Hoe creëer je meer vrijheid in je onderneming?

Vrijheid

Hoe creëer je meer vrijheid in je onderneming?

Het merendeel van de ondernemers kiest voor het ondernemerschap om meer vrijheid te creëren in hun (werkende)leven. Wat is het dan toch wrang dat veel ondernemers die vrijheid in de praktijk onvoldoende ervaren. Interessant om hier eens bij stil te staan. Hoe creëer je meer vrijheid in je ondernemerschap?

 

Vrijheid als primaire drijfveer om te gaan ondernemen

 

Vraag een ondernemer in je omgeving waarom hij is gaan ondernemen en 9 van de 10 keer krijg je vrijheid als antwoord te horen. Wat vrijheid voor de een is, hoeft nog niet hetzelfde te betekenen voor de ander. Kortom, definieer voor jezelf eerst eens wat vrijheid in je ondernemerschap voor jou betekent. Hoe ziet dat eruit?

 

Betekenis geven aan vrijheid

 

Het belang van het duiding geven aan vrijheid, voor jou en je onderneming is essentieel. Doe je dat namelijk niet dan weet je ook niet of de vrijheid die je gecreëerd hebt, de vrijheid is die je wenste. Simpelweg omdat je er nooit goed bij stil hebt gestaan.

 

Tips

 

Om vrijheid in je ondernemerschap te creëren zijn er een aantal zaken die van belang zijn. Hierboven heb ik al wat aandacht besteed aan het eerste punt, het onmisbare vertrekpunt:

 

  1. Definieer wat vrijheid in je ondernemerschap voor jou betekent. Maak dit zo concreet mogelijk. Schrijf het op, visualiseer het en zorg er vervolgens voor dat je dit concreet maakt. Niet iedere ondernemer verlangt ernaar om vanuit een zonnig oord op afstand te kunnen werken, maar wat is die vrijheid dan wel voor jou en hoe kun je dat concreet maken en inbedden in je bedrijf?
  2. Wees bereid om los te laten waar je niet blij van wordt en kijk hoe je zaken slimmer kunt organiseren dan wel kan delegeren.
  3. Breng focus aan ten aanzien van de rol die je wilt bekleden in je bedrijf. Regel dit vervolgens zodat je je kunt richten op waar je echt goed in bent en energie van krijgt.
  4. Hak knopen door en maak keuzes in je aanbod.
  5. Bouw in je agenda ‘lucht’ in en doe dat vooruit en dus niet als sluitstuk.
  6. Vrijheid betekent ook weten hoe je totale inkomsten en uitgaven plaatje eruitziet. Het aankijken van wat er is en er niet voor weglopen. Juist door ‘in control’ te zijn creëer je meer vrijheid.
  7. Steek je nek uit, toon lef en doe wat je niet eerder gedaan hebt. Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd gekregen hebt. Ga eens tegendraads en maak de weg vrij om nieuwe dingen te verwelkomen in je leven.

 

Vergeet niet dat we allemaal spreekwoordelijke vleugels hebben die bedoeld zijn om uit te slaan. Het is aan jou wat je doet en of je er gebruik van maakt.

 

Meer vrijheid in jouw onderneming creëren?

 

Behoefte om te sparren over hoe jij meer vrijheid in je ondernemerschap kunt creëren? Meld je hier aan voor een vrijblijvende gratis online verkenning of stuur een mail naar contact@evelienvanes.com.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment