Je grootste vijand ben je zelf

Je grootste vijand ben je zelf

Heb jij dat gevoel wel eens, dat je het zat bent. Dat er niet genoeg werk uit handen komt. Of althans, dat je wel dingen doet, maar niet echt lekker in je flow zit en daardoor niet goed vooruitkomt. En wat doe je dan? Jezelf flink in de nek hijgen en er bovenop zitten. Pfff, wat zijn we vaak hard voor onszelf.

 

Wij mensen kunnen soms akelig vervelend zijn. Of eigenlijk ook wel gemeen zijn. Niet zozeer voor anderen, maar bovenal voor onszelf. We doen dit niet goed, dat niet goed. Vinden dat we meer van dit, minder van dat moeten. Tjonge jonge. Lastig hoor. Stel je eens voor als een van je beste vrienden zo tegen je zou doen. Hoe zou dat voor je zijn en wat zou dat met je doen?

 

Jezelf de ruimte geven

 

Ik ben zelf ook vaak een ‘pain in the ass’ geweest voor mezelf. Ik legde de lat hoog. Moest het qua carrière allemaal goed doen en ging mee in de malle molen van het materialisme. Goede baan, mooie auto, lekkere vakanties. En maakte het me gelukkig? Nee. En waarom deed ik dat eigenlijk. Ik leefde op de automatische piloot. Hard werken, presteren, het goed doen in het leven, dat was mijn programmering.

Ik hoor het zo vaak om me heen, mensen die met zichzelf in de knoop zitten en velen als gevolg van eigen handelen. Mensen, wees toch eens wat liever voor jezelf. Probeer wat afstand te nemen en relativeer. En ik weet wel dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, wanneer je zelf in een dip zit. Maar realiseer je dat jij degene bent die de kracht heeft om dit te keren. En bovendien dat dit helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Begin er eens mee om wat liever voor jezelf te zijn. Geef jezelf de ruimte. Ga er niet zo bovenop zitten.

 

Voor de spiegel; geef jezelf een compliment

 

Dit is het leven, in het hier en nu. Als jij jezelf het leven zuur maakt, hoe moet het dan verder met jou? Denk daar eens over na. Ik wil je vragen om vanaf vandaag elke dag jezelf een compliment te geven. Doe eens gek, ga voor de spiegel staan en zeg eens wat aardigs tegen jezelf. Welgemeend en neem jezelf serieus. Jij bent niet je vijand. Jij bent een mooi mens, je bent het waard om er te zijn. Dus stop ermee om jezelf zo te kwellen. Houd van jezelf.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment