Als je ergens aan begint

Als je ergens aan begint

Als je ergens aan begint dan moet je het ook afmaken. Een credo dat in veel situaties in mijn leven opgaat. Doorzetten is mijn second name. Zo vanzelfsprekend voor me. Als ik alleen al denk aan de periode dat ik studeerde. Het kwam niet eens in me op om te stoppen. Mijn doorzettingsvermogen heeft me gebracht waar ik vandaag de dag sta. Toch zijn er situaties waarin het uiteindelijk beter is om te stoppen. Omdat het tegen je gevoel indruist, je er niet happy van wordt en het je meer energie kost dan oplevert.

 

Je gevoel volgen bij het nemen van besluiten

 

Je gevoel volgen bij het nemen van besluiten is onmisbaar. Ik heb het eerder gehad over hoe waardevol je gevoel is als raadgever. Tegelijkertijd weet ik als geen ander hoe lastig dit soms is. Hoe je gevoel vertroebeld wordt door je eigen gedachten of door invloed van buitenaf. Ik neem je even mee in een voorbeeld uit mijn situatie van de afgelopen periode.

 

Dit jaar ben ik met een coach in zee gegaan voor de groei en ontwikkeling van mijn eigen bedrijf. Vanaf het begin voelde ik dat de samenwerking moeizaam ging. Er was geen organische klik en het was hard werken om er een modus in te vinden. Het intrigerende aan de situatie is dat ik vanaf de eerste kennismaking een gevoel van lichte weerstand had. Dat ik ondanks dat gevoel toch ja heb gezegd en erin ben gestapt. Ik was hongerig en leergierig en daardoor ook vatbaar.

 

Soms is het beter om ergens mee te stoppen

 

Kort geleden heb ik besloten om te stoppen met deze samenwerking. Ik ben niet over een nacht ijs gegaan om tot dit besluit te komen. Als ik ergens ja tegen zeg, dan ga ik ervoor. Dus dat deed ik. Ik ging mijn best doen om een manier te vinden waarop dit traject waardevol voor me kon zijn. Ik merkte dat ik mijn gevoel liet overschaduwen door mijn gedachten en bleef zoeken naar een goeie vorm. Terwijl ik diep van binnen wist dat het niet goed zat. Toch bleef ik het nog lang proberen en ging iedere keer weer vol goede moed aan de slag. Tot ik op het punt kwam dat ik mijn gevoel zo sterk werd dat ik wist wat me te doen stond.

 

Als je langere tijd tevergeefs zoekt naar een manier om met de situatie te dealen, kan het soms beter zijn om ermee te stoppen. Of het nou gaat om een zakelijke investering, een samenwerking, vriendschap of relatie. Belangrijk is dat je er in grote lijnen lol aan beleeft, het je blij maakt, het je verder brengt dan wel verrijkt.

 

Je hebt altijd een keuze

 

In welke situatie je je ook begeeft, je hebt altijd een keuzemogelijkheid. Brendon Burchard beschrijft dit zo mooi in zijn boek de Motivation Manifesto. Om welke situatie het ook gaat, zakelijke of privé, het draait in feite om de volgende opties.

 

    1. De situatie laten voor wat het is. Dit betekent dat je blijft doen wat je doet of waar je mee bezig bent. Dat je berust bij de situatie en ‘dealt’ met je ongenoegen en ontevredenheid.
    2. Jouw perspectief op de situatie veranderen. Dat betekent dat je gaat kijken of je uit de situatie waar je je in bevindt betekenis en vreugde kan halen. Kortom, je zoekt jouw grenzen op om het voor jou te laten werken.
    3. Stoppen met hetgeen je doet, omdat je er geen energie van krijgt. Je gaat op zoek naar een andere oplossing of invulling van je werk/leven waarmee je wel blij wordt.

 

In veel situaties zal je meerdere opties proberen. Misschien herken je dat. Dat je eerst probeert om berusting te vinden in de situatie. En vervolgens jezelf gaat stretchen om anders naar de situatie te gaan kijken. Uiteindelijk kan het zijn dat het toch beter voor je is om er een punt achter te zetten.

 

Lessons learned

 

Het is geen schande om ergens mee te stoppen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Bovendien is het zo dat als je eenmaal het besluit genomen hebt, dat je voelt of je het juiste hebt gedaan. Ook al is het misschien zuur omwille van de gedane investering of de emoties die erbij komen. Realiseer je dat er weer lucht en ruimte voor terugkrijgt om vooruit te kijken.

 

Alles wat je meemaakt en wat er op je pad komt is er niet voor niets. Het zijn allemaal lessen waardoor je groeit als mens. Met die rijkdom aan ervaringen kun je bovendien voor anderen nog meer betekenen. Neem er wel de tijd voor om je bewust te worden van waarom de dingen gelopen zijn zoals ze zijn gelopen. Leer van je ervaringen. Voor mij betekent dit dat mijn drive om, vanuit een dieper bewustzijn, naar mijn gevoel te luisteren alleen maar sterker is geworden. Hoe mooi zou het zijn als we onze lessen onder ogen zien en hier andere mee helpen. Welke lessen wil jij delen?

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment