Investeer jij in jezelf?

Investeer jij in jezelf?

In je eigen groei en ontwikkeling investeren, doe jij dat nog als freelancer? En zo ja, waar investeer je dan precies in? Af een toe een cursus of training op je vakgebied? Maar investeer jij ook in je persoonlijke groei als mens en als ondernemer?

 

Het valt me echt op hoeveel zelfstandigen nauwelijks in hun eigen groei en ontwikkeling investeren. Ik spreek veel freelancers die het een lastig onderwerp vinden. De meesten zijn super druk met hun opdrachten en staan weinig stil bij hun eigen groei. Vaak zie je dat professionals in loondienst meer met hun persoonlijke groei en ontwikkeling bezig zijn dan zelfstandigen. Hoeveel freelancers hebben bijvoorbeeld een coach?

 

Investeren in jezelf zien als kostenpost?

 

Voor freelancers wordt het investeren in zichzelf al snel als kostenpost gezien. Bovendien zorgt de waan van de dag ervoor dat het er gewoonweg niet van komt. Het is een afweging tussen inkomsten genereren (op uurtje-factuurtje-basis) versus inkomsten mislopen en dan ook nog eens kosten maken. Daarmee is de conclusie voor velen snel getrokken. Dat vind ik zo onwijs jammer. Want de investering in jezelf, in je ontwikkeling als mens en ondernemer, behoud z’n waarde. En sterker nog, die neemt alleen maar toe in de praktijk. Bovendien kun je hierdoor jouw klanten en relaties nog beter helpen.

En dan heb ik het niet over het verder perfectioneren van je rugzak met vakinhoudelijke cursussen of trainingen. Natuurlijk is het bijschaven in je vakgebied op z’n tijd belangrijk. Maar waar het om gaat is dat het juist als zelfstandig ondernemer belangrijk is om aan je persoonlijke groei en ontwikkeling te werken. Stilstand betekent echt achteruitgang.

 

Je persoonlijke groei voorop

 

In de periode dat ik in loondienst zat deed ik veel opleidingen om te werken aan mijn groei en ontwikkeling als manager en professional. Toen ik zelfstandig werd in 2006 deed ik mezelf de belofte om dat vol te blijven houden. Dat lukte me maar matig. Ik had het super druk met opdrachten. Om het jaar deed ik wel een training, maar het waren niet per definitie trainingen waarbij ik werkte aan mijn persoonlijke groei en ontwikkeling, ook niet ten aanzien van mijn ondernemerschap. Dat begon zich op een gegeven moment te wreken. Ik voelde dat ik qua groei afvlakte en baalde daarvan.

De ommezwaai die ik heb gemaakt heeft ervoor gezorgd dat ik nu meer dan ooit groei, als mens en als ondernemer. Ik weet waarom ik doe wat ik doe en ik geniet volop van de weg ernaar toe. De nieuwe mensen die ik ontmoet, de samenwerking met andere ondernemers. Ik geniet daar heel erg van. Bovendien durf ik zichtbaarder te zijn dan ooit, allemaal omdat ik mijn missie leef. Daarbij is het keerpunt voor mij geweest dat ik besloot om serieus te investeren in mijn groei als mens en als ondernemer.

 

Welke investeringen heb jij gedaan?

 

Ik wil je vragen om voor jezelf eens te inventariseren wat jij de afgelopen jaren hebt gedaan om te werken aan je groei en ontwikkeling, als mens en als ondernemer. Neem daarvoor de periode van de afgelopen 5 jaar, waarbij je dit per jaar noteert. Wat heb je precies gedaan en wat was je investering?

Ik ben benieuwd wat daar uitkomt. Misschien wel even slikken omdat je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Maar loop er niet voor weg. Grijp het aan als een kans. Het is goed dat je dit doet. Hiermee word je je bewust van waar je staat en wat je doet om in jezelf te investeren. Ik hoop van harte dat dit onderwerp je prikkelt om voor jezelf te beslissen of je hier happy mee bent. En denk niet te snel dat je alles al weet. Ieder mens blijft z’n leven lang leren. Stel je daarvoor open. En bovendien hoef je niet alles zelf te doen. Schroom niet om hulp te vragen. Dat is geen teken van zwakte, maar juist een teken van dat jij je eigen ontwikkeling serieus neemt.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment