Concurrentie bestaat niet

Concurrentie

Concurrentie bestaat niet

Concurrenten hebben we allemaal of noem het collega’s in ons vakgebied. In hoeverre voel jij je wel eens ongemakkelijk bij concurrenten? Of voel je je er zelfs wel eens door bedreigd? In mijn optiek een mateloos interessant onderwerp omdat hier een wereld achter schuilt. In ieder geval meer dan je denkt. Concurrentie bestaat namelijk niet. Als jij onderneemt vanuit jouw unieke kern dan is er niemand die met exact dezelfde energie het werk doet op de manier waarop jij dat doet.

 

Niemand heeft dezelfde vingerafdruk

 

Wat jou in je werk uniek maakt dat ben jij zelf. Dat is de reden waarom je doet wat je doet. En bovendien de wijze waarop jij je werk doet. Hoeveel mensen lopen er op de wereld rond met precies dezelfde vingerafdruk als jij? Precies, niemand. Zo is er niemand die precies is zoals jij bent.

 

Dus relax en focus je op jezelf en je eigen ontwikkeling en laat je niet gek maken door anderen. En natuurlijk gebeuren er zakelijk gezien wel eens dingen die niet fijn zijn in het contact met concurrenten/collega’s. Maar wat levert het je op door je te laten remmen vanwege angst voor wat je concurrentie doet? Juist, helemaal niets. Alhoewel, ik kan toch een aantal zaken opsommen; wantrouwen, verkramping, negatieve energie, onrust en wat nog meer. Is dat wat je wil?

 

Het verlangen achter de angst

 

Herken je het dat je je wel eens laat leiden door angst om je concurrenten? Als je dit herkent, wat voel je dan precies? Wat is de angst die je voelt? En als je nou eens benoemt wat het verlangen is dat achter deze angst schuilgaat? Wat is dat dan? Door namelijk je angst om te buigen naar je verlangen, leg je de focus op jouzelf. En dat is de plek waar je je kracht uit kunt putten.

 

Het feit dat je angst voelt, wat zegt dit over jou? Sta daar eens bij stil. Hoeveel vertrouwen heb jij in jezelf? Confronterend misschien, maar ik geloof namelijk dat er geen concurrentie bestaat als je volledig vanuit jouw unieke kracht in je werk staat. Dat je de flow voelt en je je juist liefdevol kunt omringen met mensen die je als concurrent zou kunnen beschouwen.

 

Er is plek voor ons allemaal

 

Er is voldoende plek voor ons allemaal om onze ruimte in te nemen. Als een concurrent het goed doet, dan betekent het niet dat er geen ruimte is voor jou. Net zoals er voldoende pizzeria’s of bakkers bij jou in de buurt zijn, zo is er altijd ruimte voor nieuwe als jij je bedrijf runt vanuit jouw unieke ZIJN en aanpak. Dus het enige wat je te doen staat is terugkeren naar jezelf. Ervoor zorgen dat je rust en vertrouwen voelt om je ‘ding’ te doen.

 

Toch begrijp ik dat als je hier ‘last’ van hebt dat je misschien nog ‘puzzled’ bent. Wat ik je dan nog als tip wil meegeven is, ga de confrontatie niet uit de weg. En waarom? Omdat jij het met je mee zal dragen, waar je ook gaat. Daarom mijn aansporing om de rust en het vertrouwen bij jezelf te zoeken. Je hebt geen invloed op wat anderen doen. Wat er is, dat ben jij met jouw visie, jouw eigenheid, jouw unieke ZIJN. En juist in het contact met anderen kun je werken aan het vergroten van het vertrouwen in jezelf. Vertrouwen in dat jij als mens en ondernemer uniek ben en dat er geen enkel ‘exemplaar’ is zoals jij.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment