Veranderen, vanuit kracht of als vlucht?

Veranderen

Veranderen, vanuit kracht of als vlucht?

In verandering zijn kun je op twee manieren, namelijk door ergens naartoe te bewegen vanuit helderheid over wat je wil óf door ergens vanaf te bewegen door je af te zetten tegen wat je niet meer wil. De meest krachtige manier van veranderen is de eerste variant, namelijk veranderen vanuit bewustzijn van wat je wil en wat jou daarbij van binnenuit drijft. Doe je dit dan draagt dit bij tot een gevoel van vervulling en persoonlijke groei en ontwikkeling. In hoeverre ben jij je bewust van de manier waarop je verandering inzet?

 

 

Beweging creëren vanuit purpose

 

Veranderen is geen doel op zich, maar een uitvloeisel van het bewust bewandelen van jouw weg vanuit purpose en keuzes maken die daar in het verlengde van liggen. Het kan zijn dat je voelt dat het werk dat je doet, de plek waar je woont of de relatie of vriendschap waar je in zit niet dienend is aan die purpose en jouw ontwikkeling. Soms kun je beweging creëren door je eigen aandacht te verleggen en andere keren is een meer rigoureuze keuze nodig. Diep van binnen weet je veelal wel wat het is wat voor jou bedoeling is, maar is het angst, twijfel of zijn het andere beren op de weg die voor vertroebeling zorgen. Wees je daarvan bewust. Angst is een slecht raadgever omdat deze vanuit het beperkte deel van jou komt, dat wat je gevormd hebt vanuit de persoonlijkheid en het zelfbeeld. Hoe echt dit ook kan lijken, dit heeft werkelijk niets te maken met wie je in essentie bent. Waak er voor dat je op basis hiervan keuzes maakt, deze zullen op termijn niet tot innerlijke rust en geluk leiden.

 

Spiegel van de buitenwereld

 

Hoe weet je nou of je verandering inzet vanuit een bewuste keuze waar je naartoe wilt bewegen of vanuit het weg bewegen van wat jou niet meer zint? De wereld om je heen en hoe je naar de wereld kijkt is een spiegel van jouw binnenwereld. Gaat je leven niet zoals je het zou willen, dan weet je dat er van binnenuit werk aan de winkel is. Richt de schijnwerpers op jouw innerlijk proces en kijk jezelf aan in de spiegel en maak de verbinding met de diepere lagen binnenin jezelf. Alle onrust, angst, conflicten en het gedoe in je leven is slechts een reflectie. Als je stevig gegrond bent en in verbinding staat met jouw essentie en op basis daarvan in het leven staat en beslissingen neemt, ontdek je dat het leven gaat stromen, op alle fronten. Dat is veranderen vanuit kracht.

 

Gevoel gevangen te zitten

 

Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze het gevoel hebben gevangen te zitten in een situatie, alsof er geen keuzemogelijkheden zijn. Niemand is slachtoffer, wat de situatie ook is. Ja, er gebeuren dingen in het leven, soms nare en pijnlijke dingen en toch is elke situatie een kwestie van framing. Wat ik daarmee bedoel is, hoe je naar een situatie kijkt. De uitdagingen die je in je leven hebt krijg je gepresenteerd om ervan te leren, om te voelen wat voor jou klopt en wat niet en om je te laten drijven door wat je vanuit de kern van je wezen voelt.

 

De kunst is om de hobbels op je weg niet meer als hobbels te zien. Om uit de traditionele veroordeling te stappen van de situatie en door wat er gebeurt te zien als kans en een stepping stone naar een nieuwe werkelijkheid voor jezelf. Alleen al door in staat te zijn om hier anders naar te kijken, kun je een wezenlijke shift maken die direct impact heeft op hoe je je voelt. Dit is van cruciaal belang, omdat dit betekent dat je zelfs door een innerlijke shift te maken er achter kan komen dat je de situatie waar je inzit volledig anders beleeft.

 

Vluchten is nooit de weg

 

Door de innerlijke shift te maken terwijl je in de situatie zit, creëer je de beste basis om hartgedragen keuzes te maken. Je neemt jezelf altijd mee, waar je ook gaat. Dus ga de situatie aan waar je in zit, in verbinding en schep ruimte om van binnenuit helderheid te krijgen. Dat is je triggers aankijken en ontdekken of je jouw eigen response op die triggers kunt ombuigen. Blijkt dat ondanks je zelfreflectie en de helderheid die je hebt kunnen scheppen de situatie waar je in zit niet de juiste voedingsbodem voor jouw groei en ontwikkeling te zijn, dan is het mogelijk tijd om andere keuzes maken. Deze keuzes zijn dan ingegeven vanuit een zelfbewustzijn en innerlijke kracht en dit zal z’n vruchten afwerpen.

 

Tot slot, wil ik je eraan helpen herinneren het leven eigenlijk een groot rollen- en acteerspel is. Dit leven is slechts een fragment van een veel groter geheel en velen van ons zijn er meester in om deel te nemen aan het menselijke drama. Wat ik jou gun is dat je vaker met een glimlach naar jezelf kunt kijken, dat je mildheid betracht naar jezelf toe en naar anderen en bovenal dat je blijft staan en de moed hebt om verandering aan te gaan vanuit jouw innerlijk werk.

 
Heb je een hulpvraag, een dilemma of wil je meer informatie over wat ik voor je zou kunnen betekenen? Boek dan hieronder een gratis online verkenning met mij.
 
BOEK EEN GRATIS VERKENNING
 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment