Baas zijn over je eigen agenda

Baas, eigen agenda

Baas zijn over je eigen agenda

Kortgeleden hoorde ik een therapeut zeggen dat zij er last van had dat haar agenda zo bomvol zit met klanten, zelfs in de avonduren. Je zou kunnen zeggen een luxeprobleem, ze heeft immers volop klanten. Haar beleving is echter anders omdat ze voelt dat niet zij de baas is over haar agenda maar haar klanten. De vraag is op wiens voorwaarden werk je? Wie heeft de regie over jou agenda en jouw prioriteiten? Is dit hoe je het wilt? Zo niet, hoe verander je dit zodat jij de baas bent over je eigen agenda?

 

Overschot aan klanten een luxe?

 

Hoe heerlijk is het om een overvloed aan klanten te hebben? Dat is wellicht je eerste gedachte en het is ook heerlijk als klanten jou weten te vinden. Toch zie ik dat het voor degenen die hier ‘last’ van hebben dat het in de praktijk voor hen een uitdaging kan zijn om uit deze cadans te komen. Zo heb ik een klant die hierdoor het gevoel heeft continu in een ongemakkelijke spagaat te zitten. Ze wil al lange tijd eigenlijk meer lucht in haar agenda, maar vind nee zeggen tegen klanten heel lastig. “Hoe kan ik dat nou maken om mensen af te wijzen die mijn hulp hard nodig hebben?”, hoor ik haar zeggen. Om het even in perspectief te brengen, er zijn altijd mensen die je hulp nodig hebben, in die zin zou je kunnen zeggen dat je het nooit voor iedereen goed kan doen. Nog even terug naar het voorbeeld van mijn klant, ze geeft ook aan dat er klanten bij zitten waar ze, als ze heel eerlijk is, liever afscheid van zou willen nemen. En toch doet ze dat niet, met als gevolg dat dit ten koste gaat van haarzelf. Ze heeft nauwelijks tijd voor zichzelf, laat staan tijd om aan (de groei van) haar bedrijf te werken.

 

Misschien herken je bovenstaande situatie en wellicht ook niet. Roept het eerder een brandend verlangen bij je op? Denk je ‘had ik maar een overschot aan klanten’? Ook dan is het de moeite waard om door te lezen omdat ik denk dat de vragen en overwegingen die ik je meegeef voor iedere ondernemer van waarde zijn.

 

Analyseer hoe je op dit moment werkt

 

Hoe sta jij ervoor met je bedrijf? Om te beginnen is het belangrijk om te kijken hoe de vlag erbij hangt en daarin radicaal eerlijk naar jezelf toe te zijn. Om daar te komen geef ik je een aantal vragen / overwegingen mee, namelijk:

 

  1. In hoeverre werk je met klanten waar je het allerliefst mee wilt werken? Kortom, hoe zit het met je energie balans als je klant de deur uit is?
  2. Zijn er klanten voor wie je werkt waar je eigenlijk liever afscheid van neemt? En zo ja, wie zijn dat? Maak het concreet en durf dit met naam en toenaam te benoemen. Dit doe je louter voor jezelf.
  3. Wat maakt het dat je liever niet meer met deze klant(en) wilt werken? Waar gaat dat echt over? Wees zo concreet mogelijk en vraag goed door bij jezelf.
  4. Wat weerhoud je ervan om nee te zeggen tegen klanten die je liever niet bedient?
  5. Wat zou er (in het ergste geval) kunnen gebeuren als je nee zegt?
  6. Stel dat je verder gaat om je werkweek in te richten, vanuit een schoon canvas. Hoeveel dagen per week werk je dan met klanten? Wat is het maximaal aan gesprekken per dag waar jij je goed bij voelt en je energie klopt?
  7. Wanneer werk je aan je bedrijf, ben je bezig met je eigen verdieping, heb je tijd voor netwerkgesprekken, werk je aan de groei van je bedrijf?
  8. Vind je dat je voldoende tijd hebt om aan je bedrijf te werken?
  9. Hoeveel tijd heb je voor jezelf nodig? En wanneer ruim je hiervoor tijd in?

 

Je zult merken als je met deze vragen aan de slag gaat dat je al een vrij gedetailleerde analyse hebt van hoe je situatie nu is en wat je eigenlijk zou willen.

 

Wat heb je nodig om te veranderen?

 

Aan de hand van de vragen en jouw uitwerking hierop heb je, als het goed is, een helder beeld gekregen van wat de ideale balans is voor jou in je werk. Je weet hoeveel tijd je idealiter met klanten wilt werken en hoeveel tijd je wilt hebben voor jezelf én om aan de groei en ontwikkeling van je bedrijf te werken. De vraag is nu, wat is er nodig, wat heb jij nodig, om dit ook daadwerkelijk te realiseren? Uitgaande van dat je weet wat je ideale situatie is. Is dit beeld nog niet concreet genoeg, besteed daar dan eerst aandacht aan om dit helder te krijgen.

 

Weten van je nodig hebt om daadwerkelijk te veranderen en baas te zijn over je eigen agenda is één, twee is om te herkennen wat jou ervan weerhoudt. Welke belemmerende overtuigingen heb je? Welke gedachten, gewoonten en verhalen vertel je jezelf in dit kader? Hoe concreter dit beeld voor je wordt, hoe makkelijker het is om de weg te effenen naar het doorbreken van patronen. Zodanig dat je precies de juiste modus vindt en vasthoudt om op een plezierige manier te werken en je eigen energieniveau gezond houdt. 

 

Terug naar de tekentafel

 

Wellicht kom je tot de conclusie dat je huidige businessmodel niet meer werkt? Dat je niet kan opschalen terwijl je dat wel graag wilt? Of dat je merkt dat je huidige businessmodel niet lang meer meegaat en je niet weet hoe je dit kan veranderen op een manier die bij jou past?

 

Tijd om terug te gaan naar de tekentafel en jouw ideale situatie in kaart te brengen. Het is niet meer dan normaal om eens in de zoveel jaar terug te gaan naar de basis, om even afstand te nemen tot de waan van de dag en stil te staan bij wat je doet, hoe je werkt en of dit nog past bij hoe je dit idealiter zou willen. Of je nog voor de klanten werkt voor wie je het liefst werkt? Dit is niet in beton gegoten, maar is continu in beweging. Jij bent immers voortdurend in beweging.

 

Tijd voor een herijking?

 

Wellicht voel je dat het tijd is voor een (grondige) herijking? Is het tijd om terug te gaan en met een schoon canvas te beginnen en te kijken naar hoe jij je business runt, hoe de balans is tussen het werken met klanten en de voorwaarden scheppen voor de groei van jou als mens en ondernemer. Ik help je daar graag bij en kijk met je mee naar wat niet gaat zoals je dat graag zou willen en wat je wel wilt? Met wie je het liefst wilt werken en hoe je wilt werken en hoe je daar vervolgens komt. Voorop staat dat je een doorbraak creëert zodat jij (weer) blij wordt van wat je doet met je klanten, met jezelf en de groei en ontwikkeling van je business. Meld je via deze link aan voor een vrijblijvende verkenning met mij. Het is tijd om baas te worden van je eigen agenda.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment