Hoe nieuwsgierig ben je?

Hoe nieuwsgierig ben je?

Sta je er wel eens bij stil hoeveel vragen je op een gemiddelde dag stelt? Of ben je meer het type dat zaken als een gegeven ziet. Het soort van ‘het is wel best‘. Nieuwsgierigheid kan iets heel moois zijn omdat hier groei in schuil gaat, zowel van je gesprekspartner als van jouzelf. Door meer vragen te stellen open je de weg naar echte verbinding. En, mits je de juiste vragen stelt, kun je erdoor groeien en bovendien je gesprekspartner op weg helpen.

 

Gedreven zijn om nieuwe dingen te ontdekken

 

Voor mezelf zou ik wel kunnen stellen dat nieuwsgierigheid in mijn bloed zit. En dan bedoel ik de gedrevenheid om nieuwe dingen te ontdekken. Maar ook door het fijne van een situatie te weten, omdat ik daarmee meer waarde kan bieden. Bovendien geloof ik dat nieuwsgierigheid kan leiden tot persoonlijke groei.
Vanuit mijn werk heb ik nieuwsgierigheid al vroeg kunnen toepassen. Flink doorzagen bij sollicitanten of teamleden om erachter te komen wat er daadwerkelijk speelde. Maar ook om te weten te komen wat knelpunten waren bij mijn opdrachtgevers. Het doorvragen was een een tweede natuur voor me om de onderste steen boven te halen.

 

Weten waarom je nieuwsgierig bent

 

Toch wordt nieuwsgierigheid ook wel eens negatief bestempeld. Als bemoeienis. Wanneer je vragen stelt aan anderen is het belangrijk om daarbij heel helder voor ogen te hebben waarom je vragen stelt. Is dat alleen maar voor de leuk, gewoon om het te weten? Of doe je dat ook daadwerkelijk omdat je daarmee de ander beter kunt helpen.
Nieuwsgierig zijn om de nieuwsgierigheid is louter tijdverspilling. En bovendien kan het zijn dat je daardoor de indruk wekt dat je wat met de kennis en wetenschap gaat doen, terwijl dat wellicht niet het geval is. Hoe fair is dat?

Hoe zit het met jou? Misschien kom je erachter dat je nieuwsgierigheid niet altijd ten dienste staat van je eigen groei en ontwikkeling of die van een ander. Dan is dit de kans om eens te bekijken of je dit vanaf nu af aan anders wilt doen. Zodat je je tijd en energie effectief benut. Want je weet dat de tijd van vandaag nooit meer terug keert.

 

Millions saw the apple fall, but Newton asked why - Bernard Baruch

Doorvragen maar

 

Een gezonde dosis nieuwsgierigheid vind ik een onmisbare kwaliteit van elke ondernemer. Achterhalen waarom dingen zijn zoals ze zijn, nieuwe wegen ontdekken en erop uitgaan. Bovendien leer je veel meer als je je nieuwsgierigheid toont. Als je meer vraagt en luistert dan praat. Zelf vind ik het heerlijk om nieuwe wegen te ontdekken en nieuwe dingen te doen. Nieuwsgierigheid is daarbij een must. In mijn werk kan ik mijn borst natmaken als het om doorvragen gaat. Dat is de plek bij uitstek waar ik anderen mag helpen om het onderste uit de kan te krijgen. Allemaal zodat mijn klanten zichzelf kunnen verrijken.

 

De kunst van het stellen van goeie vragen

 

Is het inderdaad een kunst om goede vragen te stellen? Ik denk van wel. In de basis is je opstelling belangrijk. De mate waarin je oprechte interesse hebt (lees ook mijn blog over echte aandacht) en een open houding hebt naar de ander is niet alleen super belangrijk, maar kan voor jezelf ook life changing zijn. De echte connectie die je hierdoor met mensen kunt maken zullen ervoor zorgen dat er deuren voor je opengaan. Het is een kwestie van tijd en rust nemen om vanuit bevlogenheid en passie echt verbinding te leggen. Meebewegen met je gesprekspartner en tegelijkertijd je eigen doel goed voor ogen te houden.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.
 
AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment