Aarzelen; niet per definitie een zwakte

Aarzelen; niet per definitie een zwakte

Succesvolle ondernemers nemen snel besluiten. Niets is minder waar. Toch betekent het aarzelen bij het nemen van besluiten niet per definitie een teken van zwakte. Misschien herken je dit bij jezelf of bij mensen jouw omgeving. Ik neem je graag mee om dit eens van een andere invalshoek te bekijken.

Proef je aarzeling, geef er aandacht aan

 

Heb je er wel eens op deze manier naar gekeken. Dat aarzelen juist een teken kan zijn dat je intuïtie tot je wil spreken. Dat je gevoel je dus iets wil vertellen en dat het daarmee een teken van wijsheid kan zijn. Ten minste als je de signalen oppikt en er wat mee doet. Het is dus zeer de moeite om, wanneer je bij jezelf aarzeling proeft, hier aandacht aan te geven. En dus ook als je anderen ziet aarzelen, schiet dan niet meteen in de veroordeling, maar bekijk het eens vanuit een ander perspectief. En bovendien heeft ieder mens z’n eigen tempo.

 

Hakken, kappen en draaien

 

Uiteraard zijn er ook mensen die om het minste of geringste in vertwijfeling raken. Waar de onzekerheid van ‘doe ik hier wel goed aan’ dagelijks de overhand heeft. Dat kan slopend zijn en leiden tot verkramping. Waardoor het van kwaad tot erger wordt en je bovendien veel kostbare tijd verliest.

Hoe meer je jezelf de ruimte geeft om in je aarzeling te blijven hangen, hoe erger het wordt. Je gevoeligheid voor aarzeling en het erin blijven hangen wordt groter. Kortom, het wordt van kwaad tot erger. Misschien denk je, makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom wil ik je de volgende tip meegeven. Als de aarzeling toeslaat, gun jezelf dan de tijd om een voor jou goede afweging te maken. Maar zorg ervoor dat je de tijd inperkt en jezelf ertoe zet om op een door jou bepaald moment een besluit te nemen. Zeker als je van jezelf weet dat je hier veel energie en tijd mee kunt verdoen, kan het helpen door jezelf een deadline te geven. Bijvoorbeeld, dat je voor het weekend beslist of dat je jezelf 2 dagen de tijd geeft. En dan is het klaar. Hakken, kappen en draaien. How about that?

 

Snel knopen doorhakken levert mooie lessen op

 

Als je blijft aarzelen en niet tot besluiten komt, blokkeer je jezelf om in beweging te komen. Om verandering mogelijk te maken. In mijn ondernemerschap hak ik knopen vlot door als het om investeringen gaat voor mijn persoonlijke en zakelijke groei en ontwikkeling. Natuurlijk is het daarbij heel fijn dat je weet wat je te doen staat. Dat je een kompas in handen hebt dat jou op weg helpt. En uiteraard heb ik zelf ook wel eens een besluit genomen, waarvan ik achteraf denk dat ik dat anders had gedaan. Toch is het zo dat ik, doordat ik continu in beweging ben, besluiten neem en knopen doorhak, sneller groei dan ooit. Alles wat er op mijn pad komt zie ik als een waardevolle lesson learned. For the good and the bad. No regrets.

 

Pijnig jezelf niet door aarzeling

 

Het is belangrijk dat je jezelf niet pijnigt door de aarzeling die je voelt. Sta erbij stil, voel wat het is dat je intuïtie je duidelijk wil maken, beslis en of kies en move on. Of je nou rechtsaf of linksaf gaat, zolang je blijft bewegen, dan vind je je weg wel. Of eigenlijk openbaart jouw weg zich dan vanzelf. En so what, als je, nadat je je besluit hebt genomen, toch gaandeweg beslist om een andere weg in te slaan. Who cares. Het gaat erom jou en wat voor jou goed voelt en wat jou gelukkig maakt. Wat anderen hiervan vinden of denken is niet relevant. Durf je eigen weg te bewandelen en wees je ervan bewust dat tijd heel waardevol is.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment