Inmiddels is de eerste week van 2020 een feit. Veel mensen hebben hooggespannen verwachtingen van het nieuwe jaar en het nieuwe decennium. Zijn druk geweest met terugblikken en vooruitkijken, intenties of doelen stellen. Ook wij nemen met het team de tijd hiervoor. Vandaag in mijn blog een vraag en antwoord waarbij ik inga op vragen die gaan over tijd, ruimte, focus, grenzen aangeven, keuzes maken en doelen stellen. Heb jij prangende vragen die je graag in een bericht, blog of anderszins beantwoord wil zien? Laat het me weten.
Hoe zorg ik ervoor dat ik minder achter de feiten aanloop?
Een van de vragen die afgelopen week gesteld werd is ‘hoe zorg ik er nou voor dat ik meer ruimte in mijn agenda creëer zodat ik niet het gevoel heb dat ik het continu druk heb en achter de feiten aanloop’. Veel mensen worstelen met tijd, of ze hebben te veel tijd en weten niet wat ze ermee aan moeten of laten zich als een mak lammetje leiden door de afspraken in hun agenda. Realiseer je dat jij de baas van je agenda bent en niet andersom ;). Je agenda managen begint bij weten wat echt belangrijk voor je is en daar vervolgens naar handelen. Als iets echt belangrijk voor je is zorg er dan voor dat je er tijd voor vrijmaakt. Dat vraagt dus ook dat je je grenzen aangeeft en nee zegt tegen andere zaken. Vraag je af of iets wat voorbijkomt jou dient. Daarbij houd je in gedachten wat echt belangrijk voor je is. Weet je van jezelf dat je daar soms even tijd voor nodig hebt als je een vraag krijgt voor een afspraak. Pak die tijd en zeg dat je er later die dag of morgen op terugkomt. Jij bepaalt wanneer je afspraken wilt hebben. En dus niet de ander. Zo simpel is het. Bewaak de ruimte en tijd die jij nodig hebt om lekker te kunnen werken en goed in je energie te zitten.
Hoe breng ik meer focus aan in mijn werk?
We weten allemaal dat hetgeen je aandacht geeft groeit. Om focus aan te brengen is het van groot belang dat jij weet wat je wil. Dat je je dromen kent en levendig voor je ziet en weet wat je neer wilt zetten. Dat bedenk je niet vanuit je hoofd, maar dat komt vanuit je hart en je diepste verlangen. Hoe concreter je daarin bent, hoe beter je in kunt tappen op de energie en bevlogenheid die daarbij horen. Met als gevolg dat het je weinig moeite kost om hiervoor in beweging te komen. Merk je dat je ergens niet warm voor loopt, dan klopt er iets niet. Ga dat onderzoeken. Vraag je af of de stip op de horizon die je voor ogen hebt wel klopt voor jou. Misschien heb je dit meer vanuit je hoofd bedacht dan dat het echt een zielsverlangen is. Als je stip op de horizon helder is dan is het van de startblokken komen veelal geen issue. Laat dat je graadmeter zijn.
Ik vind zoveel dingen leuk, hoe kan ik keuzes maken?
Focus aanbrengen heeft ook te maken met keuzes maken. Veel dingen leuk vinden brengt je tot de uitdaging om te filteren en aandacht te geven aan hetgeen echt belangrijk voor je is. Er is een eenvoudige oefening die je kunt doen om duidelijkheid te creëren. Stel dat je iedere dag in je journal opschrijft wat je 5 grootste dromen zijn. Wat is het wat je echt wilt realiseren? Neem hier iedere ochtend 10 minuten de tijd voor om met je ogen dicht te voelen wat je heel graag wilt. Laat daarbij alle beperkende gedachten zoals tijd en geld los. Alles is mogelijk. Je schrijft het op en legt het vervolgens weer weg. Dit doe je 5 dagen achter elkaar waarbij je elke opeenvolgende dag deze oefening herhaalt. Belangrijk is dat je daarbij niet terugkijkt naar wat je eerder geschreven hebt. Je begint elke dag met een schone lei en laat je leiden door wat je op dat moment voelt wat belangrijk is. Het kan zijn dat je elke dag wat anders opschrijft of dat 1 of 2 dingen herhaaldelijk terugkomen. Dit helpt je om focus aan te brengen en dus ook keuzes te maken die in het verlengde daarvan liggen.
Doelen stellen lukt me wel maar ik raak zo gefrustreerd omdat ik ze veelal niet haal, hoe kan ik dat anders doen?
Waak ervoor dat je jezelf vastzet door te strakke doelen te stellen. De keerzijde is dat het juist averechts werkt. Werken met intenties geeft je meer speelruimte en werkt bemoedigend. Bijvoorbeeld, stel dat je een training of workshop wilt gaan geven. Het liefst iedere maand en dan een groep van 8 mensen. Dit betekent 12 per jaar en dus 96 deelnemers werven. Lekker concreet en het geeft focus.
De vraag is wat doet dit met je als je je doel op deze manier stelt. Krijg je er energie van en ga je direct in de actiemodus om dit voor elkaar te krijgen. Als je doelen stelt, wees dan om te beginnen realistisch. Voorkom dat het je na de tweede maand al gaat verlammen omdat je je doelen niet gehaald hebt. Bovendien zit onze voldoening niet zozeer in het behalen van de resultaten, als wel de weg er naartoe. Een dooddoener misschien maar zo is het wel.
Hoe zou je dit doel om kunnen zetten in een intentie? Denk bijvoorbeeld aan meer in beweging komen om je kennis online te delen door wekelijks zichtbaar te zijn op social media, te gaan bloggen en wellicht ook te gaan spreken (ik noem maar een voorbeeld). Geef jezelf de ruimte om te spelen met werkvormen, te kijken wat werkt en niet werkt. Net als met sporten. Je kunt tegen jezelf zeggen, ik wil 3 keer per week hardlopen en daarnaast nog 2 keer per week naar de sportschool gaan. Je kunt ook zeggen ik wil dit jaar meer gaan bewegen en bij voorkeur wekelijks in de buitenlucht. Is net zo duidelijk maar geeft je meer armslag en het werkt motiverend omdat het ruimte biedt en realistisch is. Zorg ervoor dat je je energie hoog houdt en wees daarom mild naar jezelf toe bij het stellen van doelen.
Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.
Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.
No Comments