Wat werken in een hospice met coaching te maken heeft?

hospice; coaching

Wat werken in een hospice met coaching te maken heeft?

Het is zondagmiddag en ik stap iets voor 5 uur bij het hospice naar binnen. Ik doe mijn vrijwilligers badge op en loop als eerste naar de verpleegkundige die dienst heeft voor een korte update van de gasten in het verblijf. De verbinding die ontstaat met de gasten – de mensen die in het hospice verblijven met een levensverwachting van 3 maanden of korter – is soms intens en met geen pen te beschrijven. Dit maakt me nederig en vraagt van mij volledige aanwezigheid in het moment en een open hart, precies zoals ik dit in mijn praktijk als coach ervaar.

 

Werken in een hospice, een lang gekoesterd verlangen

In het voorjaar van 2023 heb ik de stap gezet om, naast mijn dagelijkse werk als coach op het snijvlak van life en business, het werken in een hospice concreet handen en voeten te geven. Een lang gekoesterd verlangen, waarvoor het momentum ontstond en ik vervolgens ben gaan doorpakken. Zonder twijfel, ingegeven door een sterke innerlijke trek ben ik in no time begonnen met mijn wekelijkse diensten als vrijwilliger.

 

 

Mijn telefoon uit en ik ben in een andere wereld

Na een dag werken in mijn eigen kantoor in Utrecht, vertrek ik aan het einde van de middag naar het hospice in een mooie bosrijke omgeving. Ik zet mijn telefoon uit en ben in een andere wereld. De wereld van mensen in hun laatste maanden, weken, dagen en soms uren voor hun sterven. Al vanaf de eerste dag dat ik daar binnenkwam voelde ik dat het klopte, dat ik daar iets te doen had. Het voelt als een voorrecht om ‘binnengelaten te worden’ in de wereld van mensen in deze laatste fase van hun aardse leven.

 

Kleine dingen met grote impact

Nieuwe dingen doen brengt weer nieuwe inzichten. Soms verras ik mezelf hoe oprecht intens blij ik word van de kleine dingen die ik kan doen voor de gasten in het hospice. Soms is dit louter aanwezig zijn, aandacht voor iemand hebben, in stilte contact met iemand maken die niet veel meer kan zeggen. Oogcontact, energie en aanwezigheid kunnen zoveel doen, dit ervaar ik in mijn dagelijks werk al, maar in het hospice vergroot zich dit uit.

 

 

Een luisterend oor

Mensen zijn zo dankbaar dat je er voor je kunt en wilt zijn. Soms zijn mensen overrompeld omdat ze ineens opgenomen worden in het hospice en er met hun gedachten nog niet bij kunnen, anderen moeten weer worden overgeplaatst omdat het ‘te goed’ gaat. Dit doet wat met mensen. Vergis je daarnaast niet in de mensen die zich eenzaam voelen, soms geen familie en vrienden meer hebben die langskomen. Maar ook familie en vrienden die verdrietig zijn en een luisterend oor zoeken. Dit is de omgeving om te ervaren dat hele kleine dingen grote impact hebben.  

 

Heb je hier tijd voor?

In mijn nabije omgeving zijn er wat mensen die weten dat ik dit doe en de reacties zijn veelal ‘wat moet dit zwaar zijn’ of ‘heb je hier wel tijd voor?’ Om met dat laatste te beginnen, natuurlijk heb ik hier tijd voor. Wat is tijd nou voor iets wat je echt belangrijk vindt? Tijd is voor mij geen excuus. Wat is tijd nou? Voor mij is dit werk zo’n kers op de taart in het doen waar ik blij van word, waar ik diepe voldoening uit haal en waardoor ik bovendien nog meer over mijzelf en het leven leer.

 

 

De schoonheid van het werk in een hospice

De opmerking ‘wat moet dit zwaar zijn’, hoor ik regelmatig als mensen er achter komen dat ik in een hospice werk. De realiteit ervaar ik anders. Ik huppel nog net niet over de gang als mijn dienst begint, maar telkens weer barst mijn hart open van dankbaarheid en geluk dat ik dit mag doen. Het voelt zo goed en passend en het is zo’n rijkdom om aanwezig te mogen zijn bij mensen die kwetsbaar en afhankelijk van je zijn. De verbinding die soms ontstaat is met geen pen te beschrijven, zo intens. Ook al kunnen mensen soms niet meer praten, terwijl anderen je in vertrouwen nemen met hun levensverhalen. Dit maakt me nederig en vraagt van mij om volledig aanwezig te zijn. In feite is dit dezelfde energie die ik in mijn dagelijkse praktijk creëer om mensen de ruimte te geven om naar binnen te gaan en te openen.
 

Wijsheid in de laatste fase

Het einde van het leven is een fase die me intrigeert. De afgelopen 10 jaar heb ik veel gelezen en me verdiept in de ziel en de persoonlijkheid, vaak in de context van leven en dood. Voor mij voelt de dood als het einde van een hoofdstuk in een boek dat oneindig is. In de westerse samenleving wordt daar nogal eens anders naar gekeken en wordt de dood veelal als beladen gezien. Bovendien hebben veel mensen de overtuiging dat ‘het bestaan’ na de dood ophoudt.

 

 

Brengt je dichter bij jezelf

We kunnen in ieder geval veel leren van mensen op hun sterfbed. In het hospice ontmoet ik mensen uit alle hoeken en gaten van de samenleving, sommige mensen delen kwetsbare verhalen over hun leven, met soms mooie wijsheden. Anderen zie je tot het laatste moment met zichzelf worstelen in verzet tegen het naderende einde. Ieder mens bewandelt een eigen weg en alles mag er zijn. Want ook in dit werk, zie je wat wel of niet bij je resoneert en dit brengt je dichter bij jezelf.

Verantwoordelijkheid nemen

Het moraal van dit verhaal is, doe wat bij je past en stel dit niet uit. Uit je hoofd en in je hart. En het niet alleen zeggen, maar het daadwerkelijk belichamen. Dat is de kunst. Of dit nu om je werk, je bedrijf of je relatie gaat, overal is dit van toepassing. Hoe fijn is het als je met een grote glimlach na je vakantie weer gaat werken en doet waar je hart van openbarst. Vandaag is een mooie dag om een nieuw begin te maken en naar je toe te halen wat je eigenlijk wilt doen. Waar wacht je nog op?
Heb je een hulpvraag, een dilemma of wil je meer informatie over wat ik voor je zou kunnen betekenen? Boek dan hieronder een gratis online verkenning met mij.
BOEK EEN GRATIS VERKENNING


Evelien van Es is internationaal business & life coach, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Ze werkt ook met Human Design & de Gene Keys. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger in een hospice. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment