Veranderen, vanuit kracht of als vlucht?

Veranderen

Veranderen, vanuit kracht of als vlucht?

Veranderen kun je op twee manieren, namelijk door ergens naartoe te bewegen vanuit helderheid over wat je wil óf door ergens vanaf te bewegen en je af te zetten tegen wat je niet meer wil. De meest krachtige manier van veranderen is veranderen vanuit kracht. Je bewust zijn van waar je staat, wie je echt bent en wat jou binnenuit drijft. Wanneer je vanuit hier beweegt, dan klopt het en zul je ervaren dat het leven met je meebeweegt en je bovendien meer vervulling ervaart met wat je doet. In hoeverre ben jij je bewust van de manier waarop je verandering inzet?

 

Bewegen vanuit een heldere purpose

Veranderen is geen doel op zich, maar in een ideale situatie een uitvloeisel van het bewust bewandelen van jouw weg vanuit purpose. Door keuzes te maken die in het verlengde daarvan liggen. Weet jij wat jouw purpose is? Daarmee bedoel ik niet wat je doelen zijn, maar heb ik het over dat wat jou ten diepste drijft en vervult. Dit is de paraplu van al jouw doen en laten, je doelen zijn daar louter een afgeleide van.

 

Wanneer het je aan een purpose ontbreekt

Zonder te weten wat jou ten diepste vervult ben je in feite stuurloos. Dus als je beweging creëert zonder te weten wat jou drijft zou je jezelf kunnen vergelijken met een ongeleid projectiel. Dit kan je werk betreffen, of je liefdesrelatie, of vriendschappen, waarin je wegloopt, vlucht vanuit een situatie die niet (meer) goed voelt. Vluchten lijkt op het eerste oog wellicht een uitweg. Alleen zul je merken dat je je jezelf niet kunnen ontlopen. Weten en voelen wat je purpose is geeft energie en richting aan de verandering die je inzet.

 

Aanmodderen is ook geen optie

Werk doen waar je je toe moet zetten, in een relatie zitten omdat je niet alleen durft te zijn, vriendschappen onderhouden die energie vreten, het zijn allemaal voorbeelden van situaties die je uit kunnen hollen. Aanmodderen is geen optie. Hierdoor boet je in op je eigen levensenergie en ontneem je jezelf om het leven te leven zoals het bedoeld is. Ook voor jou. Wij mensen zijn ‘energy beings’, dit wil zeggen dat je uitstraalt wat er bij je van binnenuit leeft. Veel mensen zijn zich onvoldoende bewust van wat het energieveld is dat zij met zich meedragen of denken er dusdanig controle over te hebben dat anderen het niet door hebben. Vergeet het maar, anderen voelen het aan je.

 

Diep van binnen weet je het vaak wel

Diep van binnen weet je veelal wel wat het is wat voor jou bedoeling is, maar is het angst, twijfel of zijn het andere obstakels die voor ruis en vertroebeling zorgen. Wees je daarvan bewust. Angst is een slecht raadgever omdat deze vanuit het beperkte deel van jou komt, dat wat je gevormd hebt vanuit de persoonlijkheid en het zelfbeeld. Hoe echt dit ook kan lijken, dit heeft werkelijk niets te maken met wie je in essentie bent.

 

Spiegel van de buitenwereld

Hoe weet je nou of je verandering inzet vanuit een bewuste keuze waar je naartoe wilt bewegen of vanuit het weg bewegen van wat jou niet meer zint? De wereld om je heen en hoe je naar de wereld kijkt is een spiegel van jouw binnenwereld. Gaat je leven niet zoals je het zou willen, dan weet je dat er van binnenuit werk aan de winkel is. Richt de schijnwerpers op jouw innerlijk proces en kijk jezelf aan in de spiegel en maak de verbinding met de diepere lagen binnenin jezelf. Alle onrust, angst, conflicten en het gedoe in je leven is slechts een reflectie. Als je stevig gegrond bent en in verbinding staat met jouw essentie en op basis daarvan in het leven staat en beslissingen neemt, ontdek je dat het leven gaat stromen, op alle fronten. Dat is veranderen vanuit kracht.

 

Gevoel gevangen te zitten

Regelmatig hoor ik mensen zeggen dat ze het gevoel hebben gevangen te zitten in een situatie, alsof er geen keuzemogelijkheden zijn. Niemand is slachtoffer, wat de situatie ook is. Ja, er gebeuren dingen in het leven, soms nare en pijnlijke dingen en toch is elke situatie een kwestie van framing. Letterlijk bedoel ik daarmee, hoe kleur je situatie in, hoe kijk je naar de situatie en hoe gat je ermee om. De uitdagingen die je in je leven krijgt zijn er om van te leren, hoe pittig ook. Blijf je in het drama hangen, dan ga je de situatie niet voldoende aan.

 

Hobbels niet meer als hobbels zien

De kunst is om de hobbels op je weg niet meer als hobbels te zien en in woorden ook niet meer dusdanig te bestempelen. Net zoals wij mensen een energieveld en een trilling hebben, hebben de woorden die we spreken dit ook. Dus wees hier alert in. Wat er in jouw leven is, of wat zich aandient, is een kans en een stepping stone naar een nieuwe werkelijkheid voor jou. Alleen al door er anders te leren kijken, voel je de verandering. Je voelt hoe je een innerlijke shift maakt waardoor de situatie waar je inzit een volledig andere beleving krijgt.

 

Wegkijken en niet aangaan is vluchten

Door de innerlijke shift te maken terwijl je in de situatie zit, creëer je de beste basis om keuzes vanuit je hart te maken. Je neemt jezelf altijd mee, waar je ook naartoe beweegt. Vluchten is oh zo verleidelijk, maar het zal je geen oplossing brengen. Ga de situatie aan waar je in zit, niet vanuit gevecht, hardheid en weerstand, maar door erin te zakken, in verbinding met je hart te gaan en van daaruit ruimte te scheppen. Dit is niet wegkijken van je triggers, maar ermee zijn zonder het gevoel het direct te moeten oplossen. Hoe meer je dit oefent hoe beter je jouw response op die triggers kunt ombuigen.

 

Keuzes maken vanuit zelfbewustzijn en innerlijke kracht

Stel dat blijkt dat ondanks je zelfreflectie en de helderheid die je hebt kunnen scheppen, de situatie waar je in zit niet de juiste voedingsbodem is voor jouw om echt jezelf te zijn en je van daaruit te kunnen ontwikkelen, dan is het wellicht tijd om wat meer rigoureuze keuzes te maken. Deze keuzes zijn dan ingegeven vanuit een zelfbewustzijn en innerlijke kracht en dit zal z’n vruchten afwerpen. Wil je weten hoe jij het beste keuzes maakt, kijk dan eens naar wat jouw ‘innerlijke autoriteit’ is in je Human Design profiel. 

 

Het leven als drama of comedy zien

Eigenlijk kun je het leven ook zien als een groot rollen- en acteerspel is. Dit leven is slechts een fragment van een veel groter geheel en velen van ons zijn er meester in om deel te nemen aan het menselijke drama. Wees je ervan bewust dat je de keuze hebt om het leven te zien als een drama of dat je meer aan de zijlijn kunt kijken naar jezelf en situaties waar je je in begeeft en alles om je heen kunt zien als comedy. Ik gun jou dat je vaker met een glimlach naar jezelf kunt kijken, dat je mildheid betracht naar jezelf toe en naar anderen en bovenal dat je gaat staan en de moed hebt om verandering aan te brengen vanuit jouw innerlijke power house.

 

Weten wat jouw natuurlijke manier is om tot keuzes te komen? 

Heb je een hulpvraag, een dilemma of wil je meer informatie over wat ik voor je zou kunnen betekenen? Dan wel, wil je weten wat jouw natuurlijke manier is om tot keuzes te komen? Dan kijk ik met je mee naar jouw Human Design profiel. Je kunt hier een vrijblijvende online kennismaking inplannen om jouw hulpvraag aan me voor te leggen.

BOEK EEN GRATIS KENNISMAKING


Evelien van Es is internationaal business & life coach, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Ze werkt ook met Human Design & de Gene Keys. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger in een hospice. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment