Het spel tussen mind en spirit

Het spel tussen mind en spirit

Is het niet de kunst voor ons allemaal om onze weg te bewandelen, dat wil zeggen om op onze voorwaarden, in ons tempo en vanuit innerlijke rust beweging te creëren? Zodanig dat we de omstandigheden scheppen om hartgedragen keuzes te maken. Hoe vaak gebeurt het niet dat we ons laten opjutten door de druk van buitenaf om iets wel of niet te doen en bijvoorbeeld snel te handelen? Een mooi thema om bij stil te staan, helemaal omdat dit op vrijwel alles in ons (werkende) leven van toepassing is. In hoeverre slaag jij erin om bij jezelf te blijven, te voelen wat voor jou klopt en van daaruit te handelen?

 

De afgelopen maand heb ik in het kader van mijn aanstaande verhuizing diverse huizen bezichtigd. Een mooi avontuur en een verandering die welkom is in mijn leven. Zoals je waarschijnlijk weet zit de woningmarkt momenteel op een piek – wellicht zelfs op het kantelpunt – en dit uit zich in soms opmerkelijke omstandigheden op de woningmarkt. Zo was ik gisteren bij een woning waar maar liefst 3 kijkers tegelijkertijd rondliepen en was er 10 minuten de tijd voor het bezichtigen van de woning. Ik bedacht me dat ik soms bij de bakker langer in de rij sta dan dat ik de tijd krijg om een huis te bezichtigen. Wat een gekte :). De strategie van kopers onder druk zetten, overlap in afspraken creëren en weinig tijd en aandacht voor mensen nemen is regelmatig aan de orde. Met verbijstering aanschouw ik dit spel en ervaar ik hoe me dit uitnodigt om dicht bij mezelf te blijven en mijn weg hierin te bewandelen. Een weg die van binnenuit klopt.

 

Innerlijke rust bewaren en in je eigen energie staan

 

Dit voorbeeld deel ik met je omdat dit een leerzaam proces en mooi voorbeeld is van hoe je in een situatie waarbij er van buitenaf druk wordt uitgeoefend uitgenodigd wordt om je staande te houden in je eigen energie en trouw te zijn aan jezelf. Zo voel ik in dit proces hoe belangrijk het voor me is om mijn innerlijke rust te bewaren, goed te kunnen voelen waardoor ik tot mijn dieper weten kom en zie wat voor mij klopt en wat niet. Dat is mijn innerlijk kompas en dit helpt me om tot keuzes te komen die mij dienen. Zo gaat dit met een huis, maar ook met klanten, relaties, vrienden samenwerkingspartners, in feite in alle contexten. Ongeacht de markt en externe omstandigheden, er zijn altijd opties en keuzemogelijkheden. Waar het in essentie om gaat is hoe je ten tijde van druk van buitenaf – in welke vorm dan ook – in staat bent om onderscheid te maken tussen wat je diep van binnen voelt en wat je ‘mind’ ervan vindt. Dit is het spel tussen mind en spirit.

 

Een aantal concrete tips

 

Wat kun je doen om in dit soort situaties goed bij je gevoel te blijven en uit te filteren wat hoofd en hart je ingeeft? Ik reik je graag een aantal gedachten en tips aan:

  1. Prioriteer om te ontdekken hoe je beter naar je gevoel kunt luisteren. Zeggen ‘ik kan niet goed bij mijn gevoel komen’ is daarbij de eerste gedachte of uitspraak die je kunt tackelen door dat niet meer te herhalen. Ga op onderzoek uit en wees alert op de woorden die je spreekt en de gedachten die je denkt. Zo open je de deur naar het ontdekken van je gevoelswereld.
  2. Herken wanneer je gedachten je gevoel vertroebelen.
  3. Maak onderscheid tussen gevoelens en emoties. Als het water – als symbool voor je emoties – tot rust, komt kun je tot de essentie van je gevoel komen.
  4. Neem regelmatig afstand, zoom uit, en observeer wat er van binnenuit gebeurt.
  5. Leer de trucs van je mind herkennen, hoe je vervalt in de verhalen die je jezelf vertelt maar niet jouw waarheid zijn, en neem hier afstand van.
  6. Weet hoe je tot hartgedragen keuzes komt en gun jezelf de tijd en ruimte om dat ook toe te passen. Op jouw voorwaarden!
  7. Weet wat belangrijk voor je is, niet vanuit het ego, wel vanuit je ziel en dit leidend zijn in je handelingen.

Ik vertrouw erop dat je hiermee aan de slag kunt.
Mocht je vragen of mijmeringen hebben, laat het me weten.

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself). Evelien werkt met teams en individuen en begeleid hen bij hun transformaties, waarbij ze het onzichtbare zichtbaar maakt en haar klanten helpt om van binnenuit helderheid te creëren. In haar werkwijze is ze betrokken en resultaatgericht. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment