De stem van je intuïtie
De meeste mensen weten wel dat het belangrijk is om naar je intuïtie te luisteren. En toch is het voor velen een worsteling om dat goed te kunnen, dan wel te ontdekken hoe dat bij hen precies werkt. Naast je intuïtie heb je ook nog je gevoel en je gedachten, kortom hoe hangt het met het ander samen? Maar on top of all, hoe kun je beter naar je intuïtie leren luisteren?
Intuïtie versus gevoel
Wat is je intuïtie eigenlijk? Is dat hetzelfde als je gevoel? Nee, je intuïtie is superieur aan het stoffelijk verstand. Het is je onderbuikgevoel en sommige mensen noemen het je zesde zintuig. Intuïtie gaat over een inzicht dat je heel vlot krijgt en dat niet voortkomt uit een duidelijk redeneerproces. Het is pure, directe kennis die in feite niet direct af te leiden is uit eerder opgedane kennis.
Terwijl je gevoel juist het gevolg is van een gedachte of een overtuiging. Bijvoorbeeld als je ergens van baalt of boos bent dan leidt dat tot bepaalde emoties. Die emoties zijn een resultante van je boze gedachte en dat leidt dat een bepaald gedrag. Dat heeft niets met intuïtie te maken.
Je intuïtie schreeuwt niet, het is je fluisterstem
Ieder mens heeft een intuïtie. Alleen zit het verschil in of je je ervan bewust bent of niet en of jij je ervoor openstelt. Zo zijn er veel mensen die door hun levensstijl en –instelling over de stem van hun intuïtie heen walsen. Er niet bij stilstaan of dat niet doen omdat ze er geen raad mee weten. Dat betekent dus niet dat zij geen intuïtie hebben, maar dat ze deze niet benutten. Dit is niet alleen een kwestie van keuze maar ook een kwestie van zelfkennis en innerlijke wijsheid.
Intuïtie is weten zonder het te weten hoe je het weet
Weet je wat het is met je intuïtie, het spreekt je altijd toe in een fluisterstem. Het is de kunst om deze zachte stem tot je te laten doordringen en ernaar te handelen. Op het moment dat je de zachte stem van je intuïtie negeert, dan zal je intuïtie op een andere manier tot je spreken. Dat zal duidelijk worden doordat er onvermijdelijk pijn en verdriet op je pad komt. Zie het als de harde prik van je intuïtie die je duidelijk wil maken dat je iets anders moet doen, iets moet veranderen in je leven. Dat klinkt wellicht hard, maar zo werkt het wel.
Accepteer dat je intuïtie je iets wil duidelijk maken
Het hele eieren eten met je intuïtie is dat het soms lastig is dat je intuïtie je iets wil zeggen wat je eigenlijk niet wilt horen. De verleiding ligt dan op de loer om deze ingeving te negeren. Dit heeft dus alles met acceptatie te maken. Accepteren dat je intuïtie je iets duidelijk wil maken dat misschien niet in de lijn ligt van jouw verwachtingen of waar je op hoopt. Zelf heb ik dit in het verleden vaker meegemaakt. Dat ik eigenlijk heel goed voelde wat goed voor me was en dat ik het toch niet deed, met de gevolgen van dien.
Twijfel komt van je gedachten
Hoe werkt je intuïtie precies, die fluisterstem waar ik het net over had. Herken je het gevoel dat er ‘iets’ is, van binnenuit, dat jou wat duidelijk wil maken? Dat kan bijvoorbeeld een voorgevoel over een samenwerkingspartner of een relatie zijn of ingeving over een te nemen besluit? Als er twijfel ontstaat, weet dan dat dit voortkomt uit je gedachten, niet je intuïtie. Het is dus de kunst om je gedachten ‘de baas te blijven’ en te beseffen dat deze de stem van je intuïtie vertroebelen.
Vaak is het zo dat als je achteraf terugkijkt naar een situatie dat je je kunt herinneren dat je daar een bepaalde ingeving over had, over wat je moest doen en dat je desondanks toch een andere keuze hebt gemaakt. Veelal kom je er nadien achter dat je beter je hart had kunnen volgen op dat moment. Herkenbaar?
Hoe de stem van je intuïtie zuiverder wordt
Het goede nieuws is dat je door het vergroten van je zelfkennis en innerlijke wijsheid beter weet hoe je om moet gaan met de stem van je intuïtie. Of eigenlijk wordt de stem van je intuïtie hierdoor zuiverder. Kortom, het is te ontwikkelen dus er is werk aan de winkel. Begin maar eens met dagelijks rustmomenten in te bouwen, ook al zijn ze wellicht kort. En wees je ervan bewust dat je kunt vertrouwen op je intuïtie, dat dit het meest zuivere is en dat je gedachten louter de stoorzender zijn. Daar kun je jezelf ook in trainen en dat begint bij jouw bewustwording hiervan. Realiseer je dat het een groeiproces is en dat heeft tijd nodig. Zie, tot die tijd, dat er nou eenmaal dingen in je leven gebeuren, maar dat je die ook als waardevolle lessen kunt zien. Zonder die momenten van pijn en verdriet had je niet gestaan waar je vandaag de dag staat. Dit draagt er allemaal toe bij dat jouw innerlijke wijsheid groter wordt. Dus rechtsom of linksom, it’s a worthwhile journey.
Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.
Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.
Leonie van Balen
07.06.2016 at 20:23Inderdaad Evelien. Mooie blog. Het verschil tussen een ondernemer en een manager: de ondernemer doet zaken voor eigen rekening en risico en de manager voor risico en rekening van een ander.
Zo zei ik wel eens tegen mijn kinderen: Een manager en een ondernemer moeten een besluit nemen. Ze krijgen beiden de cijfers op het bureau. De cijfers wijzen naar rechts. De manager gaat rechts. De ondernemer zegt: de cijfers wijzen naar rechts, maar mijn gevoel zegt links en gaat vaak ook links. Hartelijke groet, Leonie van Balen
Evelien van Es
07.06.2016 at 20:33Hi Leonie, dankjewel voor je reactie het delen van jouw anekdote. Wat ik zelf zo mooi vind en in deze blog wilde uitvergroten is het verschil tussen je intuïtie en je gevoel. Dat je gevoel voortkomt uit een gedachte of overtuiging en dat je intuïtie nou juist dat onbeschrijfbare is, maar zo waardevol. Ik denk dat we vaak gevoel zeggen, maar eigenlijk onze intuïtie, ons onderbuikgevoel bedoelen. In jouw reactie lees ik dit ook terug. Warme groet, Evelien