In de knel met je tijd?

Tijd, knel met je tijd

In de knel met je tijd?

Heb jij een haat-liefde verhouding met tijd? Heb je het gevoel dat je voortdurend tijd tekort komt of heb jij juist dat je je af en toe stierlijk verveelt? Dan ben je niet de enige. Veel mensen zitten met het principe van tijd in de knoop. In de 24/7-mentaliteit anno nu is het niet eenvoudig om je te weren tegen de continue verleidingen om ons heen.

 

Veel mensen leiden een behoorlijk hectisch leven. Ze zijn voortdurend bezig om al hun energie te steken in het overleven van hun drukke bestaan. Zo ploeteren velen week in week uit en kijken telkens weer met verlangen uit naar de weekenden. In de weekenden is er even de tijd om de batterij op te laden en de dingen te doen die je echt leuk vindt. En dan op zondag in de loop van de dag/avond neemt de onrust weer toe omdat de werkweek weer voor de deur staat.

 

Bijzonder eigenlijk, hoeveel mensen min of meer op de automatische piloot leven en door blijven gaan met een latent gevoel van ongemak onder de oppervlakte. De voortdurende tijdsdruk maar gewoon voor lief nemen. Bij de één uit dat zich in terugkerende perioden van flinke spanning en stress en bij de ander heeft dit zelfs zware impact op hun gezondheid in de vorm van bijvoorbeeld een burn out.

 

Hoe gek kunnen we onszelf maken

 

Hoe vaak neem jij even afstand van jouw routine om te reflecteren op de realiteit, hoe jij je leven leidt? Stel jezelf eens de vraag, hoe is jouw oprechte gevoel over de kwaliteit van jouw leven op dit moment? Best een pittige vraag omdat dit waarschijnlijk confronterend voor je is. Maar loop er niet voor weg, wees eerlijk tegen jezelf. Besef dat jouw leven bijzonder is en dat de tijd van vandaag nooit meer terugkomt. Je leeft maar één keer. Is alle spanning en stress door de tijdsdruk die je jezelf oplegt het allemaal waard? Wat voor gevoel komt er bij je naar boven met deze vraag?

 

Je perceptie van tijd zit in jezelf

 

Het aanbod aan time management methodieken is er in overschot. Voor sommigen effectief, maar voor veel creatieve geesten minder doeltreffend. De intentie van veel methoden is goed, maar een groot deel is erop gericht dat er schaarste dan wel overschot aan tijd is. Kortom, dat tijd altijd een issue is. De vraag is of dat wel zo is? Ik denk het namelijk van niet.

Uiteraard ken ik het dilemma van tijd ook. Ik heb me voorheen vaak opgejaagd gevoeld, maar het was mijn eigen keuze. Je hebt namelijk altijd meerdere opties. De oplossing van jouw dilemma met tijd ligt veel dichter bij dan je denkt. Jouw perceptie van tijd zit in jezelf. Tijd is niet iets van buitenaf. Neem eigenaarschap over jouw tijd en zorg ervoor dat je zelf de touwtjes in handen hebt.

 

Ergens geen tijd voor hebben, of is het geen zin?

 

Okay, eigenaarschap, maar hoe zit dat dan precies? Met eigenaarschap ten aanzien van tijd bedoel ik dat je zuiver bent naar jezelf toe. Zuiver ten aanzien van wat je zegt en doet. Hoe vaak hoor jij jezelf hardop zeggen dat je ‘er geen tijd voor hebt’? En als je dan eerlijk bent, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk helemaal niet om dat je geen tijd hebt, maar waarschijnlijk heb je er gewoon geen zin in. Waarom zeg je dat dan niet? Als je iemand teruggeeft dat je geen tijd hebt, draai je om de waarheid heen. Misschien doe je dat uit beleefdheid, maar in feite leid je niet alleen iemand anders om de tuin, maar ben je ook niet trouw aan jezelf. Durf te staan voor je eigen mening en opvattingen en neem eigenaarschap over de jouw beschikbare tijd.

 

Ik nodig je uit om jezelf eens te observeren ten aanzien van tijd. Hoe vaak gebruik je het argument dat je geen tijd hebt en hoe vaak klaag je over dat je te weinig tijd voor iemand of iets hebt? Ik ben benieuwd naar jouw analyse. Jouw bewustwording is al een hele belangrijke stap in de goede richting! Neem gerust contact met me op als je hier een vraag over hebt.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment