De schoonheid van onschuld

Schoonheid van onschuld

De schoonheid van onschuld

Hoe mooi zou het zijn als we onschuld meer toelaten in ons leven? Zowel onschuld naar onszelf toe alsook de onschuld zien in anderen. We leven in een wereld waarin er soms weinig ruimte meer lijkt voor onschuld. We kleuren verhalen in – voor onszelf én voor anderen–, leggen op veel slakken zout en vinden snel ergens wat van. Niets menselijks is ons vreemd. Wat zou er gebeuren als er meer ruimte ontstaat voor onbevangenheid, de wens om te ontdekken, compassie, verwondering en mildheid? Hoe zou de wereld eruit zien als je de onschuld terugbrengt in je leven? En, hoe doe je dat?

 

 

Geen besef van goed of kwaad

 

Als je denkt aan onschuld, wat komt er dan in je op? Denk je dan aan naïviteit, onnozelheid of argeloosheid? Als je de definitie van onschuld opzoekt valt op dat er veel negatief beladen woorden worden weergegeven. Dit terwijl onschuld juist ook gaat over oordeelvrij zijn, over openheid, over onbevangenheid en onbevooroordeeld zijn. De betekenis van ‘kinderlijke onschuld’ geeft als uitleg ‘geen of weinig besef hebben van goed of kwaad’. Zou die onbevangenheid nou juist niet een welkome vorm van puurheid zijn die velen kwijt zijn geraakt in hun leven?

 

 

Vanuit je essentie is er alleen maar onschuld

 

Veel van onze gedachten en gevoelens zijn ingegeven vanuit het bewustzijn dat onze persoonlijkheid de basis van ons ‘zijn’ vormt. Dit terwijl de persoonlijkheid is gevormd door allerlei – veelal impactvolle en pijnlijke – gebeurtenissen in ons leven. Dit begint al in onze prille kinderjaren en soms ontstaat dit al in de wieg. Onze persoonlijkheid, daarmee doel ik op het gecreëerde zelfbeeld, is niet wie je in essentie bent. Als ik het heb over ‘onverbiddelijk jezelf zijn’ zoals ik dit in mijn boek beschrijf, heb ik het over het ‘zijn’ vanuit de bron, vanuit de kern van jou, de plek waar jouw ziel huist. Wanneer je vanuit die essentie in het leven staat bestaat er alleen maar vertrouwen, liefde, vreugde en ook onschuld.

 

Afgescheidenheid en dualiteit

In de wereld waarin we leven wordt afgescheidenheid, polarisatie en dualiteit alleen maar aangewakkerd. Dit gaat gepaard met gevoelens van angst, verkramping en denken van buiten naar binnen. Wat je ook voel dat jouw waarheid is, belangrijk is om je bewust te zijn dat je het gevaar op de loer ligt dat je ook vanuit de beste intenties bij kan dragen aan afgescheidenheid en dualiteit. Dit kan bijvoorbeeld door heel fel te ageren tegen bepaalde bewegingen, of het nou om ‘black lives matter’ of ‘white lives matter’, beiden zijn vormen van polarisatie. Dit is maar een voorbeeld, maar zo zijn er zo velen. Wees je bewust van waar je, zonder dat je het wellicht doorhebt, bijdraagt aan dualiteit.

 

Hoe blijf je buiten polarisatie?

Buiten afgescheidenheid, dualiteit en polarisatie blijven doe je door telkens terug te gaan naar je eigen hart. Door van binnen naar buiten te kijken en je energie te steken in het vanuit een zuiver hart in het leven te staan. Door je zelfbewustzijn te vergroten en vanuit hier te leven en te werken. Doe je dit, dan leef je jouw purpose en draag je met positieve energie bij aan het grotere geheel. Blijf weg van het gevecht en het bewapenen, daar ligt nooit de oplossing. Dit is geen wee betoog, maar een appel op je gezond verstand en je hart. Ga niet mee in de angstzaaierij, de zwaarte en de vernietigende werking van dualiteit en polarisatie. Juist in deze tijd wordt helder hoeveel mensen de verbinding met zichzelf kwijt zijn (geraakt).

 

Afgescheidenheid van jezelf

Is de afgescheidenheid en polarisatie die je ziet in de buitenwereld niet simpelweg een projectie van de afgescheidenheid die veel mensen van binnenuit voelen? Vroeg of laat zul je ontdekken dat het strijden in de buitenwereld je niet de innerlijke rust, harmonie en balans terug brengt maar eerder aanwakkert. Wat je om je heen ook ziet, alles heeft in de basis een kern van liefde en onschuld. Ervaringen in het leven maken dat mensen verworden op een manier waarop ze anderen en zichzelf pijn en verdriet bezorgen. Vraag je maar eens af hoe het werkelijk met jouw binnenwereld is?

 

Vertrouwen en weten

De meeste mensen willen graag leven en werken vanuit vrijheid. Willen plezier hebben in het leven en iets doen waar ze zich goed bij voelen en ook nog eens voldoening uit krijgen. Wanneer je van binnenuit afgestemd bent op de kern van jouw ‘zijn’, dan maken wensen, hopen en geloven plaats voor vertrouwen en weten. De energie van wensen, hopen en ook geloven is namelijk verbonden aan ons beperkte zelf en ons ‘lagere’ denken. Het lagere denken is denken dat voortkomt uit onze persoonlijkheid en het zelfbeeld zoals dit gevormd is. Dit zelfbeeld kun je met therapie onder de loep nemen en ombuigen naar een ander – en beter– zelfbeeld, maar daarmee los je het probleem van afgescheidenheid (met jezelf) niet op. Pas als je in staat bent om je te verbinden met je hogere zelf, je ziel, je essentie, dan heb je de kern te pakken vanuit waar je verandert op een manier die je leven blijvend in positieve zin verandert. Dit is de bron van onschuld in ieder mens.

 

Hoe doe je dat?

Een quick fix is er niet en ook een leven zonder pijn en verdriet ervaren zal er ook niet zijn, dit is inherent aan het leven op aarde. Wel is het vergroten van je innerlijke wijsheid van belang om het lijden te verminderen, bijvoorbeeld door hartgedragen keuzes te maken. Hieronder een aantal concrete tips hoe je meer onschuld in je leven verwelkomt:

 

  1. Houd de ‘lijn’ naar je ware zelf zuiver. Bijvoorbeeld door de informatie die je via televisie, krant en social media tot je neemt te beperken of je er vanaf te sluiten. Je hebt misschien niet door hoe dit je energieveld negatief laadt, je vastzet en de ‘programmering’ versterkt en je onbevangenheid wegneemt.
  2. Creëer tussentijd in je agenda, voor niets doen, om te mijmeren en in stilte zijn. Dit zijn de momenten waarop je je ogen kan openen voor onschuld en eenvoud.
  3. Zie de onschuld in jezelf. Pas als je mild naar jezelf toe bent kun je dit naar anderen toe zijn ;) 
  4. Zorg voor fijne mensen om je heen die je inspireren, voeden, helpen en spiegelen, liefdevol en oordeelvrij. Mensen waar je jezelf bij kan zijn, kwetsbaar en puur.
  5. Houd je aandacht bij jouw innerlijk werk; werk aan jezelf en jouw bewustzijnsontwikkeling. Vermijd praten of je mee laten voeren in gesprekken over anderen.
  6. Ga dagelijks even de natuur in en laat je verwonderen door de kleine dingen.
  7. Ontdek stap voor stap het onderscheid tussen je persoonlijkheid en zelfbeeld versus de kern van jouw zijn, jouw basis van liefde en onschuld. Oefening baart kunst.

 

Je eigen onschuld herkennen

Heb je een vraag over hoe je de weg naar binnen concreet handen en voeten kunt geven? Hoe je je staande houdt in de wereld die af en toe op haar grondvesten schudt, maak dan hier vrijblijvend een afspraak met me om je hulpvraag aan me voor te leggen. Wacht niet langer af, jij bent aan zet en vandaag is de beste dag om in beweging te komen. 

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Ze werkt ook met Human Design & de Gene Keys. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger in een hospice. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment