De illusie van zekerheid

De illusie van zekerheid

De laatste tijd krijg ik regelmatig de hulpvraag van mensen die zich geremd voelen door hun angst om de sprong te wagen. Veelal gaat het om de sprong richting het ondernemerschap, maar soms ook een besluit in de privésfeer, bijvoorbeeld ten aanzien van een relatie. In ieder geval gaat het om een stap naar een nieuwe situatie, een andere toekomst, het onbekende. Daarbij hoor ik vaak zeggen ‘ik vind het zo eng om mijn zekerheden op te geven’. Maar de vraag is, wat is het hebben van zekerheid eigenlijk? En bovendien wat leveren deze ‘zekerheden’ je nou daadwerkelijk op?

 

Alles in het leven is continu in beweging. Jijzelf als mens verandert doordat je ouder wordt en meer levenservaring opdoet. Bovendien ontmoet je voortdurend nieuwe mensen op je pad waardoor je je ontwikkelt. En naast onze eigen ontwikkeling staat onze omgeving ook niet stil, of je het nou wilt zien of niet. De vraag is wat doe je ermee? Kies je ervoor om mee te bewegen met dat wat er komt of blijf je je, wellicht krampachtig, vasthouden aan wat je ‘hebt’ in het hier en nu?

 

6 human needs

 

In het kader van zekerheid wil ik de 6 human needs van Tony Robbins er graag even bijhalen. De 6 human needs zijn de universele basisbehoeften die ieder mens in meerdere of mindere mate heeft. De crux zit ‘m erin dat je voor jezelf in volgorde aan kunt geven wat de mate is waarin jij als mens een bepaalde behoefte hebt. Zekerheid is één van deze human needs. Ik zal ze alle 6 noemen, namelijk:

Certainty/comfort

Uncertainty/variety

Love & connection

Significance

Growth

Contribution

 

Voordat je verder leest, pak er even pen en papier bij en schrijf voor jezelf deze human needs op in de volgorde die voor jou goed voelt. Zet bovenaan wat voor jou de meest belangrijke human need is en onderaan de minst belangrijke. Laat je daarbij niet beïnvloeden door wat anderen vinden. Er is geen goed of fout, het gaat erom dat je jouw rijtje opstelt zoals je dat oprecht van binnenuit voelt. Wil je wat meer weten over de uitleg van deze termen, kijk dan hier.

 

Bereidheid om risico’s te nemen

 

Jouw zelfanalyse in de oefening hierboven is waardevol voor je omdat de uitkomst hiervan voor een belangrijk deel de richting van je leven bepaalt, zowel zakelijk als privé. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het profiel van ondernemers, dan zul je zekerheid niet op nummer 1 of 2 terugvinden. Zekerheid heeft namelijk alles te maken met je bereidheid om risico’s te willen nemen. Dat zit nou eenmaal in je of niet. Wel is het zo dat als je meer vanuit je passie en je unieke drive leeft en werkt, dat je makkelijker risico’s neemt. Je drive is dan immers zo krachtig dat je vertrouwen groeit en je de sprong durft te wagen.

 

Great love and great achievements involve great risks - Dalai Lama

Het is geen kwestie van jezelf in allerlei bochten wringen om iets te laten werken als het niet bij je past. Of dat nou de invulling van je werkende leven is, of een liefdesrelatie. Het gaat erom of je de durf hebt om onder ogen te zien wat dit voor jouw situatie is, zodat je een keuze kunt maken. Ga je voor een geweldig leven of is je leven zoals je nu leidt goed genoeg voor je en neem je een knagend gevoel van ongenoegen voor lief. Het is aan jou.

 

Zijn de zekerheden in je leven wel echt zekerheden?

 

Voor de meeste mensen is enige mate van zekerheid in het leven belangrijk. Voor de een is dat het hebben van een huis, een vaste relatie of een vast contract bij een werkgever. En toch kun je je afvragen of dit echt zekerheden zijn. De kans is groot dat je een hypotheek op je huis hebt, dus in hoeverre biedt dit huis je ook echt zekerheid? Ten aanzien van je vaste relatie is het de vraag hoeveel zekerheid je dat daadwerkelijk biedt. Ik weet als geen ander hoe een goede relatie in korte tijd ineens heel betrekkelijk kan lijken. Alsof het als sneeuw voor de zon kan verdwijnen. En tot slot een vast contract bij een werkgever, hoe vast is een vast contract nou werkelijk? De tijden van lifetime employment zijn immers al lang voorbij.

 

Stel jezelf eens de vraag wat het is dat jou dat gevoel van zekerheid geeft? En als jou wel eens een gevoel van angst bekruipt om je zekerheden te laten varen, bedenk dan eens hoe reëel die angst eigenlijk is? Met andere woorden zijn de zekerheden in je leven wel echt zekerheden. En belangrijker nog is de vraag wat de zogenaamde zekerheden in jouw leven je opleveren? Je kunt dan wel een baan hebben die jou het gevoel geeft van zekerheid, maar ben je ook super gelukkig met wat je doet? Als je daar niet volmondig ja op kunt beantwoorden, is de vraag wat de ‘zekerheid’ van je baan je in feite ‘kost’, qua levensgeluk.

 

Ruimte voor nieuwe dingen

 

Ik zie dat veel mensen denken dat een verandering ingewikkeld is. Het voelt toch alsof je aan het fundament van je huisje gaat morrelen als je de boel op de schop gooit. Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat het heel goed is om te koesteren wat jou echt gelukkig maakt. De vraag is alleen, hoe ziet de fundering van jouw huis eruit? Is je carrière of relatiehuis misschien op drijfzand gebouwd? Zo ja, wat is dan de betekenis van de zekerheid die je denkt te voelen?

 

Juist het ontbreken van zekerheden kan ruimte bieden voor nieuwe dingen. Dit is overigens geen pleidooi om meteen je huis te verkopen, met je baan te stoppen en je relatie te beëindigen. Wat het wel is, dat is om jou te prikkelen om eens goed naar jouw leven te kijken. Te voelen of het klopt. Om zowel zakelijk als privé de balans op te maken, zodat je een keuze kunt maken. Durf onder ogen te zien wat zekerheden in jouw leven daadwerkelijk betekenen en neem vanuit je gevoel het heft in eigen hand. En als je beslist dat je de dingen in je leven laat voor wat het is, dan is dat ook goed. Je hebt hier in ieder geval bewust bij stilgestaan.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment