In de knoop met jezelf

In de knoop met jezelf

In de knoop met jezelf

Niets is menselijker dan een periode ervaren waarin je merkt dat je vastloopt en het even niet meer weet. Je zit in de knoop met jezelf. Dit kan doordat er iets is voorgevallen in je leven dat stress, emoties en verwarring teweeg brengt. Of dat er geen concrete actuele aanleiding is voor het latent knagend gevoel. Een gevoel dat met de tijd sterker wordt en dat niet vanzelf overgaat. Misschien heb je het gevoel de controle kwijt te zijn,  waar je voorheen steviger in je schoenen stond. Je breekt je hoofd over oplossingen. Praten met vrienden, familie en collega’s brengt je niet verder. Je voelt je onbegrepen, niet gezien en de twijfel of angst neemt alleen maar toe. Je begint zelfs onzeker te worden en dat terwijl je deze gevoelens eigenlijk niet goed kent. Dan is het tijd dat er iets verandert en je in actie komt.

 

Wanneer trek je aan de bel?

Het moment bepalen waarop je de stap zet om hulp in te schakelen kan best lastig zijn. Dan heb ik het nog niet eens over bij wie je dan aanklopt voor hulp. Daarover verderop meer. Weten wanneer het moment aanbreekt om aan de bel te trekken dat weet alleen jij? Richtlijn is dat er duidelijke signalen zijn waar je inmiddels niet meer omheen kunt. Soms zijn dit ook lichamelijke klachten die zich openbaren, een dreigende burn-out of een meer algeheel gevoel dat je het leven even niet leuk vindt. Daarnaast is het verstandig om aan de bel te trekken op het moment dat je alleen niet verder komt en niet ziet hoe je de knoop kunt ontrafelen. Mogelijk heb je er met anderen over gesproken, hoe je de situatie kunt aanpakken, maar je merkt dat dit jou niet verder helpt. Je bent je er inmiddels van bewust dat je op een kruispunt staat en dat langer rondlopen met je problemen er niet toe leidt dat de situatie er beter op wordt. Bij wie klop je vervolgens aan voor hulp als je in de knoop zit?

Een helder beeld van je situatie

Hoe weet je nou bij welke buitenstaander je het beste aan kunt kloppen als je met jezelf in de knoop zit? Wellicht overweeg je om naar je huisarts te gaan en misschien ook niet. Dit hangt volledig af van de connectie die je met hem of haar hebt, hoe benaderbaar hij is om te vertellen waar je tegenaan loopt. Dit weet je zelf het beste. Ken je je huisarts nog niet, dan zal een kennismaking je snel duidelijkheid geven. De vraag is eerder, moet je bij een coach zijn of in therapie gaan? De ene coach is de andere niet. In het algemeen is die vraag dan ook moeilijk te beantwoorden. Ik reageer hierop louter vanuit mijn praktijk en mijn jarenlange ervaring met klanten die in de knoop zitten met zichzelf.

 

BOEK EEN GRATIS KENNISMAKING

 

Vragen voor zelfanalyse

Daartoe begin ik door je een aantal vragen te stellen om jou zodoende te helpen om een helder licht te schijnen op de problemen die je ervaart en/of de uitdaging waar je voor staat.

 • Wat ervaar je precies op dit moment? Maak dit concreet. Voel je je onzeker, ervaar je stress, ben je verdrietig, voel je je schuldig? Of beleef je een gevoel van leegte of je verloren voelen?
 • Weet je wat de oorzaak is van je gevoelens? Is er een concrete aanleiding? Zoals bijvoorbeeld je relatie die moeizaam verloopt of is verbroken, ziekte, is er gedoe op je werk of een andere impactvolle gebeurtenis? Of is er een oude situatie die aan de oppervlakte komt en pijn of verdriet veroorzaakt? Wat triggert de knoop die je ervaart?
 • Hoe is de tijdspanne in relatie tot de situatie? Hoe lang loop je rond met de knoop in je maag en het gevoel dat er echt iets moet gebeuren?
 • Wat heb je tot nu toe gedaan om je problemen aan te pakken?
 • Wat heb je op dit moment nodig? Zowel van jezelf als dat een ander, en dan van wie?

Als je bovenstaande vragen, of een deel ervan, kunt beantwoorden krijg je meer gevoel bij jouw situatie. Ook doordat je merkt welke vragen je lastig vindt om te beantwoorden.

In de knoop met jezelf, coaching of therapie?

Naast de analyse van je situatie op basis van hiervoor genoemde vragen, help ik je nog iets verder op weg. Zodanig dat je bij twijfel de juiste keuze kunt maken van waar je het beste aan kunt kloppen, bij een coach of therapeut. Dit doe ik aan de hand van een aantal typische kenmerken van veel van mijn klanten die met zichzelf in de knoop zitten, waarbij ze een doorbraak hebben weten te creëren. Dit kun je als een richtlijn gebruiken. Let op, dit is daarmee geen generiek antwoord maar gebaseerd op mijn jarenlange ervaring en de vele klanten met wie ik heb gewerkt.

 

Concrete herkenbare kenmerken

Een aantal concrete herkenbare kenmerken van mijn klanten die kampen met het in de knoop met jezelf zitten zijn:

 • Ondanks het feit dat je je verdrietig voelt weet je, als je radicaal eerlijk bent naar jezelf toe, wel dat je hieruit komt. Je weet dat je weer zult opstaan en de knoop gaat ontwarren, wellicht met wat hulp van buitenaf, maar van complete uitzichtloosheid is geen sprake. De waakvlam is niet uit.
 • Je vindt het lastig om bij je gevoel te komen. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met je emoties uiten of dat je ze onderdrukt.
 • Je emoties gaan op en af. Je hebt momenten van lichte opleving en dan weer voel je je slecht en kun je je moeilijk focussen.
 • Het lijkt alsof je aan de vooravond staat van een grote verandering in je leven, waarin je structureel dingen anders wilt aanpakken.
 • Je voelt je soms neerslachtig en niet jezelf, maar je bent niet suïcidaal of zwaar depressief.
 • Je bent je ervan bewust dat je patronen wilt doorbreken, je weet alleen niet waar te beginnen en hoe je dit aanpakt.

 

Meer weten en contact?

Deze opsomming van punten is niet uitputtend, ook niet compleet maar wel een leidraad als je met jezelf in de knoop zit en meer gevoel wil krijgen bij wie je het beste aan kan kloppen voor jouw problemen. Heb je een hulpvraag, een dilemma of wil je meer informatie over wat ik voor je zou kunnen betekenen? Boek dan hieronder een gratis online kennismaking met mij.
BOEK EEN GRATIS KENNISMAKING


Evelien van Es is internationaal business & life coach, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Ze werkt ook met Human Design & de Gene Keys. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger in een hospice. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment