De 40-plusser ontwaakt

40-plusser, ontwaakt

De 40-plusser ontwaakt

Wist je dat op de leeftijd van 44 de meeste mensen pieken in hun ondernemende gedrag. Dat twintigers minder innovatief zijn dan eind veertigers/begin vijftigers. Prachtig! Dat is wat ik in de praktijk zie, veertigers die midden in het leven staan en in beweging (willen) komen. Daarbij alleen vastlopen omdat ze niet goed weten hoe ze dit aan moeten pakken. Hoe ze echt een doorbraak kunnen creëren. De mindset en de wil is er in ieder geval en dat is goud waard.

 

Het belang voelen om van toegevoegde waarde te zijn

 

Het merendeel van mijn klanten is veertiger, met een paar uitschieters naar twintigers en een eind vijftigers. Het mooie aan de generatie veertigers is, dat zij al een carrière achter de rug hebben en tegelijkertijd heel actief en nog middenin hun werkende leven staan. Bovendien hebben zij inmiddels levenservaring en maakt dit dat zij veelal zelfbewuster zijn en het belang voelen om echt van toegevoegde waarde te zijn. Deze basis is cruciaal om een verandering ook concreet handen en voeten te geven.
 

Trouw niet voor je 40 bent

 

Er gaat niet voor niets zo’n uitspraak ‘trouw niet voor je 40 bent’. Wat zegt die songtekst nog meer? Dat je dan pas de geheimen van het leven kent? :) Dat is precies waar het om gaat. Pas als je jezelf kent en durft te zijn wie je bent, kun je verbindingen met anderen meer betekenis geven. Of dat nou in een liefdesrelatie is of een samenwerking. Toch lopen velen er tegenaan dat ze het in hun eentje een uitdaging vinden om hier concreet invulling aan te geven.

 

Het is een kwestie van lef tonen

 

Het lef om met nieuwe dingen te beginnen, om een verandering op gang te brengen, is iets wat mensen doorgaans in de loop der tijd ontwikkelen. Daarin werken de jaren werk- en levenservaring in je voordeel. Je zou bijna denken dat het dan voor elke veertiger een peulenschil is. Helaas is dat niet het geval. Velen vinden het best een puzzel om concreet invulling te geven aan de verandering. Zo weet de een wel wat ie wil maar vindt het een ondoorzichtige brei om ideeën en wensen concreet te maken. De ander weet nog niet precies wat hij wil en wil juist daarin gespiegeld worden. Terwijl hij of zij wel weet dat er wat moet gebeuren om meer voldoening te krijgen uit het werk.

 

Kiezen voor jezelf

 

Ook typeert de categorie veertigers zich door mensen, in het bijzonder vrouwen, die naast hun carrière aandacht hebben gehad voor de opvoeding van kinderen. Voor deze vrouwen geldt dat hun kinderen inmiddels iets groter zijn en er ruimte ontstaat om tijd voor zichzelf te claimen. Mooi hoe de natuur werkt, dat er zodoende een opening ontstaat om meer tijd en aandacht te hebben voor je persoonlijke groei en ontwikkeling.

Tips

 

Ben je die veertiger (of anderszins, herken je je in bovenstaande typering?) dan heb ik een aantal concrete tips voor je.

  1. Neem de tijd voor jezelf omdat je zodoende nog meer van waarde kan zijn voor anderen. Aandacht voor jezelf hebben is goed en niet egoïstisch. De reden dat ik dat zeg is dat ik in de praktijk meemaak dat sommige mensen last hebben van een schuldgevoel. Dan draai ik de boel om. Wie ben jij om je gave niet te ontdekken en in te zetten voor anderen die juist van jouw diensten gebruik willen maken. Denk maar aan de metafoor van iemand die een ongeluk krijgt en jij loopt erlangs met een EHBO kit maar doet vervolgens niets. Begrijp je mijn boodschap?
  2. Ga erop uit en verbind je met mensen die in een vergelijkbaar stadium bevinden. Mensen die je inspireren om moed te tonen en stappen te zetten. Mis je deze mensen om je heen, dan heb je wat te doen. Vandaag kun je nog beginnen met het ontmoeten van nieuwe mensen.
  3. Kap ermee om te denken dat je het allemaal alleen moet doen. Wie zegt dat? Dat is je innerlijke criticus waarschijnlijk. Heel eenvoudig, je kunt ervoor kiezen om alleen aan te modderen of je kunt hulp inschakelen, bijvoorbeeld van een coach die je helpt om je ideeën en plannen tot wasdom te laten komen.

 
Tot slot, wees er trots op dat je veertiger bent. Maak gebruik van de talrijke voordelen die het leven je biedt als veertiger.

 

Heb je een concrete hulpvraag?

 

Heb je een concrete hulpvraag? Dan kun je je via deze link aanmelden om in aanmerking te komen voor een gratis online verkenning met mij. Wie weet spreek ik je binnenkort.
 
Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment