Eenzaam in je ondernemerschap

Eenzaam in je ondernemerschap

Eenzaamheid is een thema dat veel besproken is onder ondernemers die worstelen met het vinden van de flow in hun bedrijf. Daarnaast hoor ik ook mensen die juist tegen het ondernemerschap aanhikken uit angst voor eenzaamheid. Onze omgeving heeft nou eenmaal enorme impact op ons. Zeker als we ervoor kiezen om ons leven op een bewuste manier te leven. Doordat je bewust kiest voor een leven met meer vrijheid en voldoening. Hoe creëer je dan een vruchtbare omgeving waarin je goed kunt laveren en je niet eenzaam voelt?

 

Eenzaamheid is wat anders dan alleen zijn

 

Wat is eenzaamheid eigenlijk? Eenzaamheid is wat anders dan alleen zijn. Zo kun je heel goed alleen zijn en je niet eenzaam voelen. Bovendien kun je je ook heel eenzaam voelen als je niet alleen bent. Dit is voor mezelf ook herkenbaar. Ik heb me in een relatie ook wel eenzaam gevoeld. Dat je behoefte, door het ontbreken van echte verbinding met elkaar, niet wordt vervuld. Voor iedereen is dat anders. Voor mij is het doordat ik zo bewust in het leven sta, dat ik weet dat ik diepgang in de verbinding met anderen nodig heb omdat me dat gelukkig maakt.

Een gevoel van eenzaamheid gaat gepaard met leegte, gemis aan verbinding, gemis aan delen; zodanig dat het je geen voldoening oplevert en de leegte aan je gaat knagen. Hoe is dat voor jou? Voel jij je wel eens eenzaam? Wat is het dan wat je voelt? En hoe vaak heb je dat gevoel?

 

Geluk is een keuze

 

Geluk is een bewuste keuze. Daar bedoel ik mee dat geluk niet iets is dat je zomaar op een presenteerblaadje krijgt. En uiteraard kun je af en toe intense geluksmomenten ervaren door dingen die er van buitenaf gebeuren. Waar het om gaat is hoe je zelf bewust inspanning kan verrichten om je gelukkig te voelen. Voor iedereen is dat anders. Voor mij is het vooral de spanning, de dynamiek, de groei en de liefde die mij vleugels geven. En daarmee mijn geluksgevoel voeden. Ik weet dat ik mijn grenzen op moet zoeken omdat daar de voldoening in te vinden is die mijn geluk voeden. Denk daar voor jezelf eens over na? Hoe is dat voor jou?

 

It is easy to think that happiness depends on something falling into place, when it is the other way around. Things fall into place when happiness is already found

 

Ondernemen is geen synoniem van eenzaamheid

 

Een eenduidige oplossing tegen eenzaamheid is er simpelweg niet. Eenzaamheid is er in verschillende vormen en maten. In deze blog heb ik het over eenzaamheid in relatie tot je ondernemerschap.

Het is begrijpelijk dat je je eenzaam voelt op het moment dat je een verandering in je werksituatie tot stand brengt. Maar als je een structureel gevoel van eenzaamheid ervaart in je ondernemerschap, klopt er iets niet. In mijn ogen kun je er als ondernemer bewust voor kiezen om er niet alleen voor te staan. Ondernemen is geen synoniem van eenzaamheid. Je kunt heel goed ondernemen en je toch sterk verbonden voelen met anderen, met je klanten en de netwerken waar je je in begeeft. Het gaat alleen niet vanzelf, je moet aan de bak. Erop uit.

Zelfkennis is in deze een hele belangrijke basis om mee te beginnen. Dat wil zeggen dat je voor jezelf concreet maakt wat het gevoel van eenzaamheid voor jou is? Schrijf eens op wat je precies voelt als je je eenzaam voelt? Geef dat zo specifiek mogelijk weer. Stel jezelf een paar keer de verdiepingsvraag; waarom? Hoe vaak heb je dat gevoel? En wat heb je er tot nu toe aan gedaan?

 

Tips

 

Naar aanleiding van de onderzoeksvragen hierboven is het belangrijk om voor jezelf te weten of het een structureel probleem is of dat je af en toe last heb van een gevoel van eenzaamheid waardoor het je hindert in je ondernemerschap. In dat laatste geval is het belangrijk om te weten wat je er precies aan gedaan hebt om dat te doorbreken. Zonder dat te weten voor jouw specifieke situatie zijn er toch wat tips die ik je mee wil geven:

  1. Zorg dat je je netwerk verbreed en focus je niet op 1 specifiek netwerk alleen
  2. Voer de regie over je agenda en plan bewust afwisseling in van afspraken, thuis of op kantoor werken en erop uit
  3. Plan samenwerkdagen in met collega ondernemers waarbij je op locatie kan werken en elkaar tussendoor kan opzoeken voor inspiratie, sparring, goede gesprekken en samen lunchen
  4. Ga werken met een business buddy met wie je dingen deelt en die je helpt in je groei, maar waar je ook je zorgpunten mee kan delen
  5. Zorg dat je je omringt met mensen die je in positieve zin steunen en die ervoor zorgen dat jij kan stralen, zowel zakelijk als privé

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment