Hart versus hoofd

Hart versus hoofd

Je hart is een heel bijzonder orgaan. Het is niet alleen onmisbaar om kunnen leven. Nee, je hart is veel meer dan dat. Je hart is een unieke bron van informatie voor je intuïtie, je gevoel. Voor velen is de tweestrijd tussen gevoel en ratio een regelmatig voorkomende worsteling.

 

Op school leerde ik vroeger dat je eerste ingeving vaak de juiste is. Terwijl je vaak geneigd bent om daar dan over na te gaan denken. Zodanig dat je vervolgens toch anders beslist. Regelmatig blijkt dat je eerste ingeving toch klopte. Herkenbaar? Onze cultuur, inclusief ons onderwijssysteem, is vooral gericht op redeneren en rationaliseren. Zo leren we van jongs af aan om ons hoofd te gebruiken. Om verstandige dingen te doen en vooral in een bepaald keurslijf te blijven. En dat terwijl jonge kinderen zo krachtig zijn om zich vanuit hun diepste innerlijke te uiten. Jammer dat we onze speelsheid als kind veelal afleren. En vervolgens als we ouder zijn moeten we opnieuw ontdekken hoe we hiermee in contact kunnen komen.

 

Weten wat je wil

 

Zelf kom ik uit een bèta-gezin, maar ben van nature veel meer een creatieveling. Ik ben van de generatie ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’, dus het lag voor de hand dat ik hierbij in de pas liep. Dus ook ik had exacte vakken in mijn pakket. Ik koos dan wel voor wat variatie om mijn opties open te houden. Diep van binnen wist ik wel dat mijn hart niet aan de bèta-kant lag. Maar ik had helemaal geen helder beeld voor ogen van wat ik wilde. Gelukkig wist ik wel wat ik niet wilde, maar om echt mijn hart te volgen vond ik verrekte lastig. Ik was het helemaal niet gewend om nadrukkelijk een appèl te doen op mijn intuïtie, door de stilte op te zoeken en te luisteren naar mijn hart. Laat staan erop te durven vertrouwen. En ik weet dat ik daar geen uitzondering op ben.

 

Volg je hart, want dat klopt

 

Toen ik ging werken, zette ik de trend voort. Ik deed de dingen die verstandig waren en ging carrière maken. Ik liet me op mijn pad ingeven door extrinsieke factoren. Maar zoals Paulo Coelho zo treffend zegt, je kunt je hart niet ontlopen. En niets in minder waar. Of je nu jong of oud bent, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je, om echt gelukkig te zijn in je leven, je open durft te stellen voor wat je hart je ingeeft. En dat is niet voor ieder mens zo voor de hand liggend. Ik ben heel blij dat voor mij rond mijn 40e het punt in mijn leven kwam dat ik (eindelijk) meer op mijn intuïtie durfde te vertrouwen. Zowel privé alsook zakelijk.

 

Dubben tussen je ratio en gevoel

 

Heb jij vaak dat je zit te dubben tussen je ratio en je gevoel? Weet jij dat je iets in je leven wilt veranderen, omdat het gewoonweg niet goed voelt? Dat het niet helemaal klopt? Het kan je werk zijn, je woonsituatie, je relatie, je vriendschappen. Misschien ben jij je ervan bewust dat je in feite vlucht voor dat wat echt vanuit jouw innerlijke kern komt? En wellicht wil je wel je hart volgen, maar vind je het lastig om de signalen van jouw intuïtie te herkennen. Besef in ieder geval dat het nooit te laat is. Kijk niet teveel terug naar gemiste kansen, maar richt je blik op de toekomst. Op de kansen die nog aan je voeten liggen. Op het moment dat jij je hiervoor openstelt, heb je al een hele mooie stap gezet.

 

Vervolgens is het een kwestie van overgave. Van durf om je instinct te vertrouwen. Op jezelf vertrouwen is zo ongelofelijk belangrijk. Jij weet beter dan wie ook hoe jij wilt leven. Wat jou te doen staat. Gun jezelf de rust en stilte om naar je hart te luisteren. Ik ben heel benieuwd, maar daag je vooral uit om hiermee aan de slag te gaan. Listen to the beat of your heart! It never lies.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment