend voor hoe het gaat met onze onderneming. Of we op het juiste pad zitten, of onze inspanningen z’n vruchten afwerpen in de vorm van betalende klanten. Een van de veel voorkomende valkuilen is dat we tegen beter weten in doorgaan. De vraag is, hoe om te gaan als de resultaten van je activiteiten min of meer uitblijven?

 

Feiten onder ogen zien

Misschien vertrok je gezicht al wat bij het lezen van de titel en toch hoop ik dat je de feiten onder ogen durft te zien. Zodanig dat je kunt bijsturen als dat nodig is. Mijn ervaring is dat velen doorgaan met precies hetzelfde doen wat ze tot op heden geen succes heeft geboden. Omdat de hoop groter is dan de resultaten je vertellen. Ik zal de eerste zijn die bevestigt dat sommige dingen tijd nodig hebben. Maar waar het om gaat is dat je ziet, ervaart, leert en bijstuurt als dingen niet blijken te werken.

Zicht hebben op je geldstromen

Genoeg ondernemers staren zich vanuit hoop blind op succes. Succes dat nog moet komen, wat dat ook is. En dat begint bij het onder ogen zien van de feiten:

  1. Weet jij precies wat je inkomsten zijn? Niet alleen uit je onderneming, maar ook uit investeringen e.d.
  2. Heb je goed zicht op je zakelijke en privé uitgaven en hoe houd je dit bij?
  3. Welke omzet draai je en hoe monitor jij dit?
  4. Wat is de winst uit je onderneming en houd je dit bij?
  5. Kijk je wel eens naar al je zakelijke en privé verzekeringen en of en wat je daarin kan besparen?

Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar wel cruciale vragen om te beantwoorden. Waar het in de kern omgaat is dat jij als ondernemer volledig ‘on the ball’ bent en de verantwoordelijkheid voor je money flow neemt. De reden dat ik dit benadruk is omdat ik niet zelden mensen spreek die dit een lastig onderwerp vinden. Er het liefst voor weglopen dan wel het aan hun partner overlaten en zelf voor hun onderneming het minimale doen. Herkenbaar? Dat is het hoog tijd om je verantwoordelijkheid te nemen en jezelf en je business serieus te nemen.

Het money managen leuk gaan vinden

Niet iedereen staat meteen te springen om het managen van je money flow op te pakken. En toch is het in de meesten gevallen zo dat als je je erin gaat verdiepen, er structureel aandacht aan geeft, dat je het leuk kan gaan vinden. Het geeft je een gevoel dat jij de regie hebt en laat dat nou onmisbaar zijn in je ondernemerschap.

Hoe zit het dan met de resultaten als feedback

Stap 1 is om te weten waar je het over hebt als het gaat om resultaten en feiten; zowel zakelijk als privé. Stap 2 gaat over wat je er vervolgens mee doet. Dat is het punt waar sommigen weglopen voor de feiten en daardoor juist kostbare tijd verliezen. Zie het als een spel. Een spel waarvan je geen handleiding hebt, maar in de praktijk moet ontdekken wat de spelregels zijn. Gun jezelf de tijd om iets uit te proberen en te kijken of het werkt. En als het werkt, herhaal het dan en blijf erop voortborduren. Werkt het niet, dan kun je het nog een keer doen, met wellicht een andere aanpak in je marketing. Maar blijf bijsturen als iets niet werkt.

Klankbord nodig?

Merk je bij het lezen van bovenstaande weerstand bij jezelf? Of weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Laat het me weten. Je kunt je hier aanmelden voor een gratis en vrijblijvende strategiesessie waarin je je vraag tegen me aan kan houden. Niet aarzelen maar doen.
Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

AANMELDEN


Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van betrokken loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment