Overvloed creëer je met je bewustzijn

Overvloed

Overvloed creëer je met je bewustzijn

Terwijl ik hier achter mijn laptop zit om te schrijven en de zon inmiddels achter de wolken is verdwenen geniet ik nog na van de magische vroege uren op deze nieuwe dag in april. En ja, net als iedereen merk ook ik de impact van wat er gaande is en de beperkingen die er zijn opgelegd. De vraag is echter waar kijk je naar, wat zie je? Wat is de werkelijkheid die jij waarneemt? Dat heeft alles te maken met jouw bewustzijn.

 

Sprookjesachtige aanblik

 

Het was nog voor 8 -en vanochtend toen ik hardliep en het was alsof ik in een sprookjeslandschap beland was. In de verste verte was geen mens te bekennen en terwijl ik een fijne cadans te pakken had konden mijn ogen de schoonheid van het uitzicht bijna niet geloven. De ingeving ‘waar is mijn telefoon om een foto te maken’ kwam op maar verdween meteen. Ik loop niet voor niets zonder telefoon hard om geen afleiding te hebben en te kunnen genieten in het moment. Eén zijn met mezelf en mijn omgeving.
 
Het vroor nog en de dauw over de velden gaf een magische aanblik. Ik zag naast me in de sloot een reiger heel dichtbij en kon zijn kleuren bewonderen. Iets verder vooruitzag ik twee eenden die in prachtige formatie wegvlogen. Opmerkelijk synchroon vlogen ze weg en voeren me mee over het landschap waarvan de kleuren adembenemend waren. De zachte kleuren van de lucht waren als een balsem voor mijn ogen. De zon die opkwam en waarvan ik de krachtige zonnestralen op mijn gezicht voelde. Waardoor ik bijna verblind werd. Geen auto’s, fietsers, wandelaars, ik was alleen. Magisch was het en ik voelde zo’n intense verbondenheid met de natuur. Kon de schoonheid van mijn aanblik en deze sensaties op de vroege morgen zo intens in me opnemen. Dat is wat overvloed is. Niets meer en niets minder. Het openstaan voor wat er is, je bewustzijn van de mooie dingen die veelal recht voor je neus zijn.

 

De kunst van het ‘zijn’ in het moment

 

Hoe had deze ochtend eruitgezien als ik mijn telefoon wel bij me had gehad? Ik moet ineens terugdenken aan mijn ex partner die verknocht was aan het vastleggen van mooie en bijzondere momenten met zijn telefoon. Dat zorgde er overigens voor dat hij in zijn leven heel veel herinneringen had vastgelegd en een arsenaal aan foto’s had. Mooi om op terug te kijken. Met het risico dat je terwijl je het aan het doen bent de magie van het moment mist. Dat is hoe ik het beleef. Er schiet een voorbeeld bij me in gedachten. Het was 1 januari en we waren op het, door mij zo geliefde, Vlieland. We hadden gezien dat er een Nieuwjaarsduik was in de zee.
 
Er was geen ontkomen aan, we zouden dat samen gaan doen. Spannend en bijzonder om dat te beleven. Voor mij de eerste keer, en we gingen er samen voor. Ik kan me nog herinneren dat we hand in hand richting de zee renden. Hij met zijn telefoon in de hand aan het filmen. Vanuit zijn oprechte enthousiasme en passie als een soort ‘Willem Ruis’ ging hij helemaal op in wat hij aan het doen was. Hij moest en zou de zee in, door blijven filmen terwijl hij met zijn hoofd onder water ging. Vastberaden en daar ging hij en zo verloren wij elkaar daar uit het oog.
 
Bijzonder hoe dit moment nu in mijn gedachten opkomt. Ik koester de mooie herinneringen van dit avontuur samen. Liefdevol en dankbaar. En tegelijkertijd voel ik het verlangen om dat moment nog eens terug te draaien en zonder foto’s en opnames het nog eens te mogen beleven. Samen, in het moment, uniek en puur. De kunst van het ZIJN in het moment, in verbinding met jezelf, met de natuur, met elkaar. Dat is wat het leven is voor mij.

 

Wat echt belangrijk voor je is

 

En zo is het met veel dingen in het leven. Dat ervaar ik als een zegen van deze tijd. Dat ik voel wat echt belangrijk voor me is, wat ik wil en wat ik niet wil en hoe ik met mijn bewustzijn de werkelijkheid creëer. Dat wat achter ons ligt kunnen we niet meer terugdraaien. Wat we wel kunnen is in het hier en nu keuzes maken die in lijn liggen met hoe wij het willen. Overvloed ervaren heeft alles te maken met genieten van de ‘kleine’ dingen in het leven. Voor zover je ze klein kunt noemen. De zon die er de afgelopen periode in overdaad zichtbaar voor ons is, de helblauwe luchten, de schoonheid van de natuur, het feit dat we een dak boven ons hoofd hebben, dat er lieve vrienden zijn waar we mee in contact zijn. De tijd die we voor onszelf hebben, om op te ruimen; letterlijk en figuurlijk. Om jezelf thuis te ontdoen van troep die je niet meer dient. Om je te ontdoen van gedachten die jou niet dienen. Om op te schonen. Om ruimte te maken voor dat wat echt belangrijk voor je is in je leven. Grijp deze tijd aan om daarmee aan de slag te gaan. Niet in de overdrive, maar juist op de rem, in de vertraging. Introspectie. Dat is wat de bedoeling is van deze tijd. En van daaruit het vertrouwen voelen in dat er andere tijden gaan aanbreken. Hoe mooi zou het zijn als je de lessen die je nu leert kunt verankeren in jezelf en deel kan laten maken van jouw ZIJN.
 
Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment