Het is jouw race

Het is jouw race

De Olympische Spelen in Rio zijn momenteel nog in volle gang. Allemaal topsporters die een enorme focus hebben en er praktisch alles aan doen om een gouden plak te winnen. En voor sommigen is de drive om in ieder geval niet te verliezen nog krachtiger dan om te winnen. It’s all about competition. Ben jij zo iemand die de dingen die je doet graag goed wilt doen, maar meer dan dat. Het liefst beter dan anderen? Of ben je meer iemand die zich focust op z’n eigen race?

 

Om te winnen is het niet alleen belangrijk om simpelweg retegoed te zijn. Het hebben van drive is enorm fijn in het leven. Vroeger op school ondervond ik zelf al hoe belangrijk mijn mentaliteit en doorzettingsvermogen waren. Maar de vraag is, wat is de ware reden achter je drive om het goed te willen doen en/of om te willen winnen? Veel mensen doen wat ze doen veelal op de automatische piloot. Weten eigenlijk niet precies wat het echte verlangen is dat schuil gaat achter de drive die ze voelen. Terwijl dat toch echt is waar het om gaat. Dat je bij jezelf helder krijgt waarom je bijvoorbeeld de beste wilt zijn. Is dat iets wat echt vanuit jouw bron komt? En begrijp me niet verkeerd, ik heb geen waardeoordeel over dat wat je wilt bereiken. Het gaat om wat jij voelt en dat heeft allemaal een reden. Het is niet aan anderen om daar een oordeel aan te verbinden. Het gaat erom dat jij bij jezelf kleur bekent en daadwerkelijk uitspreekt wat er onder de oppervlakte ligt. Nothing more, nothing less.

 

Hoe competitief ben je eigenlijk?

 

Laten we eerst eens de proef op de som nemen door bij onszelf te rade te gaan. Hoe competitief ben je eigenlijk? Een hele simpele manier om hierachter te komen is om bij jezelf na te gaan hoe belangrijk het voor je is om tijdens een spelletje van anderen te winnen. Je hebt daar vast een gevoel bij. Ben je het type dat koste wat kost wil winnen? Of dat nou de sfeer drukt of zelfs verziekt, dat is van ondergeschikt belang. Het gaat immers om het winnen. Ben je iemand die flink chagrijnig kan zijn als je verliest? Of sta je hier heel nuchter in. Vind je het leuk om te winnen, maar ben je bovendien een goeie verliezer en kun je een verloren potje vrij gemakkelijk naast je neer leggen? En nogmaals, het gaat om jouw oprechte beleving en hierin bestaat geen goed of fout. Benoem wat er is.

 

A flower does not think of competing to the flowers next to it. It just blooms

 

Het is dus de vraag of jouw drive om te winnen ook daadwerkelijk jouw drive is. Zorg ervoor dat je het antwoord op die vraag helder krijgt. Of gaat het je er meer om dat je invloed wilt hebben, ertoe wilt doen. En staat dat in feite los van het pad dat anderen bewandelen?

 

Beste versie van jezelf

 

Zelf ben ik niet vies van een fanatiek potje voetbal met mijn dochter in de tuin. Vind ik het leuk om te winnen tijdens een potje Monopoly, maar absoluut niet koste wat kost. En daarbij ben ik me in de loop der tijd meer en meer gaan realiseren dat het me helemaal niet om de competitie met anderen an sich gaat. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik mezelf iedere keer weer weet te overtreffen. Ik voel heel sterk dat ik bovenal de beste versie van mezelf wil zijn. Dat is waar bij mij de kern van mijn verlangen ligt. Het gaat om mijn eigen race en ik respecteer wat anderen doen, maar ik focus me op mezelf. En is dat egoïstisch? Hell no. Voor mij is dat de enige manier waarop ik nog meer kan groeien in mijn rol en dat is wat mij te doen staat.

 

Everything is within you to become the best version of yourself. You don’t need to compete against others to grow. The best way to do so, is that you fully own the game against yourself

 

Hulpvragen

 

Alright, fair enough en wat nu? Klinkt mooi hè, de beste versie van jezelf. Maar hoe doe je dat? En niet omdat ik het nou zo graag wil. Nee, omdat het zo voelt voor jou. Het gaat om jouw leven en jouw journey. Ik wil een paar hulpvragen met je delen die jou kunnen helpen om de blik op je eigen race te richten:

 

  1. zorg ervoor dat je de onderste steen boven krijgt en je bewust wordt van de drive achter jouw streven om te winnen, dan wel heel goed te zijn. Het gaat om bewustzijn en begrip.
  2. werk je diepste verlangen uit, wat is het eigenlijk dat jij in je leven wilt? Je diepste verlangen brengt je immers naar jouw bron, de kern van jouw ZIJN.
  3. als je al doelen hebt gesteld, voel dan eens waar deze doelen vandaan komen? Wat maakte het dat je deze doelen stelde?

 

Bovenstaande hulpvragen zijn een eerste greep om je bewustwording te prikkelen en om te onderzoeken hoe jij in je race staat. Roept dit vragen bij je op, wil je sparren? Meld je dan aan om in aanmerking te komen voor een gratis 30 min online strategiesessie. Aanmelden kan hier.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment