Het vergif van vergelijken

Vergif, vergelijken

Het vergif van vergelijken

Laat jij je er wel eens toe verleiden om te kijken naar hoe goed anderen het lijken te hebben, hoe andere het doen? Hoeveel ze verdienen, hoe zichtbaar ze zijn, de indruk die je krijgt van hoe goed hun business loopt? En belangrijker nog, wat voor gevoel brengt dit bij je teweeg? Maakt het dat je in positieve zin in beweging komt of word je er juist onrustig van? Veel mensen laten zich gek maken door wat ze bij anderen zien, maar vooral wat ze denken te zien. Tijd om hier korte metten mee te maken.

Bij anderen gaat het beter

 

Ik spreek regelmatig klanten die ‘last’ hebben van de gedachte dat het bij collega’s beter gaat dan bij hen. Zeker in ondernemersland hoor ik dit veel. Misschien herken je een of meerdere van onderstaande punten:

 

  1. Als je je verveelt pak je je telefoon en struin je Instagram of Facebook af waar je dingen leest die de onrust – die je toch al een beetje voelde – alleen maar voeden
  2. Je vindt dat je meer zou moeten verdienen en daar heb je last van. Je probeert dit los te laten, maar helaas blijft deze gedachte hardnekkig aan je kleven
  3. Je volgt regelmatig trainingen en cursussen en events om bij te leren en hebt het gevoel dat je nog meer kennis en expertise op moet doen om ‘goed genoeg te zijn’ 
  4. Je leest op social media ondernemers die veel geld verdienen en dat roept een verlangen bij je op. Tegelijkertijd maakt dit je gek omdat je niet weet hoe je jouw situatie kunt keren
  5. Je baalt ervan dat je maar blijft letten op anderen terwijl je eigenlijk weet dat je je er niet beter door gaat voelen
  6. Je vorm in gedachten verhalen op basis van wat je waarneemt bij anderen en die verhalen gaan soms een heel eigen leven leiden, met als resultaat dat jij je slecht voelt

 

En, zit er iets bij wat je herkent? Al is het een van bovenstaande punten, dan is het al de moeite waard om verder te lezen.


Over de schutting kijken

 

De uitspraak ‘het gras is altijd groener bij de buren’ is er niet voor niets. Je bent niet de eerste of de laatste die vaak in de verleiding komt om over de schutting te kijken. En toch heeft niet iedereen hier last van. Zelf ken ik dit gevoel niet zozeer. Ik heb mijn handen vol aan mijn eigen dingen en mijn eigen leven. Ik gun anderen hun eigen proces maar voel niet de verleiding om anderen op de voet te volgen. Als ik me ergens in wil verdiepen ten aanzien van mijn eigen ontwikkeling, dan neem ik een coach in de hand om te leren en te verdiepen. Dat geeft me het gevoel dat ik mijn tijd en energie nuttig besteed. Het veel of misschien zelfs overmatig bezig zijn met anderen kan ook zogenaamd veiligheid bieden. Dan hoef je het in ieder geval niet over jezelf te hebben. Als je over de schutting kijkt vind je iedere keer wel iets waarin je bevestiging vindt van je standpunt(en) en jouw verhaal. “Zie je wel… “. Dit is nou het vergif van de vergelijking.

 

Vrij van oordelen

 

Door te vergelijken ligt het gevaar op de loer dat je continu oordeelt, conclusies trekt en een verhaal creëert dat hoogstwaarschijnlijk weinig te maken heeft met wat de situatie is. Veelal weten we helemaal niet wat het verhaal van de ander is, wat er bij hem of haar echt achter ligt, hoe de ander zich voelt, hoe hij daar gekomen is en wat er werkelijk gaande is. Door je te verliezen in een verhaal dat je zelf creëert over de ander dien je jezelf niet. Dit mag duidelijk zijn. De vraag die je jezelf mag stellen is, op wat voor manier dient het mij om te vergelijken met anderen? Wat brengt het me, wat leer ik ervan? Helpt het me om een reeler beeld te krijgen van mijn eigen ontwikkeling, waar ik nu sta en wat ik kan doen om verder te komen?

 

De enige echte competitie

 

Bestaat gezonde competitie? Dit kun je je afvragen. Naar mijn mening is de enige echte competitie die er is, de competitie met jezelf. Om te streven naar dat je in beweging bent, leert van wat je meemaakt en dat je groei doormaakt. Voor veel mensen voedt persoonlijke groei je ziel. En natuurlijk is het goed om om je heen te kijken en je blik te verruimen, maar in de basis gaat het om jouw proces, jouw leven, jouw business. Richt je energie daar dan ook op. Je zult je handen daar waarschijnlijk wel vol aan hebben. Bovendien geeft dit je zoveel meer rust en focus. Wat maakt het dat je je graag wilt vergelijken met anderen? Waar komt dat vandaan? Is dit van jouzelf of is dit overgenomen van een van je ouders of opvoeders. Het is de meest belangrijke vraag om mee te beginnen. Pas als je herkent en erkent wat het is dat je doet en waar dat mee te maken heeft. Pas als je je daar bewust van bent kun je tot diepere inzichten komen en patronen doorbreken.

 

Heb je sparring nodig om dit voor jezelf helder te krijgen? Laat het me weten, ik nodig je via deze link graag uit voor een vrijblijvende verkenning met mij en kan je waarschijnlijk helpen om zichtbaar te maken wat voor jou nog niet zichtbaar is. De tijd is nu om je energie niet langer te verspillen en in beweging te komen.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment