De televisie eruit!

De televisie eruit!

Televisie kijken, een vrije tijdsbesteding die door veel mensen als ontspanning of zelfs als oplaadpunt wordt gezien. De vraag is in hoeverre tv kijken eigenlijk wel echt ontspannend voor je is? Laat staan dat het dienst kan doen als oplaadpunt.

 

Kort geleden luisterde ik naar een verhaal van ‘geluksprofessor’ Patrick van Hees. In zijn verhaal ging het onder andere over oplaadpunten van mensen. Een van zijn interactieve oefeningen tussendoor, was het met je buurvrouw of buurman uitwisselen van je beleving van wat jouw oplaadpunten zijn. De dame naast me met wie ik sprak noemde onder andere tv kijken en Netflix in het bijzonder als oplaadmoment. Op dat moment realiseerde ik me dat ik zelf al weken, wellicht zelfs maanden, geen tv meer heb gekeken. Overigens tot hilariteit van mijn dochters omdat ik inmiddels de afstandsbediening nauwelijks meer kan bedienen. LOL.

 

Geestdodende bezigheid

 

Televisie kijken vind ik doorgaans het meest geestdodende wat er is, naar een kastje staren, zappen en je tijd verdoen met veelal nutteloze informatie en/of entertainment. En natuurlijk is het best leuk om af en toe een goeie film te kijken. Dat even daargelaten. Wist je dat de gemiddelde Nederlander en Belg al tussen de 2 en 3 uur tv kijkt per dag? Dan denk ik echt my goodness, dat zijn dus over een jaar genomen maar liefst 30 tot 45 hele dagen. Crazy!

 

Time is free, but it’s priceless. You can’t own it, but you can use it. You can’t keep it, but you can spend it. Once you’ve lost is, you can never get it back

 

Voor mij voelt het echt als een bevrijding om nauwelijks televisie te kijken. Af en toe vragen mijn dochters of ik er gezellig bij kom zitten om tv te kijken. Ik doe dit soms voor hen, voor het samen zijn. Maar over het algemeen voel ik inmiddels een behoorlijke aversie tegen televisie kijken. Het voelt zo niet fijn om daar mijn tijd aan te besteden. Er zijn zoveel meer mooie en prettige manieren om te ontspannen en je batterij op te laden.

 

Impact

 

Feit is dat door veel mensen televisie kijken als moment van ontspanning wordt genoemd, lekker onderuit op de bank. Maar in hoeverre is televisie kijken eigenlijk wel een oplaadpunt? En hoe ontspannend is het eigenlijk? Voedt tv kijken juist niet je onrust en angstgevoelens? Door het geweld in films, het geklets op talkshows, de sociale en culturele bangmakerij. Met als impact dat we ons slachtoffer voelen. Dat we continu op onze hoede zijn. We worden doorlopend blootgesteld aan impulsen van buitenaf, niet alleen via televisie overigens. Hoe vermoeiend is het om je dagelijks te laten voeden door onrust, hectiek, geweld en ellende?

 

Onder oplaadpunten versta ik momenten die je kunt pakken om je hoofd leeg te maken, om tot rust te komen. Dat kan bijvoorbeeld zijn door het lezen van een ontspannend boek, in bad liggen, een wandeling in de natuur maken, sporten (in de buitenlucht) of heerlijk gaan dansen? Benoem voor jezelf eens wat de oplaadpunten zijn die je op dit moment in je leven inbouwt? En hoe vaak maak je daar tijd voor vrij? Wekelijks, dagelijks? Het is goed om je bewust te zijn van deze momenten en vooral of je hier voldoende prioriteit aan geeft. Plan jij je agenda in en kijk je vervolgens waar je je oplaadmomenten tussen kunt proppen, of doe je het andersom? Plan je dus eerst je relaxmomenten in en daar je afspraken omheen? Probeer dat laatste eens, het werk heel goed voor je geest, inspiratie en creativiteit.

 

You don’t need more time, you just need to decide

 

Tot slot. Het is helemaal niet mijn bedoeling om een anti-televisie propaganda te starten. Maar wat ik wel beoog, is je bewustzijn te vergroten van de invulling van de tijd die je tot je beschikking hebt. Het leven is zo waardevol, maar ook kort. Beslis voor jezelf of je door wilt gaan op de manier waarop je op dit moment je tijd voor ontspanning en opladen invult. Kijk er eens op een andere manier naar. Wat zou je misschien nog liever doen met de tijd die je hebt?

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment