Hoe heftiger je emoties, hoe verder bij je gevoel verwijderd

Emoties, Gevoel

Hoe heftiger je emoties, hoe verder bij je gevoel verwijderd

Veel klanten die bij mij aan tafel zitten willen dichter bij hun gevoel komen. Zij voelen zich gefrustreerd omdat dingen niet gaan hoe ze willen, ervaren allerlei emoties. Omdat ze niet tevreden zijn met hun resultaten, omdat ze willen groeien met hun bedrijf en niet weten hoe of omdat er andere zaken in hun leven niet gaan zoals ze graag zien. Regelmatig krijg ik de vraag hoe gevoelens en emoties in relatie staan tot elkaar. Je emoties zijn een belangrijke graadmeter als het gaat om het volgen van je gevoel.

 

Wat is dat, gevoel?

 

Allemaal voelen we bij de dingen die er op ons afkomen een aantrekking of afstoting. Een weten of iets goed voor ons is of niet. Het zijn de invloeden van onze omgeving die we opnemen, de mensen door wie we ons omringen die dit gevoel dat uit onze kern komt kan vertroebelen. Hierdoor voelen we angst en raken we van ons gevoel af en ontstaat er verwijdering van onze basisovertuigingen. Onze gevoelens vertegenwoordigen de stem van de ziel. Gevoel over wat goed voor je is of wat niet is geen emotie. Het is een stil weten.

 

 

Emoties als raadgever

 

Het is belangrijk om je te realiseren dat je emoties niet je gevoelens zijn, maar dat je emoties wel een cruciale functie hebben in relatie tot je gevoelens. Hoe verder je van je gevoel verwijderd raakt, hoe heftiger je emotionele reactie is. Kun je me nog volgen? Ik zal een voorbeeld noemen. Boosheid, frustratie, angst, bedroefdheid, het zijn allemaal onderhuidse sensaties die je voelt omdat je iets wegstopt en/of ontkent. Je loopt ergens voor weg, je wilt iets niet aangaan. Met als resultaat dat je emoties dusdanig oplopen dat je er last van krijgt en er niet meer omheen kan. Wat ik daarmee wil zeggen is dat je eigenlijk heel blij mag zijn met emoties omdat zij een waardevolle raadgever zijn van hoe je leeft. Of je trouw bent aan je ziel, aan dat wat je diep van binnen voelt.

 

Valkuilen

 

Er zijn diverse valkuilen in het omgaan met je emoties. Ik noem er een aantal:

 

  1. Je neigt om de hete brei heen te draaien om de pijn maar niet te hoeven voelen;
  2. Je hoont je emoties weg, door te vervallen in overtuigen die buiten jezelf liggen. Zoals ‘het is ook lastig’ en ‘het ligt aan anderen’, ‘het ligt aan de markt’ … ;
  3. Je bent heel hard aan het werk om je emoties te beheersen, of eerder dempen. Herken je die momenten waarop je je tranen inslikt of je boosheid wegdrukt?
  4. Je hebt een oordeel over jezelf en vindt dat je je niet kwetsbaar mag opstellen;
  5. Door de pijn niet toe te laten, maak je het eigenlijk alleen maar erger, je kropt op en zo word je een vat dat op spanning komt te staan.

 

Jouw aandeel in de emotie

 

Emoties komen uit een gewond deel van jezelf. Daarmee zijn ze niet een absolute waarheid maar dragen ze een belangrijke boodschap voor jou. Het enige wat er nodig is, is dat jij je emoties de ruimte geeft en serieus te neemt. Doe je dat, dan kom je als vanzelf dichter bij je gevoel. Druk je je emoties weg, dan wordt het eigenlijk alleen maar erger. Je emoties negeren kan je ziek maken, verharden en zal je niet gelukkig maken. Niet iedereen vindt het makkelijk om emoties de ruimte te geven. Misschien heb je in je opvoeding meegekregen dat emoties tonen een teken van zwakte is. Herken je dat? Dan is het nu tijd om terug te gaan naar jezelf. Jij weet beter, je voelt waarschijnlijk wel dat dit geen waarheid is. Dit is het verhaal van de ander en daar kun je niets mee behalve er afstand van nemen. Het is tijd om je eigen waarheid te creëren.

Leef je vanuit je hart, dan zullen de juiste mensen op je pad komen die je voeden op dit vlak. Dat is de plek waar jij weggestopte emoties kan erkennen en emoties liefdevol kan laten zijn. En ook jij weet dat na een stevige onweersbui de lucht weer kan klaren en de zon tevoorschijn komt. Ontspan, laat zijn wat er is en laat het stromen :)

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment