Duiken of vliegen?

Duiken of vliegen?

Zeg het maar, wat doe je liever? Duiken of vliegen? Vind je het heerlijk om je vleugels uit te slaan en op te stijgen. Om de lucht onder je te voelen en je op de golven van de wind te laten meevaren. Of duik je bij voorkeur onder (of dat nou het water is of de dekens)? Wellicht uit angst voor wat er allemaal kan gaan gebeuren?

 

De afgelopen weken las ik het boek ‘Reizen met de snelheid van liefde’. Een fantastisch boek dat je op verhalende wijze, met de luchtvaart als metafoor, meeneemt. Ik ben gek op vliegen; de luchtvaart, prachtige vogels die hun vleugels uitslaan en om zelf ‘te vliegen’. Dus vandaag neem ik je mee op reis. We gaan vliegen.

 

Wij hebben de vrije keuze

 

Weet je dat wij als mensen op deze planeet de enige soort zijn die de vrije keuze lijken te hebben in hoe we ons leven vormgeven. Kies je ervoor om in de houtgreep van controle, boosheid of aarzeling te blijven zitten? Of lukt het je om het onverwachte te omhelzen, als een belangrijk en eigenlijk ook noodzakelijk deel van je groei en ontwikkeling. Wanneer er onverwachte dingen in je leven gebeuren is het natuurlijk schrikken en even slikken. Hoe groot of klein dat wat er gebeurt ook is.

 

Als ik zelf terugkijk op de dingen die ik in mijn leven meegemaakt heb, dan is dat op z’n tijd best challenging geweest. Toch zie ik dat al die hobbels, de pijn en het verdriet ertoe hebben bijgedragen dat ik ben geworden wie ik vandaag de dag ben. En ik voel me krachtiger dan ooit. Zo zie je dat de vervelendste lessen in je leven uiteindelijk wonderschone lessen zijn. Dat is de manier waarop je als mens wordt gevormd. Hoe mooi is dat. Dat je in plaats van de rol als slachtoffer, het heft in eigen hand kan nemen. Zodanig dat je achteraf dankbaar kunt zijn voor je littekens.

 

Een verandering van plan of koers betekent niet dat wat zich ontvouwt per se ‘slecht’ is. Het is gewoon anders dan wat je ego in gedachten had en zou juist prachtige nieuwe verrassingen met zich mee kunnen brengen

Houd je gave niet voor jezelf

 

De periode dat je hier op aarde bent is eigenlijk zo relatief kort. Bekijk het eens vanuit die optiek. Dat je in feite het risico loop dat je nooit aan opstijgen toekomt. Dat je je zo zot laat maken door alle beren op de weg, waanbeelden van gedachten, waardoor je nauwelijks omhoog komt. Hoe waardeloos is dat. Wat ik regelmatig tegen mijn klanten zeg. Wie ben je eigenlijk als je ervoor kiest om jouw gave voor jezelf te houden. Om de mensen om je heen, die jouw hulp keihard kunnen gebruiken, rond te laten lopen met hun problemen.

 

Dus kijk eens van een afstand naar jezelf, naar je leven en wat je doet? Het gaat in essentie niet om jou, maar om wat jij anderen te brengen hebt in jouw leven. Laat dit een krachtige aansporing voor je zijn om vanuit jouw intiemste innerlijke drive je rol te pakken. En wacht niet langer.

 

Pak gewoon de bal, rennen als een gek en kijk niet achterom

 

Het leven als een grote grap

 

Eigenlijk is het leven een grote grap… Schrik je daarvan? Of schiet je in de lach? Of vind je het misschien een belachelijke opmerking. Kan en mag allemaal. Maar serieus, ik denk echt dat ons leven een grap is. We hebben zelf de keuze van de manier waarop we onze levensreis maken. Of je nu rechtsom, linksom of rechtdoor gaat. Je komt toch wel uit op dezelfde bestemming en dat ben jij zelf, dat is je ziel. Kun je me nog volgen?

 

Wat ik bedoel te zeggen is dat het aan jou is of je ervoor kiest om je levensreis te maken waarbij je je door angst laat meeslepen en daarmee dus een pittige weg kiest en het avontuur misloopt. Of kies je ervoor om op te stijgen. Om te reizen met de snelheid van liefde en de tijd van je leven te hebben. Zo simpel is het eigenlijk. Misschien help het je om te relativeren. Want geef toe, hoe vaak doen we niet moeilijk terwijl dit niet nodig is.

 

Stel de hulpvraag en vergeet je trots

Accepteer je kwetsbaarheden en sta open voor hulp. Hierboven zei ik al, stap uit de rol als slachtoffer en ga in je rol als schepper staan. Dus ga op zoek naar hulp; en stel de hulpvraag. Stel je open voor wat je echt nodig hebt om in de flow van je leven (en dus ook je werk) te komen. Weet niet ‘penny wise, pound foulish’. Wees oprecht, vergeet je trots en ga op zoek naar de beste en betrouwbaarste hulp die je maar kunt krijgen. Maak ook hier de keuze om jouw eigen behoeften en kwetsbare kanten belangrijk te laten zijn.

 

In the end, we only regret the chances we did not take

 

Zet dit je aan het denken? Ik hoop dat dit je in beweging brengt. Dat je er vanaf nu voor kiest om te vliegen in plaats van te duiken en je kop in het zand te steken. Ik kies er bewust voor om te vliegen, en jij?

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN
 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment