De valkuil van het je vasthouden aan de potentie

Vasthouden, potentie

De valkuil van het je vasthouden aan de potentie

Some people are in your life for a reason, others for a season and some for a lifetime.”

 

Toen ik 17 was heb ik een tijd in huis gewoond bij een gastgezin in de USA. Daar ontmoette ik Tracy. We werden ‘zussen’ en er ontstond een bijzondere vriendschap. Hecht, liefdevol en net als zussen soms ook uitdagend naar elkaar toe. Inmiddels vele decennia later is deze vriendschap er nog steeds. En hoe? Soms spreek ik haar maar een paar keer per jaar, maar als het zover is dan pakken we moeiteloos de draad op om samen de diepte in te duiken. We delen de vreugde en het verdriet en tonen onze kwetsbaarheden en houden daarin niets achter. Gisteravond was weer zo’n moment van verbinding. Vanochtend was ik aan het schrijven en ik voelde een immense dankbaarheid voor onze vriendschap. Een vriendschap waarvan ik weet dat die voor het leven is. Dat voel je zonder twijfel. Soms zijn er ook momenten, veelal in retrospectie, dat je op dat moment dacht het te weten maar het waarbij je het toch niet bij het rechte eind leek te hebben. Hoe zit dat precies?

 

Tegen beter weten in

 

Herken je dat, dat je iets aan het doen bent en dat je diep van binnen een gevoel hebt dat het niet compleet is. Dat er iets niet klopt, maar dat het tegelijkertijd wat ongrijpbaar is. Dat je dit gevoel hebt en dat je je eraan vast wilt houden? Ongeacht of je het over privézaken gaat of iets in zakelijke context. Alles is 1. Waar het in essentie om gaat is dat je diep van binnen weet dat er iets niet klopt en dat je tegen beter weten in toch doorzet. Ik ben ervan overtuigd dat jij dat herkent. Niets menselijks is ons vreemd. En wat maakt het dat we ons dan toch zo aan vasthouden?

 

Je vasthouden aan de potentie

 

De wereld waarin we leven is sterk gericht op het behalen van succes. Het huidige systeem is zo geconstrueerd dat we pas opvallen en erkenning krijgen als we succesvol zijn. Dat zijn de uitgangspunten van dat systeem, dat we met elkaar hebben gecreëerd. Dat zit in ons, het patroon om iets te willen laten slagen. En daarin zit de valkuil. We denken het ‘goede’ te doen en gaan daarin voorbij aan wat voor ONS de bedoeling is. Hoe groter de discrepantie is tussen wat de bedoeling is (noem het je zielsplan) en jouw handelen… hoe groter de innerlijke onrust. Laat dat de thermometer zijn. En daarin ligt de sleutel. Voelen hoe het echt voor je is. Hoe meer onrust, hoe verder je bij jezelf vandaan bent geraakt.

Klinkt wellicht makkelijker gezegd dan gedaan. En ook ik ben een mens en heb dit meermaals in mijn leven doorleefd, zowel in werk, in liefde en in vriendschappen. Dat zijn de lessen die wij als mensen nodig hebben op ons ontwikkelpad. De lessen die we leren in het leven zijn er met een reden. Het draagt bij aan de groei en rijping van onze ziel. Wie zowel de lichte als de donkere kant van het leven positief wil blijven benaderen, ontkomt er niet aan om een grondige blik naar binnen te werpen.

 

Angst voor het donker

 

Er zijn altijd twee zijdes aan een medaille, de donkere en de lichte kant. Wat maakt het dat velen zoveel angst voelen met het duiken in het donkere? Zonder het donker zou er geen licht zijn en andersom. Het najagen van succes kan ons verblinden. We denken het licht na te jagen terwijl we eigenlijk het tegenovergestelde aan het doen zijn. En dat is weglopen voor wat er is. Ik zal de eerste zijn die erkent dat dit niet altijd de makkelijkste weg is. Maar als jij het leven echt aangaat, dan zul je daarvoor worden beloond.

Omarm de inzichten die je op hebt gedaan uit de soms pijnlijke en harde lessen en ga verder. De lessen zullen zich blijven herhalen totdat jij er lering uit trekt. Dat is de dynamiek van het leven en ook waar de magie in ligt. Durf onder ogen te zien van wat er echt is en wat je intuïtie je wil vertellen. Pas dat toe in je leven in alle opzichten.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment