Gespleten persoonlijkheid?

Gespleten persoonlijkheid?

Hoeveel vertrouwen heb jij in je eigen business? Of eigenlijk zou ik kunnen vragen, hoeveel vertrouwen heb jij in jezelf? Als je je leven leeft in lijn met jouw bron, wie jij in essentie bent, dan is je werk een verlengstuk van wie je bent. Jij bent één; of dat nou privé of zakelijk is. In hoeverre houd jij jezelf in?

 

Afgelopen week tijdens twee coaching sessies kwam dit onderwerp aan de orde. Zo zei iemand “in mijn werk ben ik toch anders”. Een uitspraak die nog wel eens vaker hoor en die bij mij wel resoneert omdat ik dat uit mijn verleden herken. Het gevoel dat je een rol inneemt en niet geheel jezelf bent. En als je dan thuis bent stap je letterlijk en figuurlijk in een ander ‘pak’. Natuurlijk leid je daarmee niet aan schizofrenie… Maar de vraag is waarom ben jij niet dezelfde persoon in je werk als ook privé?

 

Jezelf zijn, hoe doe je dat?

 

Eigenlijk begint het met de vraag, weet jij hoe jij jezelf kan zijn? Weet jij wat het is om jezelf toestemming te geven om volledig jezelf te zijn? Uiteraard is het zo dat we allemaal een rugzak hebben. Iedereen is in meer of mindere mate gevormd door zijn verleden. Maar niet iedereen is zich bewust van de patronen die er zijn ingesleten, of deels wel, maar weet zich daar nog niet van te bevrijden. Vertrouwen hebben in je business begint in de basis bij het jezelf zijn. In hoeverre doe jij dat en weet jij wat dat is? Die vraag klinkt in eerste instantie wellicht eenvoudig, maar sta er maar eens goed bij stil.

 

Je aanpassen aan anderen en je mening voor je houden?

 

Het kan heel goed zijn dat als je stilstaat bij de vraag ‘hoe ben je echt jezelf’ en ‘doe ik dat ook’, dat je tot de ontdekking komt dat je veelal de rem erop houdt. Dat je vooral bezig bent met je aanpassen aan anderen. Dat je je mening voor je houdt, dat je misschien vooral aardig gevonden wilt worden en daardoor niet gaat staan voor wie je bent. Wat er gebeurt, als je dit doet, is reageren op alles wat er om je heen is. In plaats van het van binnenuit ZIJN en in jouw werkelijkheid te stappen, beweeg je van buiten naar binnen. Ben je in feite reactief en creëer je daarmee een werkelijkheid die niet van binnenuit is ingegeven.

 

Our actions define who we truly are

 

Jezelf inhouden is je energie blokkeren

 

Als je jezelf inhoudt, blokkeer je je energie. Door vanuit onzekerheid, bescheidenheid of door vooral rekening te willen houden met anderen ben je eigenlijk bezig om jezelf te verloochenen. De vraag is, hoe blijf jij het meest trouw aan jezelf. Jij bent er niet bij gebaat om de rem erop te houden. Doe je dat wel, dat zul je dat merken dat ergens de schoen wringt. Je merkt het bijvoorbeeld doordat het niet stroomt met je bedrijf, dat je niet helemaal lekker in je vel zit. En eigenlijk gaat dit terug naar zelfliefde en eigenwaarde. Houd je van jezelf en durf jij ook echt te gaan staan voor jouw waarde.

 

Vertrouwen in jezelf

 

Vertrouwen hebben in je bedrijf, begint dus allemaal bij vertrouwen in jezelf. Dit kun je pas voelen als jij ook daadwerkelijk gaat staan voor wie jij bent. Dat je vanuit zelfacceptatie staat voor wat jij de wereld te bieden hebt. Dit heb ik al vaker benoemd, maar bekijk het eens van een afstand. Wie ben jij om jouw unieke gave, vanuit jouw ZIJN voor jezelf te houden. Omwille van angst, onzekerheid of wat anderen ervan zullen vinden? Geef jezelf een schop onder de kont en ga het eens aan. Blijf niet in je ‘veilige cirkel’ rond hollen. Stap eruit. Ik geef je een paar tips mee:

 

  1. Spreek de intentie uit dat je de komende dagen heel alert bent op het jezelf zijn.
  2. Kijk aan het einde van de dag terug en analyseer hoe het is gegaan. Wanneer lukte het wel, wanneer niet? En waar lag dat dan aan?
  3. Wees lief voor jezelf en gun jezelf iets leuks (kan van alles zijn; klein of groot, laat je creativiteit maar stromen)
  4. Let erop dat je in de woorden die je uitspreekt over jezelf positief bent. Zodra je merkt dat je negatief bent over jezelf… corrigeer jezelf.
  5. Wees naast je woorden ook alert op je gedachten over jezelf. Hiervoor geldt precies hetzelfde als hierboven.

 

Vertrouwen is van groot belang. Als je geen vertrouwen hebt in je partners, collega’s, klanten, opdrachtgevers, vrienden, je liefdespartner, kinderen, ouders, maar bovenal JEZELF, dan maak je het jezelf flink lastig in het leven.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 
AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment