Het geheim van balanceren

Balanceren; Geheim van balanceren

Het geheim van balanceren

Als kind zat ik op turnen. Ik was een laatbloeier en begon pas op mijn 13e in een lokaal selectieteam. De evenwichtsbalk was een van mijn grote uitdagingen. Meermaals ging ik onderuit, of had ik blessures, tot gips aan toe. Dit zorgde ervoor dat ik alleen maar meer spanning opbouwde. Hoe mooi ik dit toestel ook vond, balanceren op de balk bleek voor mij geen sinécure. Wat is eigenlijk het geheim van goed kunnen balanceren? En waarom is het juist in deze tijd zo belangrijk om de verankering in jezelf te vinden?

 

Het belang van goed leren balanceren

Goed leren balanceren is zoveel meer dan louter een fysieke prestatie. Je lichaam is het instrument dat wordt aangestuurd door onze geest. Laat ik beginnen bij de vraag ‘Hoe belangrijk is het balanceren, met name in de wereld waarin we leven?’ Veel mensen ervaren disbalans en hebben last van de prikkels van buitenaf die innerlijke onrust geven. Veel mensen voelen dat ze heen en weer bewogen tussen alle verhalen, tegenstellingen en geluiden die er in de samenleving rondgaan. Hoe krachtiger je in je eigen energieveld staat, hoe beter je bestand bent om in balans te blijven.

 

Tegenstellingen helpen je

We leven in een tijdgeest die, als je het vanuit een hoger perspectief bekijkt, gerust bestempeld mag worden als een grote sprong in onze evolutie. Dit is een mooie beweging en juist de tegenstellingen en de vanuit de buitenwereld aangewakkerde polarisatie – ten aanzien van welk onderwerp dan ook – maken dit mogelijk. De een is zich meer bewust van deze beweging dan de ander en dit is prima. Ieder z’n eigen leven, z’n eigen tempo van bewustzijnsontwikkeling, precies zoals dit voor elke mens in dit specifieke levenspad bedoeld is.

 

Stevig verankeren in jezelf

Wat deze tijd van jou vergt is dat je meester wordt in het stevig verankeren in jezelf, zodanig dat je in staat bent om beter te balanceren. Hoe doe je dit, het verankeren in jezelf? Wat ik bedoel te zeggen met het verankeren in jezelf is, dat je in contact bent met wie je in essentie bent, van binnenuit. Dat je voelt wie je bent, waar je voor staat en dat je in staat bent om voorbij aan jouw zelfbeeld en persoonlijkheid jezelf te zien en voelen. Daarmee bedoel ik jouw ziel en die is zoveel meer dan de fysieke verpakking waarmee je in dit leven rondloopt. Hoe sterker je verankerd bent in jezelf, hoe beter je in staat bent om je evenwicht te bewaren op het moment dat er in de buitenwereld onrust is. Dit betekent overigens niet dat je de onrust dan niet waarneemt, maar wel dat je deze ziet, aanschouwt maar vervolgens bij jezelf blijft. Bij jouw eigen energie.

 

Alert zijn op het onderscheiden van observeren en absorberen

Het leren onderscheiden tussen wanneer je aan het observeren of aan het absorberen bent, gaat makkelijker als je de verbinding me je eigen lichaam en geest kunt voelen en hier terug naar toe kunt. Hoe groter je veerkracht om je staande te houden en connectie te houden met jouw eigen kern, hoe beter je erin slaat om te observeren. Dit wil zeggen, kijken, waarnemen en niet wegkijken en in je eigen energieveld te blijven. Hoe beter dit lukt hoe kleiner de kans is dat je wiebelig wordt en gaat absorberen. Kun je voelen wie je in wezen bent, wat je voel en  wat jouw waarheid is?  Ware meesterschap over je lichaam en geest zorgt ervoor dat niet anderen of situaties met jou aan de haal gaan, maar dat je toeschouwer kunt zijn tot de storm overwaait.

 

Leren herkennen wanneer energie van jou is of van anderen

Als je je niet goed voelt qua energie is het ook mogelijk dat je de energie van anderen of iemand anders hebt overgenomen. Dit kan zelfs in je slaap. Vergis je niet hoe sterk de energie van iemand kan zijn die naast je ligt die veel onrust met zich meedraagt. Zonder dat je er wellicht erg in hebt kun je dit absorberen en vervolgens het gevoel hebben dat deze energie de jouwe is. Zo kunnen bijvoorbeeld Projectors (Human Design) met een Generator als partner het beste regelmatig alleen slapen om in hun eigen energieveld te blijven. En is het bijvoorbeeld voor Manifestor-kinderen belangrijk dat zij een eigen slaapkamer hebben en de sacrale energie kunnen loslaten die niet van hen is. 

 

Je eigen energie herstellen

Je kunt jezelf trainen in het alert zijn en blijven van je eigen energie. Hoe meer zelfbewust je bent, hoe makkelijker het is om te herkennen wanneer je energie niet ‘eigen’ voelt. En natuurlijk heeft iedereen wel eens een dag dat je energie anders dan anders voelt, maar hoe beter je je eigen energie kunt voelen, hoe meer bedreven je erin wordt om jezelf terug te brengen bij jouw eigen basis. Dit kun je bijvoorbeeld doen door jezelf terug te trekken en te doen waar je blij van wordt en vanuit die verbinding met jezelf te onderzoeken of de rust weer terugkomt als je in je eigen energieveld bent. In feite roept elke vorm van verbinding met iemand anders, al helemaal in een intieme relatie, om waakzaamheid en behoud van het eigen energieveld. Houd dit maar eens in de gaten en stuur bij waar nodig.

 

Vermijden van negativiteit

Balanceren een oefening is die bij het leven hoort. Het leven is nooit een grote brede balk, maar een aaneenschakeling van evenwichtsbalken. Jij hebt de sleutel in handen om alles aan te kunnen wat er op je pad komt. Let op dat je negativiteit van je omgeving en anderen mensen daar laat. Blijf in het oog van de storm staan en laat je niet verleiden om mee te gaan in negativiteit, doemdenken, concurrentiedrift of wat dan ook wat jou wegtrekt uit jouw eigen midden.

 

Vergroten van je innerlijke balans en je veerkracht

Welke evenwichtsbalk je ook wilt trotseren, focus je op het werken aan de verankering in jezelf en het vergroten van je innerlijke balans en je veerkracht. Dit betekent ook dat je niet elke plooi of traan direct strak hoeft te trekken of weg moet vegen. Kijk niet weg, maar laat dingen zijn en vertrouw erop dat het leven gaat zoals de bedoeling is voor jou. Hoe beter jij in staat bent om in jouw eigen midden te blijven hoe makkelijker je voortbeweegt in het leven.

Wil je leren om de verbinding met jouw kern te herstellen of wil je meer informatie over jouw Human Design profiel? Kijk dan hier, of boek hieronder een vrijblijvende online verkenning met mij.

BOEK EEN GRATIS VERKENNING

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Ze werkt ook met Human Design & de Gene Keys. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger in een hospice. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment