Je ultieme streven

Je ultieme streven

Wat is geluk eigenlijk? Een algemene definitie bestaat er natuurlijk wel in de Dikke van Dale, maar hoe belangrijk is dat? De definitie van geluk heeft pas waarde als jij er betekenis aan geeft. Als jij voor jezelf benoemt wat geluk voor jou betekent en nog een stap verder, namelijk als jij voor jezelf kleur bekent en benoemt hoe gelukkig je je echt voelt?

 

Wat maakt het dat geluk als geluk voelt voor jou? Sta daar eens bij stil. Misschien is hetgeen waarvan je altijd dacht dat dat het voor jou betekende helemaal niet meer wat het voor jou vandaag de dag is. Zonder waardeoordeel overigens. Het gaat om hoe dit voor jou voelt. En als dat betekent dat een huis in Italië en een vette boot aan het water voor jou geluk betekent, dan is dat zo. Het is bovendien belangrijk dat je jezelf niet veroordeelt over hoe je je wilt voelen. De vraag is alleen wat de oprechte betekenis van geluk voor jou is. Ik daag je dan ook uit om hier bij stil te staan en een laag dieper te gaan en te ontdekken wat het antwoord op deze vraag is voor jou.

 

Wat is geluk voor jou?

 

Helder hebben wat geluk voor jou op dit moment betekent is super waardevol omdat hier namelijk je verlangen achter schuilgaat en dat is de motor van jouw bestaan; van je leven en van je werkende leven. En dat verlangen is anders dan het stellen van mooie doelen. Als je doelen echt bij moeten dragen aan je geluksgevoel is het heel belangrijk dat je doelen in lijn zijn met jouw ultieme stip op de horizon; je verlangen dus. Pas dan heeft het waarde. Het zijn immers niet de doelen an sich die ervoor zorgen dat je energie krijgt. Het is de link naar het verlangen waar het ‘m in zit.

 

Make sure your goals are synced with the substance of your heart

 

Je innerlijk kompas als richtinggever

 

Okay het gaat er dus om dat we geluk voor onszelf weten te definiëren. Op een manier die gelinkt is aan ons verlangen. Dit is precies de reden dat ik met mijn klanten altijd terug ga naar de basis. Naar hun kernwaarden, hun passie, hun talenten en hun diepste verlangen. Ik noem dat je innerlijk kompas. Als je dit helder hebt, dan is het zoeken eigenlijk niet meer nodig. Dat wat er op je pad komt kun je onmiddellijk toetsen aan jouw innerlijk kompas. Daarmee is het leidend bij alles wat je doet.

 

Geluk begint vaak bij jezelf toestemming geven gelukkig te zijn. Eigenlijk betekent dit dat geluk een kwestie van keuze is. Zo zijn er nog steeds veel mensen die hun werk echt als werk zien. Die het gevoel hebben ‘dat gelukkig zijn, dat doe ik wel in mijn vrije tijd’. Helemaal als ondernemer ervaar ik dat alles één is. Werk en vrije tijd, het is allemaal jouw tijd en jij bent degene die helemaal zelf bepaalt wat je doet en wat niet.

 

In feite is een ‘work-life balance’ een vals onderscheid. Alsof je tijdens je werk, je leven even uit zet. Dat is toch vreemd? Net zomin als dat je je eigen droom en verlangen even parkeert als je aan het werk bent.

 

Jouw purpose is gelukkig zijn

 

Zelf vind ik de benadering van wijlen Dr Wayne Dyer wel krachtig als hij het over geluk heeft, althans in de context van jouw purpose.

 

A lot of people struggle with finding meaning in their life. They question what their purpose in life is. I have always felt that the real purpose of life is just to be happy, to enjoy your life. To get to a place where you’re not always trying to get to someplace else

 

Wat ik hier de charme van vind is de eenvoud die hierin schuilt. En dat is precies wat ik in de praktijk beoog. Terug naar jezelf en jouw basis, vanuit jouw bron, of noem het je kern, en van daaruit leven naar je verlangen. Want als je daar trouw aan blijft dan zul je je gelukkig voelen.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment