Wat werken in een hospice met coaching te maken heeft?

Werken in een hospice en coaching

Wat werken in een hospice met coaching te maken heeft?

Het is zondagmiddag en ik stap iets voor 5 uur via de aparte ingang van het hospice naar binnen en doe mijn vrijwilligers badge op. Als eerste loop ik naar de verpleegkundige die dienst heeft voor een korte update van de gasten in het verblijf. Momenteel verblijven er meerdere gasten die eigenlijk te goed zijn voor de afdeling, ondanks dat zij – veelal via de huisarts – de indicatie terminaal hebben gekregen (lees: met een levensverwachting van 3 maanden of korter). Een situatie die voor de gasten zelf soms erg verwarrend is. Je gaat immers naar binnen met de verwachting dat het einde nabij is en dan blijkt de situatie enigszins te stabiliseren of soms zelfs wat vooruit te gaan. Dit is schakelen en dat lukt niet iedereen even gemakkelijk.

 

Een andere wereld

Inmiddels heb ik zo’n 3 maanden geleden de stap gezet om, naast mijn dagelijkse coaching business, het werken in een hospice concreet handen en voeten te geven. Een lang gekoesterd verlangen, waarvoor in mei dit jaar het momentum ontstond en ik ben gaan doorpakken. In no time ben ik begonnen met mijn wekelijkse diensten als vrijwilliger.
 
Na een dag werken in mijn eigen kantoor in Utrecht, vertrek ik aan het einde van de middag naar het hospice in een mooie bosrijke omgeving. Ik zet mijn telefoon uit en ben in een andere wereld. De wereld van mensen in hun laatste maanden, weken, dagen en soms uren voor hun sterven. Al vanaf de eerste dag dat ik daar binnenkwam voelde ik dat het klopte, dat ik daar iets te doen had. Het voelt als een voorrecht om ‘binnengelaten te worden’ in de wereld van mensen in deze laatste fase van hun aardse leven.
 

Kleine dingen met grote impact

Nieuwe dingen doen brengt weer nieuwe inzichten. Soms verras ik mezelf hoe oprecht intens blij ik word van de kleine dingen die ik kan doen voor de gasten in het hospice. Soms is dit louter aanwezig zijn, aandacht voor iemand hebben, in stilte contact met iemand maken die niet veel meer kan zeggen. Oogcontact, energie en aanwezigheid kunnen zoveel doen, dit ervaar ik in mijn dagelijks werk al, maar in het hospice vergroot zich dit uit.

Mensen zijn zo dankbaar dat je er voor je kunt en wilt zijn. Soms zijn mensen overrompeld omdat ze ineens opgenomen worden in het hospice en er met hun gedachten nog niet bij kunnen, anderen moeten weer worden overgeplaatst omdat het ‘te goed’ gaat. Dit doet wat met mensen. Vergis je daarnaast niet in de mensen die zich eenzaam voelen, soms geen familie en vrienden meer hebben die langskomen. Maar ook familie en vrienden die verdrietig zijn en een luisterend oor zoeken. Dit is de omgeving om te ervaren dat hele kleine dingen grote impact hebben.  
 

Heb je hier tijd voor?

In mijn nabije omgeving zijn er wat mensen die weten dat ik dit doe en de reacties zijn veelal ‘wat moet dit zwaar zijn’ of ‘heb je hier wel tijd voor?’ Om met dat laatste te beginnen, natuurlijk heb ik hier tijd voor. Wat is tijd nou voor iets wat je echt belangrijk vindt? Tijd is voor mij geen excuus. Voor mij is dit werk zo’n kers op de taart in het doen waar ik blij van word, waar ik diepe voldoening uit haal en waardoor ik bovendien nog meer over mijzelf en het leven leer. Voor wat betreft de opmerking ‘wat moet dit zwaar zijn’, verwonder ik me. Ik huppel nog net niet over de gang als mijn dienst begint en eindigt, maar telkens weer barst mijn hart open van dankbaarheid en geluk dat ik dit mag doen. Het is zo’n rijkdom om aanwezig te mogen zijn bij mensen die kwetsbaar en afhankelijk van je zijn, die soms niet meer kunnen praten en anderen die je meenemen in hun levensverhalen. Dit vraagt van mij om volledig aanwezig te zijn en dat is niet anders dan in mijn dagelijkse praktijk.
 
 

Wijsheid in de laatste fase

Het einde van het leven is een fase die me intrigeert. De afgelopen 10 jaar heb ik veel gelezen en me verdiept in de ziel en de persoonlijkheid, vaak in de context van leven en dood. Voor mij voelt de dood als het einde van een hoofdstuk in een boek dat oneindig is. In de westerse samenleving wordt daar nogal eens anders naar gekeken en wordt de dood veelal als beladen gezien. Bovendien hebben veel mensen de overtuiging dat ‘het bestaan’ na de dood ophoudt.

We kunnen in ieder geval veel leren van mensen op hun sterfbed. In het hospice ontmoet ik mensen uit alle hoeken en gaten van de samenleving, sommige mensen delen kwetsbare verhalen over hun leven, met soms mooie wijsheden. Anderen zie je tot het laatste moment met zichzelf worstelen in verzet tegen het naderende einde. Ieder mens bewandelt een eigen weg en alles mag er zijn. Want ook in dit werk, zie je wat wel of niet bij je resoneert en dit brengt je dichter bij jezelf.
 

Verantwoordelijkheid nemen

Het moraal van dit verhaal is, doe wat bij je past en stel dit niet uit. Uit je hoofd en in je hart. En het niet alleen zeggen, maar het daadwerkelijk belichamen. Dat is de kunst. Of dit nu om je werk, je bedrijf of je relatie gaat, overal is dit van toepassing. Hoe fijn is het als je met een grote glimlach na je vakantie weer gaat werken en doet waar je hart van openbarst. Vandaag is een mooie dag om een nieuw begin te maken en naar je toe te halen wat je eigenlijk wilt doen. Waar wacht je nog op?
 

Heb je een hulpvraag, een dilemma of wil je meer informatie over wat ik voor je zou kunnen betekenen? Boek dan hieronder een gratis online verkenning met mij.
 

BOEK EEN GRATIS VERKENNING


Evelien van Es is internationaal business & life coach, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken, intuïtief en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen (VU) en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment