Echte aandacht voor elkaar

Echte aandacht voor elkaar

Hoe vaak gebeurt het niet dat we in onze contacten met anderen ‘uit contact zijn’. Dat wil zeggen, dat je je aandacht verlies of merkt dat jijzelf afgeleid bent, of je gesprekspartner. Of het nou om onze partner gaat, een vriend(in) of een zakenrelatie, het is de moeite waard om hier eens bij stil te staan.

 

Hoe meer je erop let, hoe pijnlijker het eigenlijk is. Dat we doorgaans zo weinig de moeite nemen om echte interesse te tonen. Ons te focussen op het gesprek dat we met iemand voeren. We zijn doorgaans zo gejaagd, nemen weinig tijd voor elkaar. We zijn zo op onszelf gericht. Hoe vaak overkomt het jou, dat je met iemand in gesprek bent en iemand wegkijkt, of meer aandacht heeft voor z’n mobiele telefoon? Dat je voelt dat iemand er in gedachten niet bij is en maar met een half oor luistert? Waarschijnlijk en helaas maak je dit regelmatig mee en de vraag is, wat dit met jou doet? Ik denk dat het je niet veel moeite kost om het onprettige gevoel op te roepen.

 

Niet gehoord en gekend

 

Zelf kan ik voorbeelden te over noemen, zowel privé als ook in mijn werk. In mijn voormalige werkende leven als (interim) manager heb ik regelmatig situaties meegemaakt waarin er kritiek was op het functioneren van individuen of teams in z’n geheel. Opmerkelijk vaak zag ik dat gebrek aan echte aandacht (ook) aan de orde was. Uiteraard stond ieder voorbeeld op zich. Maar het feit dat zoveel mensen zich niet gehoord en/of gekend voelden, vond ik best schrijnend. Vooral omdat ik zag wat het met mensen deed, wat de impact was op hun zelfvertrouwen.

 

Daarnaast heb ik ervaren hoe er door efficiency-slagen binnen organisaties soms armoedige situaties ontstaan, waarbij de verbinding tussen mensen volledig zoek is. Dit neemt soms bizarre vormen aan, waarbij men helemaal geen tijd meer voor elkaar neemt. Dit soort situaties zijn niet alleen funest voor het functioneren van teams en individuen, maar leiden ook vaak tot conflictsituaties met de nodige impact op mensen.

 

Je laten afleiden als je met iemand in gesprek bent

 

Waarschijnlijk heb jij zelf ook voorbeelden te over, maar het wrange is, dat vrijwel iedereen zich er zelf ook schuldig aan maakt. Daarom loont het om bij jezelf eens na te gaan hoe vaak jij je er schuldig aan maakt. Dat je je laat afleiden door andere zaken als je met iemand in gesprek bent? Of dat je merkt dat je eigenlijk niet echt geïnteresseerd bent in de ander? Ga eens bij jezelf na hoe jij je opstelt in gesprekken met anderen?

 

Neem de proef eens op de som de komende dagen om, vanuit het oogpunt van oprechte aandacht, eens extra alert te zijn tijdens de gesprekken die je voert. Let dan zowel op je eigen houding en gedrag ten opzichte van je gesprekspartner, als ook op het gevoel dat jouw gesprekspartner bij jou oproept tijdens het gesprek.

 

In het hier en nu leven

 

Je bewust zijn van de aandacht die jij jouw gesprekspartners geeft en het gevoel dat zij bij jou oproepen is al winst. De kans is groot dat je hierdoor namelijk kritischer kijkt naar je eigen gedrag. Maar ook dat je meer bewust gaat kijken naar jouw relaties en de kwaliteit van de verbinding. Hoe meer jij in staat bent om in het hier en nu te leven, hoe meer rust je zult vinden om de kwaliteit van de gesprekken die je voert te verbeteren. Je stelt je doorgaans nieuwsgieriger op richting anderen en geeft meer aandacht.

 

Je relaties structureel verbeteren

 

Bedenk voortdurend hoe jij wilt dat anderen jou benaderen? Keer dat om. Je zult merken dat jouw relaties hierdoor sterk zullen verbeteren, zowel privé als ook zakelijk. En misschien kom je tot de conclusie dat je in je relaties (werk of privé) andere keuzes gaat maken. Omdat echte verbinding uitblijft en dit voor jou niet voldoende is. Wees daar niet angstig voor, maar ga het met een open mind en nieuwsgierigheid tegemoet. Wellicht vraagt het van je om het oude los te laten en dat zal niet gemakkelijk zijn. Als je relaties hierdoor structureel verbeteren, is het ’t waard!

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.
 
AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment