Hoe streng ben jij voor jezelf?

Hoe streng ben jij voor jezelf?

Leg jij de lat hoog voor jezelf? Ben je kritisch naar jezelf toe? Misschien vind je dat je meer opdrachten/klanten binnen zou moeten halen, meer tijd moet besteden aan je partner en/of kinderen, dat je meer moet sporten of meer tijd voor je vrienden moet hebben? Verwijt jij jezelf wel eens dat je meer zelfdiscipline moet hebben? Kortom, moeten, moeten, moeten…

 

We maken het onszelf knap lastig

 

Velen van ons hebben de neiging om het onszelf knap lastig te maken. We vragen (te)veel van onszelf en laten ons van de wijs brengen door naar anderen te kijken. Zo kunnen we ons wel eens verwonderen over wat anderen hebben bereikt of de wilskracht die we bij een ander zien. Iemand die consequent 3 keer per week hardloopt, iemand die elke week een blog schrijft, leuke dingen doet met de kinderen en dan ook nog in combinatie met een drukke baan. In hoeverre projecteer jij dat wat je bij een ander ziet op jezelf?

 

Het is niet altijd wat het lijkt

 

Realiseer je dat als jij iemand bewondert om zijn of haar zelfdiscipline dat dit niet alleen voor jezelf belastend is, maar bovendien dat dit slechts jouw waarneming van buitenaf is. Dat wat jij bij de ander wellicht percipieert als ijzeren discipline, is in de beleving van de ander heel vanzelfsprekend. Wat bedoel ik daarmee? Hoogstwaarschijnlijk heeft diegene een helder doel voor ogen, waardoor de handelingen van deze persoon (gewoon) logische acties zijn om het beoogde doel te bereiken. En het kan heel goed zijn dat iemand die jij bewondert om zijn of haar prestaties, aan de binnenkant worstelt en onzeker is. Je weet aan de buitenkant niet altijd wat de drive van de ander is. Laat je daar niet door misleiden.

 

Jezelf nemen zoals je bent

 

Door jezelf te vergelijken met anderen en/of veeleisend naar jezelf toe te zijn kun je jezelf flink in de weg zitten. Of het nou gaat om wie je bent, wat je presteert, hoe je eruit ziet, wat je doet of wat je van jezelf vindt wat je eigenlijk zou moeten doen. Het zijn allemaal gedachten die impact hebben of jouw gevoel van acceptatie van jezelf. Het zijn redenaties die als een blokkade werken om jezelf te nemen zoals je bent.
Hoe zou het voor je zijn als je dat eens los zou kunnen laten? Dat je vrede kunt hebben met jezelf, je los kunt maken van wat anderen vinden, denken en presteren?

 

Zelfliefde

 

Het is okay om te zijn zoals je bent. Je bent als mens uniek en dat is prachtig. Zelfliefde is de basis voor alles. Zelfliefde wordt door Brené Brown omschreven als ‘leren onszelf te vertrouwen, onszelf met respect behandelen en vriendelijk en lief tegen onszelf zijn’.
Pas als je van jezelf houdt kun je evenwichtige relaties aangaan met anderen, privé maar ook zakelijk. Lukt het jou om er helemaal okay mee te zijn dat je bent wie je bent, dat je leeft in het hier en nu, dat je ademt, dat je hart klopt. Even zonder gekkigheid, sta er eens bewust bij stil?

 

Tips

 

In hoeverre lukt het jou om zelfliefde in je dagelijkse leven te brengen? Lukt het je om je niet gek te laten maken door je eigen gedachten van wat allemaal (anders) moet? Ik wil graag een aantal tips met je delen om je bewustzijn op dit vlak te prikkelen.

 

Neem even de tijd en de rust om aan de hand van de volgende tips bij jezelf te rade te gaan in hoeverre jij zelfliefde in de praktijk brengt:

 

 1. Gun jezelf meer ‘me-time’. Neem de rust om een boek te lezen, een wandeling te maken, jezelf te laten verwennen door een massage of gewoon lekker niets te doen (en daar vrede mee te hebben).
 2. Prijs jezelf dagelijks om de dingen die je hebt bereikt. Hierbij gaat het ook om het vieren van kleine successen. Echt doen!
 3. Ga bij jezelf na wat de reden is dat je jezelf druk op legt. Ga op zelfonderzoek uit.
 4. Realiseer je dat je ‘moeten, moeten, moeten’-gedachten slechts woorden zijn die angst en negatieve gevoelens creëren.
 5. Leef meer met de dag en breng jezelf meer naar het moment van NU.

Ik ben benieuwd om te horen wat jouw reflectie is aan de hand van deze tips. In hoeverre slaag jij erin om je eigen plan te trekken en bovenal lief voor jezelf te zijn? Wil je meer verdieping op dit onderwerp en hierover met mij in gesprek komen om te bekijken hoe ik je hierbij verder kan helpen, aarzel dan niet om me te mailen.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

2 Comments

 • Hanneke

  05.06.2015 at 13:16 Beantwoorden

  Goh wat leuk Evelien!

 • Evelien van Es

  05.06.2015 at 13:20 Beantwoorden

  fijn om te horen Hanneke

Post a Comment