Niet bij je gevoel kunnen komen

Beter leren voelen, hoe dan?

De vraag ‘hoe kan ik beter leren voelen?’, is een van de meest gestelde vragen die aan me wordt voorgelegd. Veelal zijn dit mensen, regelmatig mannen, die met name naar de buitenwereld toe hun leven goed op orde lijken te hebben. Diep van binnen merken ze echter dat er iets ontbreekt. Wat dit precies is, is niet altijd helder en het kost moeite om daar bij te komen. Niet of moeilijk bij je gevoel kunnen komen is een teken aan de wand dat je uit verbinding bent met wie je in essentie bent. Drukte en hectiek in het dagelijks leven drijven je voort, met als gevolg dat je lang rond kunt lopen met een sluimerend onbestemd gevoel. In het begin is dit veelal nog onbewust, maar wellicht heb je een vage notie dat je je gevoelens aan het onderdrukken bent. Tot het moment dat je niet meer kunt doen alsof. Je negatieve gevoelens worden sterker, je kunt soms emoties ervaren en weet dat er iets moet gebeuren om te veranderen.
BOEK EEN GRATIS KENNISMAKING
2016-03-03 20.02.03

Grote impact

Niet bij je gevoel kunnen komen, dan wel met moeite, kun je zien als een sluipmoordenaar. Hoe verder je bij jezelf verwijderd bent (geraakt) hoe meer moeite je ermee hebt om bij je gevoel te komen. Gevoelens blijven, je hebt er alleen moeite mee om ermee in contact te komen. Met als gevolg dat er twijfels kunnen ontstaan die je voorheen niet had, je wordt onzeker, krijgt een leeg en onbestemd gevoel en soms zelfs een laag zelfbeeld. Mogelijk weet je geen raad met jezelf. Je bent er inmiddels achter dat de situatie niet uit zichzelf beter wordt. Ogenschijnlijk lijkt je situatie onschuldig, de impact hiervan – zeker op den duur – is vernietigend, zowel business wise als ook privé in de relaties die je aangaat. Alleen al door het feit dat je vanuit je niet-zelf verkeerde keuzes kunt maken waardoor je nog verder van huis bent.
2016-03-05 12.08.00

Herkenning door lichamelijke klachten

 

Als gevolg van het vaak langdurig onderdrukken van gevoelens (en emoties) openbaren zich soms ook lichamelijke klachten. Je ervan bewust zijn dat de lichamelijke klachten samenhangen met gevoelens onderdrukken, ontbreekt nog wel eens. Het menselijk lichaam is bijster intelligent, het weet precies wat goed voor je is en wat niet. Als je stelselmatig de signalen van je lichaam uit de weg gaat, bouwt de spanning zich lichamelijk op en trekt je lichaam aan de bel. De kans is groot dat dit niet op de meest subtiele manier is. De kunst is om de taal van je lichaam te leren begrijpen. Dit is werken aan het vergroten van je fysieke intelligentie.
JA, IK WIL VRIJBLIJVEND KENNISMAKEN

Listen to the whispers before they become screams

Evelien kan voelen als geen ander

 

“In mijn zoektocht naar de juiste coach die mij kon begeleiden om meer te voelen en beter in contact te komen met mezelf; ben ik bij Evelien terecht gekomen. Een life coach die kan voelen als geen ander. Put uit jaren ervaring. Prikkelde mijn hart en verstand. Doorbrak patronen. Gaf me nieuwe inzichten. Hielp me bij mezelf te komen. Daagde me uit. Dit alles in een ongedwongen setting en altijd omringd door de unieke, fijne energie die Evelien als een tweede huid draagt en bijzonder prettig op mij heeft afgestraald. Ik leef een ander leven. Dit was het beste cadeau wat ik mezelf ooit heb gegeven.”

 

– Chris van Luxemburg

Waar begin je?

Erkennen dat je niet of met moeite bij je gevoel kunt komen is een belangrijke stap naar verandering. Dit betekent niet vechten tegen wat er is, er ook geen oordeel aan hangen, maar uit je gedachten blijven en accepteren dat dit deel uitmaakt van het ‘mens zijn’. Het toelaten is in deze fase van erkenning belangrijk. Laat het er zijn en blijf met aandacht bij jezelf. Je lichaam voelen helpt om je in het moment te houden. Wat je hiermee eigenlijk aan het doen bent is vertragen en door dit te doen kan er verdriet loskomen. Laat het simpelweg gebeuren, ook al snap je er geen snars van. Ook als je merkt dat je emotioneel nog op slot zit is het goed zoals het is. Blijf met je aandacht bij het moment en uit je gedachten. Dit is een belangrijk begin.
Life coach, Business coach, Auteur, Sparring partner, Spreker

Van wankel naar krachtig

 

Er zijn mensen in mijn praktijk die in het prille begin, van het werken aan dichter bij hun gevoel komen, soms eerst meer chaos ervaren en de indruk krijgen wankel te staan. Het kan zijn dat eerst negatieve emoties en gedachten even zich lijken uit te vergroten. Dit noem ik het opschudden van de kussens. Er komt een hoop stof vrij. Belangrijk daarbij is om niet in paniek te raken en eventuele sterke emoties, dan wel meer subtiele sensaties van onrust, er te laten zijn. De meeste mensen vinden van zichzelf dat het allemaal snel gefikst moet zijn. Dit kan veelal ook, maar daarbij kan het begin wat onstuimig zijn. De verandering van niet bij je gevoel kunnen komen naar leren voelen betekent het donker aan durven gaan om vervolgens het licht te kunnen zien. Geen reden tot paniek en ik ben er voor je om je hierbij stap voor stap te begeleiden. Resultaten komen veelal sneller dan je denkt.
JA, IK WIL VRIJBLIJVEND KENNISMAKEN
Warm, betrokken en haarscherp in analyse

 

“Evelien heeft mij geholpen om dichter bij mijn gevoel te komen. Ik heb geleerd mild te zijn naar mijzelf toe en meer hartgedragen keuzes te maken. Zowel in de zakelijke context als ook privé. Evelien heeft mij inzicht gegeven in mijn gedrag en patronen leren herkennen en doorbreken. De coachsessies bij Evelien waren heel waardevol en fijn. Vanaf het eerste moment voelde het vertrouwt aan. Bij elke sessie is zij vol aandacht, geeft rust en ruimte en stelt je op je gemak. Evelien is een warme en krachtige persoonlijkheid, liefdevol en betrokken. Ze heeft een passie voor mensen en haar vak, dit merk je meteen. Ze voelt je haarfijn aan, heeft een scherpe en heldere analyse en komt daardoor snel tot de kern. Ze houdt je een spiegel voor en is niet bang om je te confronteren, op haar eigen zachte manier. Ik beveel Evelien van harte aan als je op zoek bent naar een life (business) coach. Haar oprechte aandacht, warmte en enthousiasme zorgen ervoor dat je de volgende stap zet.”

 

– Joep de Cock

Op naar een blijvende verandering

Eraan werken om (beter) bij je gevoelens te kunnen komen is een verandering met doorgaans blijvend resultaat. Als je eenmaal weet hoe je de verbinding kunt maken met je innerlijke binnenwereld zul je merken dat je je ook in de toekomst herinnert wat je te doen staat wanneer je uit balans raakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door extreme werkdruk, spanning in relaties of als je groot verdriet hebt naar aanleiding van een verlies. Dit maakt het life changing en daarmee heel waardevol. Het maakt overigens niet uit of je 30 bent of 50, waar het om gaat is dat jij op jouw tempo doet wat nodig is om je te verbinden met je gevoelens en dat je je emoties leert reguleren. Wat ik met het reguleren van emoties bedoel is dat je leert dat een emotie geen gevoel is en dat emoties de beleving van niet bij je gevoel kunnen komen juist kunnen vertroebelen als je ze niet weet te reguleren.

Aan de slag: stel je hulpvraag

 

Herken je je voor een belangrijk deel in de beschrijving op deze pagina? Dan is de vraag wat weerhoud jou ervan om in actie te komen? Je kunt jouw hulpvraag vrijblijvend aan me stellen tijdens een online verkenning. Dit is bovendien een mogelijkheid voor ons beiden om te kijken of er een klik is. Wacht niet langer af tot je afbrand, in een bore- of burn out komt, of dat angst de overhand krijgt. Jouw leven in dit leven is niet bedoeld om vast te blijven zitten. Je zult merken dat er een wereld voor je open gaat met het beter en dieper gaan voelen. Iets wat voor jou ondoorzichtig lijkt en erg lastig om te doorbreken is te transformeren naar een leven waarin je met de kern van wie je bent verbonden bent. De innerlijke rust, liefde en de verdieping die jou dit oplevert is meer dan de moeite waard om je voor in te zetten. Ik ben er voor je om je hierin te begeleiden.
JA, IK WIL VRIJBLIJVEND KENNISMAKEN
Evelien vanEs portrait

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen gevoelens en emoties?

Het verschil tussen gevoelens en emoties is dat je gevoelens beter kunt onderdrukken dan emoties. Pure emoties zijn veelal van zeer korte duur, waarna het verdriet zich veelal in je gedachten nestelt. Bijvoorbeeld doordat je jezelf zielig gaat vinden en de neiging hebt om in drama te schieten. Dit is wat emoties kunnen doen. Daarmee zijn emoties vaak verwarrend en onrustig. Bij gevoelens is het interessant om te achterhalen of deze van binnenuit komen of dat deze eigen lijken, maar eigenlijk buiten jezelf liggen.

 

Hoe komt het dat niet kunnen voelen angstig kan maken?

Niet (goed) kunnen voelen betekent dat je niet in verbinding staat met wie je werkelijk bent. Je werkelijke zijn komt vanuit je ziel en deze kent geen angst. Kortom, wanneer je niet goed bij je gevoel kunt komen gaat je, vanuit je gedachten, gecreëerde zelfbeeld met je aan de haal. Dit kan je bang en angstig maken en stress veroorzaken. Je zit immers in je niet-zelf. Daarom is het zo belangrijk om de connectie met je ware zelf te maken, vanuit daar is er vertrouwen, innerlijke rust en kracht en ben je in staat om te voelen.

Hoeveel sessies zijn er nodig om (beter) bij mijn gevoelens te komen?

Iedereen met wie ik werk heb ik voorafgaand aan de coaching via een vrijblijvende kennismaking ontmoet. Dit is een moment waarin we wederzijds kunnen ontdekken of er een klik is en kan ik polsen waar je staat. Doorgaans laat ik ter plekke weten wat ik voor je kan betekenen en in welke vorm. Het moeilijk of niet bij je gevoel kunnen komen pak ik aan in een traject met meerdere sessies. Een doorbraak creëren is een, de kunst is om het vervolgens te integreren in je leven en ervoor te zorgen dat je het in alle vezels van je lichaam doorvoelt. Dit heeft tijd nodig. Wil je weten wat ik in jouw specifieke situatie voor je kan betekenen? Boek dan via deze link een gratis online verkenning met mij.

 

Werk je ook met Human Design in je coaching?

Ja, Human Design gebruik ik ter ondersteuning van een hulpvraag. Dit wil zeggen dat de hulpvraag, zoals bijvoorbeeld niet bij je gevoel kunnen komen, leidend is en je innerlijke autoriteit een aspect binnen Human Design is dat jou daarin handvatten geeft. Je innerlijke autoriteit zegt namelijk iets over de manier waarop je beslissingen neemt en hoe de wijsheid van jouw lichaam je daarbij kan helpen. Bij de een is intuïtie hierin leidend, bij de ander emoties en bij weer anderen het gut gevoel.

Boek meteen een gratis kennismaking