Gevangen in uurtje-factuurtje werken

Uurtje factuurtje, gouden kooi

Gevangen in uurtje-factuurtje werken

Veel zelfstandig ondernemers werken op basis van uurtje-factuurtje en worstelen hier tegelijkertijd mee. Enerzijds geeft het hun duidelijkheid, ze weten immers dat inspanning in tijd direct geld als resultaat heeft. Aan de andere kant werkt dit verdienmodel verstikkend voor veel ondernemers en zouden zij hier maar al te graag uit los willen breken. Maar hoe?

 

Het eenzijdige aan het uurtje-factuurtje verdienmodel

 

Het overgrote deel van de zelfstandigen werkt met het uurtje-factuurtje verdienmodel. Velen hanteren alleen dit verdienmodel voor hun diensten en weten nooit los te breken van het principe ‘ruilen van tijd en inspanning voor geld’. In feite is het verschil met loondienst dat je op papier geen vast contract hebt met je opdrachtgever en dat je qua gevoel wat meer vrijheid hebt. Qua gevoel ja. Het wrange is dat veel zelfstandigen in dit verdienmodel op den duur echter niet de vrijheid ervaren die ze eigenlijk willen.

 

De beklemming van de gouden kooi

 

Uurtje-factuurtje werken noem ik ook wel de beklemming van de gouden kooi. Als je het slim aanpakt kun je voor een mooi uurtarief een gouden kooi creëren. Daarbij neem je op de koop toe dat je niets verdient als je een keer met vakantie gaat. Wel zorgt dit verdienmodel voor een eenzijdige focus op declarabele uren maken en geld verdienen, zoveel mogelijk geld verdienen. De vraag is hoe lang dat voor jou nog als (meest) belangrijke drijfveer werkt?

 

Het verdienmodel de baas over jou

 

Jarenlang werkte ik als freelancer en interimmer met dit verdienmodel. Ik kwam uit loondienst en voor mij was dit toentertijd de meest voor de hand liggende vorm om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik verdiende royaal en toch begon na jaren een knagend gevoel van ongenoegen op te spelen. Meer en meer ervoer ik dat dit verdienmodel mij in de tang had en dat niet ik degene was die de lead had.

 

Losbreken uit uurtje-factuurtje werken

 

Als je eenmaal zover bent dat de vorm waarin je werkt gaat schuren, dan is er waarschijnlijk geen weg terug meer. De kans is groot dat dit gevoel alleen maar krachtiger wordt en dat je jezelf af zal vragen hoe jij verder wil. En dat is een keuze. Duik je ervoor weg en laat je het gevoel verder aanzwellen tot je er echt niet meer omheen kan? Of ga je er wat aan doen?

 

Herken je bovenstaande?

 

Wellicht wakkert dit schrijven jouw onrust verder aan, dat kan. Daarom een aantal concrete tips en overdenkingen om hiermee aan de slag te gaan:

 

  1. Schrijf eens op wat echt belangrijk voor je is? Niet alleen in je werk maar überhaupt. Wees alert dat je dit niet vanuit je ratio opschrijft maar vanuit je gevoel.
  2. Waarom doe je het werk wat je nu doet?
  3. Hoe zou jouw ideale werkende leven eruitzien? Wees zo expliciet mogelijk in het beschrijven hiervan.
  4. Waar zou je vandaag nog mee willen stoppen?
  5. Wat belemmert jou om te gaan doen wat je wilt en op de manier en vorm waarin je dat wilt?

 

Jouw verdienmodel(en) onder de loep nemen?

 

Zou je jouw verdienmodel(len) wel eens onder de loep willen nemen? Om te kijken of dit voor jou nog langer werkt? En zo niet, wat alternatieve verdienmodellen zijn en hoe je hier invulling aan kan geven in jouw specifieke situatie. Meld je nu hier aan om in aanmerking te komen voor een gratis en vrijblijvende online sessie waarin we jouw vraag bespreken.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment