Triggers, hoe ga je ermee om?

Triggers

Triggers, hoe ga je ermee om?

Veel mensen vragen zich af hoe ze met triggers om moeten gaan en zien ze liever gaan dan komen. Regelmatig hoor ik ‘kon ik maar voorgoed van mijn triggers afkomen’. Stel je eens voor dat er helemaal geen triggers zijn in je leven? Vertrouw me maar, het leven zou een saaie boel worden. Triggers horen bij het aardse leven, het zijn kansen die je geboden krijgt om je te ontwikkelen en daarvoor ben je hier. Je kunt ervoor kiezen om ze aan te gaan, dan wel afstand nemen en geïsoleerd van de trigger aan jezelf te werken. Ogenschijnlijk lijken beiden effectief, toch is er een wezenlijk verschil. Hoe kun je nou het beste met triggers omgaan?

 

 

Over triggers

 

Triggers zijn situaties en gebeurtenissen of mensen die – hoe klein soms ook – iets bij je teweeg brengen dat jou terugbrengt naar een pijnlijke ervaring van vroeger. Dit kunnen hele subtiele aanleidingen zijn die ervoor zorgen dat je teruggaat in de tijd naar een herinnering die voor jou een negatieve lading heeft gekregen.
De trigger zorgt veelal voor verwarring. Enerzijds bij jou omdat het je uit het moment en uit de situatie haalt, de verbinding met jezelf en/of anderen verstoort en bovendien dat je soms zelf niet goed begrijpt wat er gebeurt en waarom je reageert zoals je doet. Daarom is het herkennen van triggers zo belangrijk, daarover verderop meer. Anderzijds is de kans groot dat de betrokken persoon of personen zich er niet bewust van zijn – en er waarschijnlijk niets aan kunnen doen – dat er binnenin jou een en ander getriggerd wordt. Hierdoor kunnen er gekke situaties ontstaan omdat de ander geen notie heeft van wat er bij jou gebeurt. Helemaal als de reactie van de getriggerde wel voelbaar is, maar niet uitgesproken wordt.

 

Herkennen van triggers

 

Het leren herkennen wat jou triggert is op z’n minst gezegd prettig. Het bespaart je een hoop emoties en ook het keer op keer herbeleven van pijn. Zorg er daarom voor dat je er bedreven in wordt om je triggers te herkennen en dat je daarnaast ook terug kunt gaan naar de bron van de desbetreffende trigger. Simpelweg omdat je er geen trek in hebt om telkens weer te ervaren dat pijn uit het verleden opkomt en in het moment weer heel echt lijkt. Het adagium ‘een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen’ gaat hier veelal niet op :). Belangrijk is daarom om ervoor te zorgen dat je niet telkens in het herbeleven van oude pijn terugvalt. Wat kun je in het achterhoofd houden bij het herkennen en omgaan met triggers:

 

    1. Bewust tijd en aandacht besteden aan hoe je je voelt en dagelijks alert zijn op wat er binnenin jou gebeurt als reactie op situaties en mensen.
    2. Je verantwoordelijkheid nemen, om te beginnen voor jezelf maar ook voor betrokkenen, helemaal de mensen waar je van houdt en die belangrijk voor je zijn.
    3. Je angst doorbreken om lastige situaties aan te gaan en ervan leren zonder je af te keren van situaties en mensen die jou triggeren.
    4. Moed hebben om de triggers aan te gaan.
    5. De keuze maken om sterker te willen worden, in balans en geaard en jezelf vrijmaken van wat je beleeft als ballast uit het verleden.
    6. Je veerkracht vergroten om triggers de baas te zijn en niet andersom.
    7. Blijven staan in plaats van vluchten. Dit is het verschil tussen eraan werken en zaadjes planten die uitgroeien tot mooie gewassen dan wel zaadjes planten die zullen ontpoppen als onkruid dat in de toekomst zal blijven woekeren.

 

Terug naar de bron

 

De keuze om triggers aan te gaan en de bron ervan te kunnen herleiden is niet de makkelijkste weg, maar uiteindelijk wel de enige weg. Zoals ik bij het zevende punt hierboven schets kun je er nou eenmaal niet omheen. Door je van triggers af te keren en aan jezelf te werken denk je het goed te doen. Je werkt immers hard aan jezelf en het feit dat je diep gaat en de pijn opnieuw herbeleeft geeft je het gevoel dat je goed bezig bent. Wat je in feite doet is wegkijken van de triggers, jezelf ervan afschermen en bovendien opnieuw in de herbeleving van pijn vervallen terwijl je daarmee de cirkel niet doorbreekt. Dit is het zaaien van onkruid. Pas als je de situatie echt aangaat, blijft staan, leert kijken, herkennen en ermee om te gaan voorkom je dat je telkens gaat herbeleven. Zodoende voorkom je dat het verhaal dat je jezelf vertelt een eigen leven gaat leiden. De realiteit is hoogstwaarschijnlijk een stuk milder dan wat jij er in gedachten van maakt.

 

In verbinding blijven

 

De meest effectieve manier om met triggers om te leren gaan is met open ogen en hart gaan zien wat de dynamiek is in de situatie. Blijf daarbij in verbinding, om te beginnen met jezelf. Neem wat rust om te kunnen voelen en leer het menselijk drama te overstijgen. Zak af tot diep in de wortels van jouw zijn. De pijn van toen, was… Houd je staande en vraag jezelf af wat je echt nodig hebt. Veelal helpt het om het innerlijk kind in je naar boven te halen. Doe je ogen maar eens dicht, zie jezelf voor je als kind en herken waar het om vraagt. Waar is dat? En welke specifieke situatie van vroeger voel je in je opkomen en herinnert je aan deze pijn? Je hoeft dit niet her te beleven, maar zie het, herken het. Jij bent ook nu nog dat innerlijk kind en je kunt jezelf alles geven wat je nodig hebt. Knoop dat in je oren, want doe je dat niet, dan maakt het niet uit wie of wat er in de toekomst op je pad komt, maar dan zul je vergelijkbare pijnlijke situaties in de toekomst tegenkomen.

 

Geef jezelf de tijd om hier meester in te worden. Dat wil zeggen dat je triggers herkent doordat je je eigen binnenwereld op je duimpje kent. Doorzie het labyrint van jouw binnenwereld, van je gedachten, van oude pijnen en patronen en voel wie je in essentie bent los van het verhaal dat je eromheen hebt gecreëerd. Dan kweek je de veerkracht om in verbinding te blijven met jezelf en met anderen en kun je met mensen en situaties omgaan en er waarschijnlijk ook nog om lachen. Uiteindelijk is het jouw leven en jouw keuze, maar om sommige dingen kom je nou eenmaal niet heen. Dit is een wezenlijk onderdeel van ons leerproces op planeet aarde!

 
Heb je een hulpvraag, een dilemma of wil je meer informatie over wat ik voor je zou kunnen betekenen? Boek dan hieronder een gratis online verkenning met mij.
 
BOEK EEN GRATIS VERKENNING
 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment