Beren op de weg, het zijn je eigen illusies

Beren op de weg

Beren op de weg, het zijn je eigen illusies

Ieder mens kent het gevoel wel van het zien van ‘beren op de weg’. Omstandigheden, situaties of issues van welke aard dan ook die ertoe kunnen leiden dat je verstrikt lijkt te raken in je gedachten, dat je spanning opbouwt of angstig kunt voelen. Vanaf het moment dat je ‘s ochtends ontwaakt schieten de meeste mensen in de waan van hun dag en in hun hoofd. Wat is er nodig om meester te worden van je eigen gedachtestroom en in te zien dat beren op de weg je eigen illusies zijn?

 

Verstrikt raken in je eigen web van gedachten

Het gevoel hebben dat je beren op de weg ziet kan heel ‘echt’ aanvoelen. Voor je het weet raak je verstrikt in je eigen web van gedachten. Je vertelt jezelf een verhaal dat je in stand houdt door dit herhaaldelijk, hardop dan wel in gedachten, te voeden. Hierdoor kunnen de beren op de weg levensecht lijken. Voor de meeste mensen die de kans echter nihil dat ze echte beren op de weg tegenkomen. Je meer bewust worden van hoe je je eigen web van illusies schept is een belangrijke stap om je gedachtestroom waarin je jezelf gevangen houdt meester te worden. 

 

Oerkracht, de symboliek van een beer

De beer staat symbool voor een immense kracht. Het is niet voor niets een krachtdier. Sluit je ogen maar eens en stel je voor dat je werkelijk oog in oog staat met een beer. Voel maar eens wat er bij je gebeurt als je je verplaatst in deze situatie. De kans is groot dat de oerkracht van de beer ontzag bij je oproept, dat je dit vanuit je hart als een explosie van sensaties voelt. Misschien beleef je een combinatie van het aanschouwen van schoonheid, het zien van gevaar, bedreiging en voel je je tegelijkertijd nietig en klein. Let eens op de uitstraling van deze beer en de impact van zijn energieveld. 

 

Je bewust zijn van wat je uitstraalt
De energie van de oerkracht van de beer is niet te missen. Wij mensen dragen ook allemaal een energieveld met ons mee. Ook al denk je met je gedachten controle te hebben over wat je uitstraalt, niets is minder waar. Als je bang bent en beren op de weg ziet, is dit te merken aan je energieveld. Daar ben je je wellicht niet van bewust, maar pols maar eens bij de mensen die dichtbij je staan. Veelal zien anderen al van een afstand, door je blik of je stem hoe het met je is.
 

De beer als projectie van je eigen kracht
Wat gebeurt er als je de symboliek van een beer, zijn oerkracht gaat bekijken als een projectie van jouw binnenwereld. Hoe zit het met jouw eigen kracht? Dus in plaats van ‘van buiten naar binnen’ te kijken, ga eens naar binnen en ervaar je eigen kracht. Zo zou je de beren op de weg ook als een uitnodiging kunnen zien om meer te gaan vertrouwen op jouw eigen kracht.
 

Zo binnen zo buiten
Nog even terug naar je eigen illusies en de projectie die ik hiervoor noemde. Alles in onze buitenwereld is een projectie van jouw binnenwereld. Zo binnen zo buiten. Alles wat je waarneemt doe je door jouw lens. Dit is jouw blik op de wereld waarin je leeft. Wanneer een kind in zijn jonge jaren te horen krijgt dat zijn zusje slimmer is dan hij, ontwikkelt het kind een patroon waarin het deze gedachten imprint alsof het ‘de waarheid’ is. Zo hebben we allemaal voorbeelden van situaties van vroeger die een trigger zijn geweest voor conditionering. Deze conditionering is bepalend voor het verhaal dat je in stand houdt.

 

Doorbreken van je gedachtestroom
Het doorbreken van je gedachtestroom, hoe doe je dat?
  • Dit begint met je bewust worden van je gedachten. Neem een paar momenten tijdens de dag waarin je je gedachten of overtuigingen die je herhaaldelijk hebt (de beren) opschrijft. Dit vraagt radicale eerlijkheid om op te noteren wat je werkelijk denkt.
  • Voordat je de dag afsluit, kijk eens naar je notities en vraag je bij elk punt af, of dit werkelijk waar is in het hier en nu. Word je bewust van je eigen inkleuring vanuit de verhalen die je jezelf vertelt.
  • Herschrijf vervolgens elke gedachte, waarbij je van binnen naar buiten werkt. Je neemt waar wat er is, in het hier en nu en bent met wat het is zonder verstrikt te raken gedachtespinsels.

 
Deze oefening vraagt wat tijd en aandacht, maar vertrouw erop dat hoe meer toegewijd je bent om hiermee aan de slag te gaan, hoe sneller je resultaat boekt. Zodanig dat je in plaats van reactief, preventief wordt door je bewustzijn te vergroten.

 

Je mitsen en maren tackelen
  • Ik heb een hele drukke agenda, hier kan ik moeilijk tijd voor vrij maken. 
  • Ik ben niet zo’n schrijver.
  • Hiertoe kan ik mezelf moeilijk zetten, ik houd het 2 of 3 dagen vol en dan laat ik het versloffen

Wat je ook als excuus verzint, het begint bij de vraag ‘hoe belangrijk is het voor je om je eigen illusies te leren doorbreken?’ En, bovendien, is niet een van de dingen die je nu aanhaalt, juist deel van waar je hinder van hebt, namelijk jouw eigen belemmerende gedachten? Het vraagt even inspanning om hiermee aan de slag te gaan, maar het resultaat gaat je veel opleveren aan tijd, energie en levenslust. 

 

Consistentie loont

Het is begrijpelijk dat je er tegenop ziet en denkt dat er geen snelle oplossing is. Tegelijkertijd daag ik je uit om jezelf te verrassen met de snelheid waarmee je, mits je consistent bent in de aandacht die je hiervoor hebt, een doorbraak kunt creëren. Bovendien weet ik dat als iets belangrijk genoeg voor je is, dat je er vroeg of laat niet omheen kunt om ergens mee aan de slag te gaan. Ieder op zijn eigen moment.
 

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp en vooral leren hoe je je eigen web van illusies kunt doorbreken? Neem dan hier contact met me op of plan hieronder direct – geheel vrijblijvend – een online afspraak met me in om jouw vraag te bespreken. Wellicht ontmoet ik je binnenkort.

 

BOEK EEN GRATIS KENNISMAKING
 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Ze werkt ook met Human Design & de Gene Keys. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger in een hospice. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment