De naakte waarheid

De naakte waarheid

Neem jij verantwoordelijkheid voor alles in je leven? Ben je je ervan bewust dat wat er in je (werkende) leven is, een resultante is van wie jij bent? Misschien even een hersenkraker, maar sta er maar eens bij stil in hoe dit in jouw specifieke situatie is. Jij hebt namelijk de touwtjes in handen als het om jouw werk en leven gaat. En niemand anders. Dat betekent ook dat er niemand ‘to blame’ is behalve jijzelf.

 

Verantwoordelijkheden afschuiven

 

Hoe vaak is het niet dat we de neiging hebben om verantwoordelijkheden af te schuiven. Zaken en/of situaties uit de weg gaan, onze kop in het zand steken of in de weerstand gaan. Als ondernemer ontkom je er niet aan om onder ogen te zien wat er is. Noem het de naakte waarheid. Inzien dat wat er is een direct gevolg is van eigen handelen. Dit kun je van twee kanten uit bekijken. Je kunt het lastig of ingewikkeld vinden en het laten sudderen. Deze aanpak lijkt veelal de meest eenvoudige maar verzorgt onrust en een knagend gevoel van binnen. Anderzijds kun je ook de verantwoordelijkheid nemen voor wat is. En ook al lijkt dit de meest lastige weg, uiteindelijk is dit wat in je werk en je leven deuren zal openen naar geluk en kracht.

 

Lucht creëren door verantwoordelijkheid nemen

 

Veelal is het zo dat als we verantwoordelijkheid nemen voor wat we doen het minder een issue lijkt dan we vooraf voorzien. De uitspraak ‘Een mens lijdt dikwijls het meest van het lijden dat hij vreest’ is er niet voor niets. Ga staan voor waar je in gelooft, voor wie je bent en wat je wilt en neem verantwoordelijkheid voor al je daden. Niets uitgezonderd. Doe je dat dan geeft je dat gegarandeerd lucht. En doordat er lucht ontstaat creëer je een opening naar een nieuwe werkelijkheid.

 

Je bent wat je creëert

 

Ik houd van ondernemers. Ondernemers zijn mensen die echt hun eigen pad kunnen bewandelen. Dat wil overigens niet zeggen dat iedere ondernemer dat doet. Feit is wel dat alle ingrediënten er zijn en je de vrijheid hebt om keuzes te maken die jij écht wil. Je bent wat je creëert. Ben je niet blij met hoe je bedrijf op dit moment staat? Realiseer je dan dat dit een resultante is van wie jij bent. Misschien confronterend voor je? Stel jezelf eens de vraag hoe dat komt, als je dit herkent? Speel je teveel op save, blijf je dus in je comfort zone hangen? Wat is het precies. De moeite waard om voor jezelf uit te pluizen. En wees niet bang om de naakte waarheid onder ogen te zien. Kijk jezelf recht aan in de spiegel en grijp de kans om vanaf nu zaken anders te doen die je niet bevallen.

 

Dat wat is, als spiegeling van jou

 

Het krachtige aan het stilstaan en deze vragen beantwoorden is dat je jezelf de gelegenheid geeft om nieuwe of andere keuzes te maken. Hoe waardevol is het om in te zien dat dat wat jij gecreëerd hebt een spiegeling van jou is? En maak het niet zwaar voor jezelf, maar houd het luchtig. Hoe gaaf is het dat je op ieder moment een reset kan doen. Om andere keuzes te maken. En neem verantwoordelijkheid voor wat er is. Wat de situatie ook is, je bent er zelf bij geweest. Je kunt jezelf het beste dienen door verantwoordelijkheid te nemen voor wat is. De kracht hiervan is ongekend en opent nieuwe deuren.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 
AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment