Als de twijfel toeslaat

Twijfel

Als de twijfel toeslaat

De laatste maand van het jaar is begonnen. Misschien ben je nog druk in de weer zodat je straks even vrij kan zijn voordat het nieuwe jaar aanbreekt. Of is het rustig qua werk en ben je bezig met reflecteren op het afgelopen jaar? Ben je al bezig met terugdenken aan wat goed ging, waar je trots op bent maar ook op dat wat je beslist anders wilt? Vraag je je af hoe je aan meer of misschien zelfs andere klanten komt? Bij velen is dit een periode waarin de twijfel toe kan schieten. Daarom geef ik je wat tips mee die je in deze periode goed doorstaat en wat je daarbij kan helpen.

 

Vergeet niet om je successen te vieren

 

Als je terugkijkt op dit jaar, wat zijn dan de successen die je te vieren hebt waarbij jij een ‘on top of the world’ gevoel had? Waar ben je heel blij mee en waarom is dat zo? Deze 1e tip is een hele natuurlijke manier in de aanloop naar het helder krijgen van je verlangen, daarover gaat de 2e tip hieronder.

 

Hoe wil je je voelen in je werk?

 

Herken je het gevoel van twijfel over of de koers die je op dit moment aan het varen bent nog wel klopt met dat wat je echt wilt? Ga dan terug naar je diepste verlangen. Hoe is het dat je je wilt voelen in je werk? En vraag je vervolgens af of je in je werk de afgelopen tijd ook daadwerkelijk de dingen aan het doen bent die je fijn vindt, die jou blij maken? Het enige dat je hoeft te doen is deze vragen eerlijk beantwoorden. En doe het niet voor de mensen om je heen, maar voor jezelf. Het gaat om jouw leven en jouw geluk in je werk. Dus tip 2 gaat over dat je helder op je netvlies houdt hoe je je wilt voelen en zorg ervoor dat je daar dagelijks op intapt.

 

Desire brings light into the darkness

 

 

Jouw boodschap helder hebben

 

Het valt niet mee om je als ondernemer staande te houden tussen alle anderen. Nederland kende in 2016 een recordaantal ondernemingen. Daarbij is een groei te zien in het aantal zzp-ers, maar ook het mkb. Op 1 januari 2016 kende Nederland 1,8 miljoen bedrijven en dat aantal is nog steeds groeiende.

 

De één schreeuwt z’n boodschap nog harder van de daken dan de ander. Op social media word je bedolven onder berichten, webinars, challenges, e-books, video’s e.d. Iedereen probeert op zijn of haar manier op te vallen met zijn boodschap. Daar is niets mis mee, je pikt er toch uit wat voor jou relevant is en het andere laat je links liggen. Maar waar het om gaat is, wat doet dit met jou? Sterkt dit jou alleen maar in jouw positie en jouw boodschap? Of maakt dit je wankel en voel je dat de twijfel toeslaat, dat je onzekerheid gevoed wordt door al dit geweld. In beide gevallen is het goed om nog eens stil te staan bij jouw boodschap. Staat jouw boodschap nog overeind? Voelt het nog dat deze klopt bij wat het is dat je wilt uitdragen? Daar begint alles mee. Met wie jij bent en waarom je doet wat je doet. De basis van je boodschap. Dit is dan ook de 3e tip; wat is jouw boodschap en staat deze nog overeind?

 

De leukste klanten om mee te werken

 

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, wie waren dan de leukste klanten waarmee je heb gewerkt? Wat maakte het dat je daar mee plezier aan beleefde dan met anderen? Maak dit voor jezelf concreet. Beschrijf waarom dat de leukste klanten voor jou waren? Daarover gaat de 4e tip. Zorg dat je je leukste klanten van dit jaar in beeld heb en beschrijf waarom dat je leukste klanten waren.

 

Als je dat gedaan hebt, dan is de vervolgvraag… als dit de klanten zijn waar je blij van wordt, waar kan ik nog mee van dit soort klanten vinden? Duik daarin, zoek ze op en maak een plan de campagne hoe je nog meer van dit soort klanten aan je portefeuille kan toevoegen.

 

Nothing changes if nothing changes

 

Bouw een sterk netwerk van collega ondernemers

 

De 5e tip die ik je wil meegeven kan ik niet vaak genoeg herhalen. Zorg ervoor dat je collega ondernemers om je heen hebt met wie je kunt sparren, klankborden, reflecteren, bouwen en plezier kunt beleven. Dat geldt in periodes waarin de twijfel toeslaat maar juist ook in andere periodes waarin je je krachtig voelt en het je voor de wind gaat. De waarde van een goed netwerk aan collega’s is ongekend groot. Dus de vraag is, hoe ziet jouw netwerk eruit, hoe geef je hiermee invulling aan je groei en ontwikkeling en hoe benut je dit volop? En wat kun je eraan doen om dit netwerk nog beter in te zetten voor jouw groei en ontwikkeling?

 

Ik weet als geen ander hoe waardevol zo’n netwerk kan zijn. Zelf werk ik al ruim 20 jaar met intervisie in diverse constructies voor mijn persoonlijke en zakelijke groei. Enerzijds als deelnemer en anderzijds als begeleider. Sinds dit jaar maak ik deel uit van een van de meest waardevolle intervisiegroepen waar ik ooit deel van heb uitgemaakt. Wat dat zo uniek maakt is het vertrouwen, de verbinding, de eerlijkheid, de scherpte in analyses en de spiegelingen en de diversiteit van expertises van deze groep.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.
AANMELDEN


Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van betrokken loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment