Ieder einde is een nieuw begin

Einde, nieuw begin

Ieder einde is een nieuw begin

Het einde van november is in zicht, ingeluid door de kerstnummers op de radio. Ik hoor mensen om me heen die al terugschakelen omdat ze moe zijn, het gevoel hebben dat ze zichzelf op moeten laden omdat de koek op is. Terwijl bij anderen het gas er nog opgaat om het staartje van 2019 mooi af te sluiten. December is een bijzondere maand, maar voor velen ook een beladen maand. Wat kun je doen de komende weken om de 12e maand van 2019 met een goed gevoel af te sluiten?

 

Liefde en compassie

 

De afgelopen weken heb ik om me heen gevraagd naar hoe mensen naar de december maand kijken. Voor de een is het alles op alles zetten om doelen te behalen en tot het laatst doorgaan en de boog gespannen houden. Voor de ander is het alvast terugschakelen en meer gaan ontspannen. Er zijn ook mensen die met andere dingen bezig zijn, die druk voelen en zich in allerlei bochten wringen om december magisch te maken. Het ‘moet’ immers een leuke maand zijn. Anderen krijgen een melancholisch gevoel in december. Dat kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld herinneringen aan het verleden, het missen van dierbaren die er niet meer zijn, zich eenzaam voelen, verdrietig zijn of een relatie hebben zien sneuvelen. Kortom, je weet niet wat er in de ander omgaat. Ik pleit er dan ook voor om december de maand van liefde en compassie te laten zijn. Kijk wat meer naar elkaar om, hoe druk je het ook met je eigen dingen hebt. Met een beetje liefde en compassie kunnen we het met elkaar zoveel mooier maken.

 

 

Week van de reflectie

 

Deze week is het de week van de reflectie. Tegenwoordig is er overal wel een dag voor, maar laat de week van de reflectie er een zijn die voor ons allemaal waardevol kan zijn. Precies zoals ik zeg… kan zijn, Want het is aan jou of je tijd voor reflectie benut. Reflectie staat voor het creëren van momenten om afstand te nemen van waaruit je inzichten krijgt en je je verder kunt ontwikkelen. En dan niet alleen tijdens deze laatste week van november, maar juist als deel van hoe jij leeft en werkt. Zo zijn er veel mensen die geen of nauwelijks rust nemen om te reflecteren, simpelweg omdat ze het niet gewend zijn en nog niet ontdekt hebben wat het hen kan brengen. Ik geef je een aantal tips mee hoe je reflectie in je leven in kan bedden:

 

  1. Creëer je eigen rituelen om te reflecteren. Doe dat op jouw manier en in een ritme dat voor jou werkt.
  2. Maak van reflecteren een feestje. Het is geen moeten maar fijn om te doen en kan echt een verrijking zijn van je (werkende) leven. Gebruik je creativiteit in hoe je hier vorm aan geeft.
  3. Vraag hulp aan anderen en doe inspiratie op over hoe je reflectie voor je kan laten werken.
  4. Reflecteer af en toe ook samen met iemand, dat kan een collega, business buddy, coach of vriend zijn. De spiegel van de ander helpt je om nog concreter te worden en je inzichten aan te scherpen.
  5. Heb je een stok achter de deur nodig omdat je weet dat dit erbij inschiet in tijden van drukte? Organiseer dat dan.

 

Plezier is jouw kompas

 

Bekijk wat je nog wilt realiseren de komende weken en wees reëel in wat haalbaar is. Jezelf over de kling jagen leidt nergens toe. Behalve dat het je een opgejaagd gevoel geeft. Jouw kompas is elke dag of je plezier hebt in wat je doet, of je er energie van krijgt. Zo eenvoudig is het. Ben je niet gelukkig met hoe het nu gaat, breng daar dan verandering in. Wacht niet tot het nieuwe jaar. Vandaag nog kun je met andere intenties je dag ingaan. En onthoud dat ieder einde weer een nieuw begin inluidt. aar buiten treden.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment