Het geheim van balanceren

Balanceren

Het geheim van balanceren

Als kind zat ik op turnen. Ik was een laatbloeier en begon op mijn 13e in een lokaal selectieteam. De evenwichtsbalk was een van mijn grote uitdagingen. Meermaals was ik onderuit gegaan, tot gips aan toe, en dat zorgde ervoor dat ik meer en meer spanning opbouwde voor dit toestel. Hoe mooi ik het ook vond, het balanceren erop was voor mij geen sinécure. Wat is eigenlijk het geheim van goed kunnen balanceren en waarom is dit juist in deze tijd zo belangrijk?

 

Goed kunnen balanceren is zoveel meer dan louter een fysieke prestatie. Je lichaam is het instrument dat wordt aangestuurd door onze geest. Laat ik beginnen bij de vraag ‘wat is de relevantie van balanceren, met name in de context van de wereld waarin we momenteel leven?’ Het aantal mensen dat aangeeft hinder te hebben van innerlijke onrust wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het absorberen van energie die van buitenaf komt. Veel mensen voelen dat ze heen en weer worden bewogen tussen alle verhalen, tegenstellingen en geluiden die er in de samenleving rondgaan.

 

Tegenstellingen helpen je

 

We leven in een tijdgeest die, als je het vanuit een hoger perspectief bekijkt, gerust bestempeld mag worden als een grote sprong in onze evolutie. Dit is eigenlijk iets heel moois en juist de tegenstellingen en de vanuit de buitenwereld aangewakkerde polarisatie – ten aanzien van welk onderwerp dan ook – maken dit mogelijk. De een is zich meer bewust van deze beweging dan de ander en dat is prima. Ieder z’n eigen leven, z’n eigen tempo van bewustzijnsontwikkeling, precies zoals dit voor elke ziel bedoeld is.

 

Wat deze tijd van jou vergt is dat je meester wordt in het verankeren van jezelf, zodanig dat je in staat bent om te balanceren. Om bij dat eerste te beginnen, het verankeren in jezelf. Wat ik daarmee bedoel te zeggen is dat je goed van binnenuit voelt wie je bent, waar je voor staat en dat je in staat bent om voorbij aan je zelfbeeld en persoonlijkheid in verbinding bent met wie je in de kern bent. Daarmee bedoel ik jouw ziel en die is zoveel meer dan de fysieke verpakking waarmee je in dit leven rondloopt. Hoe sterker je verankerd bent in jezelf, in jouw essentie, hoe beter je in staat bent om je evenwicht te bewaren op het moment dat er om je heen onrust is. Dit betekent overigens niet dat je de onrust dan niet waarneemt, maar wel dat je deze ziet, observeert en volgens niet absorbeert.

 

Verschil tussen observeren en absorberen

 

Wellicht vraag je je af wat het verschil is tussen observeren en absorberen? Observeren betekent dat je het aankijkt en niet wegkijkt, maar tegelijkertijd dat je bij jezelf blijft en je ervoor zorgt dat de situatie niet met jou aan de haal laat gaat. Het mag best even ongemakkelijk zijn en je kunt er ook wel degelijk wat bij voelen, maar je blijft in je eigen energieveld staan en wacht tot de storm overwaait.


Als je je niet goed voelt qua energie kan het ook zijn dat je de energie van anderen of iemand anders hebt overgenomen. Dit kan zelfs in je slaap. Vergis je niet hoe sterk de energie van iemand kan zijn die naast je ligt die veel onrust met zich meedraagt. Zonder dat je er wellicht erg in hebt kun je dit absorberen en vervolgens het gevoel hebben dat deze energie de jouwe is. Je kunt dit voor zijn door alert te zijn en blijven, te luisteren naar je gevoel en daarnaar te handelen. In feite roept elke vorm van verbinding met iemand anders, al helemaal in een intieme relatie, om waakzaamheid en behoud van het eigen energieveld. Houd dit maar eens in de gaten en stuur bij waar nodig.

 
Wen er maar aan dat balanceren een oefening is die bij het leven hoort. Het leven is nooit een grote brede balk, maar een aaneenschakeling van evenwichtsbalken. Jij hebt de sleutel in handen om alles aan te kunnen wat er op je pad komt. Welke evenwichtsbalk je ook moet of wilt trotseren, focus je op het werken aan de verankering in jezelf en daarmee je innerlijke balans en veerkracht. Dit betekent ook dat je niet elke plooi of traan direct strak hoeft te trekken of weg moet vegen, laat dingen zijn en vertrouw erop dat het leven gaat zoals de bedoeling is voor jou.

 
Heb je een hulpvraag, een dilemma of wil je meer informatie over wat ik voor je zou kunnen betekenen? Boek dan hieronder een gratis online verkenning met mij.
 
BOEK EEN GRATIS VERKENNING
 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment