Het vergif van de vergelijking

Het vergif van de vergelijking

Houd jij je bezig met kijken naar hoe goed anderen het hebben en/of doen? Hoeveel ze verdienen, hoe goed hun business loopt? En wat voor gevoel brengt dat bij je teweeg? Maakt het dat je in positieve zin in beweging komt of word je er onrustig van? Veelal laten we ons gek maken door wat we bij anderen zien, of althans denken te zien. Tijd om hier korte metten mee te maken.


Bij collega’s gaat het beter

Ik kom veel mensen tegen die ‘last’ hebben van de gedachte dat het bij collega’s beter gaat. Zeker in ondernemersland hoor ik dat regelmatig. Misschien herken je een of meerdere van onderstaande punten:

 

  1. Als je je verveelt pak je je telefoon en struint Facebook af waar je dingen leest die je ongemak over jouw situatie alleen maar voeden
  2. Je vindt dat je te weinig verdient en dat frustreert je. Je probeert de gedachte los te laten, maar helaas blijft deze gedachte je achtervolgen
  3. Je volgt regelmatig trainingen en cursussen om bij te leren en hebt het gevoel dat je nog meer kennis en expertise op moet doen om ‘goed genoeg te zijn’ 
  4. Je leest op social media ondernemers die veel geld verdienen en dat roept een verlangen bij je op. Tegelijkertijd maakt dit je gek omdat je niet weet hoe je jouw situatie kan keren
  5. Je baalt ervan dat je maar blijft letten op anderen terwijl je eigenlijk weet dat je je er niet beter door gaat voelen

En, zit er iets bij wat je herkent? Al is het een van bovenstaande punten, dan is het al de moeite waard om verder te lezen.


De verleiding van het over de schutting kijken

De uitspraak ‘het gras is altijd groener bij de buren’ is er niet voor niets. We komen in de verleiding om over de schutting te kijken. Misschien is het wel veilig voor je om te kijken naar anderen. Dan hoef je het in ieder geval niet over jezelf te hebben. Als je over de schutting kijkt vind je iedere keer wel iets waarin je bevestiging vindt in je standpunt(en). Zie je wel… Dat is nou het vergif van de vergelijking.

 

Vrij van oordelen

Door te vergelijken ligt het gevaar op de loer dat je continu gaat oordelen en een verhaal creëert dat hoogstwaarschijnlijk geen recht doet aan de situatie. Veelal weten we helemaal niet wat het verhaal van de ander is, wat er echt achter ligt. En door je te verliezen in een verhaal dat je zelf creëert over de ander dien je jezelf niet. Terwijl het daar allemaal om draait. Wat dient jou? De vraag die je jezelf mag stellen is, op wat voor manier dient het mij om te vergelijken met anderen?

 

De enige echte competitie

Bestaat gezonde competitie? Dat kun je je afvragen. Naar mijn mening is de enige echte competitie die er is, de competitie met jezelf. Om te streven naar dat je in beweging bent, leert van je fouten en groei doormaakt. Voor veel mensen voedt persoonlijke groei je ziel. En natuurlijk is het goed om om je heen te kijken en je blik te verruimen, maar in de basis gaat het om jouw proces, jouw leven, jouw business. Daar heb je waarschijnlijk je handen vol aan. Toch is de meest belangrijke vraag dat je voor jezelf uitzoekt waarom je vergelijkt. Dat je daarin, naar jezelf toe, het achterste van je tong laat zien. Sta daar maar eens bij stil. Pas als je je daar bewust van bent kun je tot diepere inzichten komen en patronen doorbreken.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.
 
AANMELDEN

 


Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment