Genieten, hoe moelijk kan dat zijn?

Genieten, intenties

Genieten, hoe moelijk kan dat zijn?

Begin dit jaar, zette ik mijn intenties voor dit jaar als onderdeel van een exercitie met mijn team. Voor mij zou 2019 gaan over meer joy in mijn leven brengen, oftewel GENIETEN met hoofdletters. Genieten, hoe moeilijk kan dat zijn? Ondanks dat ik werk doe waar ik superveel voldoening uit krijg, samenwerk met een prachtig team. Het was nog niet compleet. En dat zat binnenin mijzelf. Ik voelde dat er wat mocht gebeuren om nog bewuster de joy in mijn leven terug te brengen. Zogezegd, zo gedaan. In deze blog deel ik met je hoe ik dit ontdekte en wat er vervolgens gebeurde nadat ik mijn intentie stelde en er werk van ging maken.

 

Intenties voor je laten werken

 
Het stellen van intenties doe je om het in alle cellen van je lijf te voelen en te doorleven. Het zijn geen doelen die je stelt en vervolgens in de lade legt. Het zijn intenties die je vanuit je diepste ‘zijn’ voelt, vanuit een verlangen en die daarmee diepgeworteld zijn. Een intentie stellen doe je met je hart en niet met je hoofd. Zo realiseerde ik me dat ik inmiddels lange tijd te weinig aan het genieten was. Ook al leek dat wel zo. Ik had mijn leven jaren geleden drastisch omgegooid, zakelijk en privé. Toch ontbrak er iets. Het was de joy die nog te weinig voelde. Er waren wel momenten, maar op een dieper niveau voelde ik dat de joy in mijn leven nog niet terug was. Voor mij was dat meer dan alleen de cherry on the cake. Het voelde als een cruciaal ontbrekend stukje van de puzzel. Een puzzel die gaat over mijn levensgeluk.

 

Komen tot intenties die houtsnijden

 
Wellicht vraag je je af hoe ik dat voor mezelf ontdekte, dat de joy het ontbrekende stukje van de puzzel was. Om te beginnen waren het een paar lieve mensen in mijn omgeving die me daarin spiegelde, die door alle mooie dingen heen zagen dat hier bij mij nog een leegte zat. Daarom is het zo belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die je liefdevol spiegelen en daarmee bijdragen aan je groei. Daarnaast was het de rust, stilte en tijd voor mezelf die ik me gun om tot zelfinzicht te komen. Niet vanuit een gevoel van luxe, maar vanuit noodzaak. Ik noem dat onmisbare verwerkingstijd die me brengt tot meer inzichten en creativiteit. 
Soms hoor ik mensen tegen me zeggen, wat doe je veel en hoe doe je dat allemaal in je leven?

Van binnenuit beleef ik die hectiek niet. Ik ben de baas over mijn agenda en plan veel ruimte in voor mezelf. Ik voel goed aan wat ik nodig heb en geef daar aandacht aan door dit in te plannen. En dat zien anderen niet. Het is mijn verwerkingstijd die ervoor zorgt dat ik blijf groeien en de verdieping vind die me voedt. Gun ik mezelf dat niet dan raak ik uit evenwicht. Intenties stellen die houtsnijden en echt vanuit jouw kern komen, en dus niet vanuit je hoofd bedacht zijn, kan alleen maar als je jezelf de ruimte gunt om erbij te komen.

 

Hoe het op mijn pad kwam

 
Toen ik begin dit jaar benoemd had dat ik de joy weer meer in mijn leven wilde terugbrengen ben ik er actief mee aan de slag te gaan. De manier waarop is voornamelijk het innerlijk werk, door het inzicht dat dit het onmisbare puzzelstukje is en mijn verlangen hierin te activeren. Door erover te mijmeren, door het concreet te maken wat het voor mij betekent, het daarmee lading te geven. Zo betekende joy en genieten voor mij om er af en toe uit te zijn, om concreet in te plannen dat er momenten zijn waarop ik in een geheel andere omgeving ben en samen ben met mensen met wie ik een hartverbinding voel. Ik ben van de dieptes en omring graag met anderen die daarmee resoneren. 

Zo kwamen de afgelopen maanden tot 2 keer toe prachtige trips op mijn pad die me in de schoot werden geworpen. Het enige wat er van mij gevraagd werd om vertrouwen te hebben dat dit de bedoeling was en me eraan over te geven. En dat is wat ik deed ik stapte op het vliegtuig en belandde in een andere wereld. Een wereld waarin ik alleen maar mezelf hoefde te zijn en daartoe ook werd uitgenodigd. Een plek waar ik mocht genieten met veel verdieping en nieuwe vriendschappen als resultaat. Genieten met volle teugen en dat is precies wat voor mij de bedoeling was. Dat is de kracht van intenties, weten en voelen wat het is wat je wilt creëren in je leven, je daarop afstemmen en het verwachten. En voor je het weet is het er.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment