Beter leren voelen, hoe doe ik dat?

Voelen

Beter leren voelen, hoe doe ik dat?

De vraag ‘hoe kan ik beter leren voelen?’, is toch wel de meest gestelde die aan me wordt voorgelegd. De laatste tijd veelal door mannen die ogenschijnlijk hun leven goed op orde hebben, maar ergens voelen dat er iets wezenlijks ontbreekt. Veelal kunnen ze daar zelf niet goed de vinger opleggen, laat staan dat hun omgeving snapt wat er aan de hand is. Uit verbinding zijn met de kern van wie je bent, kan een enorme impact hebben, je onzeker maken, een leeg gevoel geven en zelfs een gevoel van zwakte bij je oproepen. Ogenschijnlijk onschuldig, de impact hiervan – zeker op den duur – is vernietigend, zowel business wise als ook privé in de relaties die je aangaat. Maar, waar begin je als je beter wilt leren voelen?

 

Hoe harder je ervoor wegloopt, hoe groter het wordt

Voordat ik inga op de vraag ‘waar begin ik?’, sta ik stil bij waar het beter leren voelen werkelijk over gaat. Al jaren werk ik met mannen en vrouwen die willen leven en werken vanuit meer voldoening. De weg daar naartoe is door meer verdieping met hun eigen essentie te creëren en leren trouw te zijn aan zichzelf. Het ontbreken van voldoening en het gevoel van gemis van iets, wat dat dan ook is, betekent dat je ergens vreemd bent gegaan, van je eigen essentie wel te verstaan.

Bij mannen zie ik dat zij hun agenda vol plannen en veelal in de doe-stand staan en eigenlijk brengt dit hen nog verder af van hun ‘zijn’. Bij vrouwen zie je dat ze in actie willen komen en eigenlijk proberen om zich meer mannelijke energie eigen te maken en daarin nog wel eens hun vrouwelijkheid verliezen. De kunst is om te leren voelen en daarbij de mannelijke en vrouwelijke pool binnenin je in balans te brengen. Dat geldt dus voor mannen en vrouwen. In mijn boek ‘Wees Onverbiddelijk Jezelf’ heb ik het over het in balans brengen en integreren van deze energieën. Het is immers niet toevallig dat uit onderzoek blijkt dat er een piek ligt bij mannen en hartklachten rond hun begin / medio veertigste, de fase waarin veel mannen voelen dat er iets schuurt. Het is de vrouwelijke pool die op de deur klopt. Hoe harder je ervoor weg tracht te lopen, hoe groter het wordt. Daarmee gezegd wordt dat wat je geen aandacht geeft – wat voor jou van belang is – alleen maar groter als je het niet aangaat. Kortom, vluchten is geen optie.
 

Erkennen

Het verlangen om beter te willen voelen borrelt meestal op als er een latent gevoel van ongenoegen is. Dit maakt het een soort sluipmoordenaar. Je kunt immers vanuit de doe-stand lang aan blijven modderen zonder dat je doorhebt wat er onder de oppervlakte gebeurt. Negeer je jouw gevoel dan kan het je een hoop ellende bezorgen. Daar begint het dus mee, het erkennen dat er iets, of meerdere dingen, in je leven zijn die schuren en waar je een onbestemd gevoel over hebt. Zonder dat je precies weet wat je voelt, je erkent een sensatie dat er iets niet is hoe je het zou willen en dit ongemak hindert je. Waak ervoor dat je deze sensatie wegredeneert, bijvoorbeeld door te vinden dat je eigenlijk niets te klagen hebt. Doe je dat, dan neem je het zijspoor van ‘jezelf verloochenen’. Met andere woorden, erken wat er is, dit is een eerste belangrijke stap naar verandering.
 

Hulp vragen

Op het moment dat je erkent dat je moeite hebt om te voelen zie ik vaak gebeuren dat in eerste instantie het ongemak groter lijkt te worden doordat het de ruimte krijgt. Daar waar dit voorheen weggedrukt of genegeerd werd, krijgt het ineens de ruimte. Belangrijk is dat je hulp gaat zoeken, bij voorkeur niet van familie en directe vrienden, maar van iemand die onafhankelijk is en jou helpt zien wat je zelf niet ziet. Iemand die radicaal eerlijk tegen je is en omstandigheden creëert waarin je de juiste energie ervaart om te leren voelen. Ieder mens kan leren voelen en hulp daarbij vragen is krachtig en de beste manier om een kentering te bewerkstelligen die beklijft. Je wilt het immers zelf beleven en je eigen maken hoe je intapt op je gevoel op de momenten waarin je merkt dat je erbij weggaat. Dit is energiewerk, een spel of je zou het een dans kunnen noemen waarin je leert anticiperen op wat zich aandient. Dat leer je niet uit een boekje.
 

Ongemak aangaan

Een van de stappen in het proces van ‘beter leren voelen’ is het ongemak te laten zijn. Zeker als je gewend bent om veel te doen, kun je als je op de rem trapt en dingen anders gaat doen, de indruk krijgen dat de vaste grond onder je voeten verdwijnt. Het kan je moedeloos maken, wanhopig bijna, gefrustreerd en mogelijk wankel. Op dat moment is het van belang dat je de moed hebt om te ervaren wat er gebeurt en dat je ermee kunt zijn, zonder direct te gaan dempen. Met dempen bedoel ik vluchten in het opzoeken van veel reuring, of dat nou in de kroeg is, met vrienden, dan wel je uitweg vinden in drank, drugs, Netflix of kansloze tv-programma’s of overmatig gaan daten. Je toevlucht kan van alles zijn. Laat toe dat je even uit balans bent. Dit is nodig om te kunnen veranderen. Immers als je doet wat je altijd deed, weet je dat je krijgt je wat je altijd kreeg. En, laat dat nou precies zijn wat je niet wilt. Het leven vraagt om moedige geesten die niet alleen willen genieten van een mooi leven, maar het ook willen ontdekken op de manier waarop het voor hen bedoeld is. Voelen is daarbij een waardevolle richtingaanwijzer.
 

Aanmoediging werkt

In het proces van beter leren voelen is het belangrijk om snel de eerste resultaten te ervaren en dat vraagt aanmoediging. Je leert op een andere manier naar de wereld en naar anderen kijken en dit gebeurt doordat je op een andere manier naar jezelf kijkt. Veelal betekent dit dat er een verschuiving plaats vindt in je directe omgeving, de mensen met wie je tijd doorbrengt. Dit is heel normaal, immers jij verandert en gaat beetje bij beetje andere energie uitstralen en daarmee trek je andere mensen aan. Wees hier niet bang voor, dit gaat veelal geleidelijk en levert mooie nieuwe verbindingen op met mensen die jou aanmoedigen in jouw transitie naar beter leren voelen.
 
Tot slot, realiseer je dat de stroom waarin je zwemt soms helemaal niet jouw stroming blijkt te zijn. Om in een andere stroming terecht te komen zul je even alle zeilen bij mogen zetten en is het hard werken om je vrij te maken uit het pad waar je inzit. Dit kan alles behalve gemakkelijk voelen. Dit is heel normaal. Je bent jezelf aan het herprogrammeren waarbij je alles wat eigen leek te zijn helemaal niet eigen blijkt. Geef jezelf de ruimte om dit proces door te maken. Geef niet op, een stap gezet betekent dat er vroeg of laat geen weg terug meer is.
 
Heb je een hulpvraag, een dilemma of wil je meer informatie over wat ik voor je zou kunnen betekenen? Boek dan hieronder een gratis online verkenning met mij.
 
BOEK EEN GRATIS VERKENNING
 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment