De schoonheid van onschuld

Onschuld

De schoonheid van onschuld

Hoe mooi zou het zijn als we onschuld meer toelaten in ons leven? Zowel onschuld naar onszelf toe alsook de onschuld zien in anderen. We leven in een wereld waarin er jammer genoeg weinig ruimte meer lijkt voor onschuld. We kleuren verhalen in – voor onszelf én voor anderen–, leggen op veel slakken zout, vinden snel ergens wat van. Niets menselijks is ons vreemd. Wat zou er gebeuren als er meer ruimte is voor onbevangenheid, de wens om te ontdekken, compassie, verwondering en mildheid? Hoe zou de wereld eruit zien als je de onschuld terugbrengt in je leven? En, hoe doe je dat?

 

 

Geen besef van goed of kwaad

 

Als je denkt aan onschuld, wat komt er dan in je op? Denk je dan aan naïviteit, onnozelheid of argeloosheid? Opvallend dat de definitie van onschuld veel negatief beladen woorden weergeeft. Dit terwijl onschuld ook gaat over oordeelvrij zijn, openheid, onbevangenheid en onbevooroordeeld zijn. Als je de betekenis van kinderlijke onschuld opzoekt dan vind je de uitleg ‘geen of weinig besef hebben van goed of kwaad’.
Zou die onbevangenheid nou juist niet een welkome vorm van puurheid zijn die de zwaarte en vernietigende werking van dualiteit en polarisatie ontstijgt? Hoe mooi zou dit zijn in een wereld waarin veel mensen de verbinding met zichzelf kwijt zijn (geraakt).

 

Vanuit onze essentie is er alleen maar onschuld

 

Veel van onze gedachten en gevoelens zijn ingegeven vanuit een bewustzijn dat onze persoonlijkheid de basis van ons ‘zijn’ vormt. Dat terwijl de persoonlijkheid is gevormd door allerlei, veelal impactvolle en pijnlijke, gebeurtenissen in ons leven. Dat begint al in onze prille kinderjaren. Onze persoonlijkheid, ons gecreëerde zelfbeeld is niet wie we in essentie zijn. Als ik het heb over ‘onverbiddelijk jezelf zijn’ zoals ik dat in mijn boek beschrijf, heb ik het over het ‘zijn’ vanuit de bron, jouw ziel zoals deze in jouw lichaam huist. Als je vanuit die essentie in het leven staat bestaat er geen afgescheidenheid en is er ook geen angst. Vanuit onze essentie is er alleen maar ontspanning, vertrouwen, liefde, vreugde en ook onschuld.

 

Vertrouwen en weten

 

Veel mensen willen leven en werken vanuit vrijheid, willen zich goed voelen en verlangen naar voldoening en zingeving. Wanneer je afgestemd bent op de bron die de kern van jouw zijn is, dan maken wensen, hopen en geloven plaats voor vertrouwen en weten. Daarmee gezegd, is de energie van wensen, hopen en ook geloven verbonden aan ons beperkte zelf en ons ‘lagere’ denken. Daarmee bedoel ik, het denken dat voortkomt uit onze persoonlijkheid en het gevormde zelfbeeld. Dit zelfbeeld kunnen we met therapie onder de loep nemen en transformeren naar een ander zelfbeeld, maar daarmee lossen we het probleem van afgescheidenheid (met onszelf) niet op. Pas als je in staat bent om connectie te maken en samen te smelten met je hogere zelf, je ziel, je essentie, dan heb je de kern te pakken vanuit waar je verandert op een manier die je leven blijvend in positieve zin verandert.

 

Hoe doe je dat?

 

Een quick fix is er niet, laat ik daar maar meteen duidelijk over zijn. En ook een leven zonder pijn ervaren zal er ook niet zijn, dat is inherent aan het leven op aarde. Wel is het vergroten van je innerlijke wijsheid van belang om het lijden te verminderen, bijvoorbeeld door hartgedragen keuzes te maken en niet vanuit ons beperkte zelf.

Hieronder een aantal concrete tips hoe je meer onschuld in je leven verwelkomt:

 

  1. Houd de ‘lijn’ naar je ware zelf zuiver. Bijvoorbeeld door de informatie die je via televisie, krant en social media tot je neemt te beperken. De meeste mensen hebben niet door hoe dit hun energieveld negatief laadt, hen vastzet en de ‘programmering’ juist versterkt en hun onbevangenheid wegneemt.
  2. Creëer tussentijd in je agenda, voor niets doen, mijmeren en in stilte zijn. Dit zijn de momenten waarop je je ogen kan openen voor onschuld en eenvoud.
  3. Zie de onschuld in jezelf, om mee te beginnen. Pas als je mild naar jezelf toe bent kun je dit ook oprecht naar anderen toe zijn ;) Ervaar hoeveel meer lucht dat geeft om vanuit die bril de wereld in te kijken.
  4. Zorg voor fijne mensen om je heen die je helpen en spiegelen, liefdevol en oordeelvrij. Mensen waar je jezelf bij kan zien, kwetsbaar en puur.
  5. Houd je ogen gericht op jouw innerlijk werk; jouw groei en ontwikkeling. Vermijd dat je praat of meegaat in gesprekken over anderen en span je in om er ook niet over na te denken.
  6. Ga dagelijks even de natuur in en laat je verwonderen door de kleinste dingen.
  7. Ontdek stap voor stap wat het onderscheid is tussen je persoonlijkheid en zelfbeeld versus de kern van jouw zijn. Hoe meer je dit oefent, hoe makkelijker het wordt om de observer te zijn.

 

De tijd is er rijp voor om hiermee aan de slag te gaan. Merk je dat je nog vast zit in angst, minderwaardigheid, gebrek aan zelfliefde, zelfkritiek e.d.? Reik dan uit voor hulp, zodat je leert afstand nemen en ziet dat je in feite je eigen pijn creëert. Dit kan ook jij doorbreken.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment