Je verdriet omarmen

Je verdriet omarmen

Ieder mens heeft wel eens verdriet. Verdriet om verlies, om pijn, om afscheid, om de dood, vanwege een ruzie, boosheid of frustratie. Je in ieder geval ellendig voelen vanwege iets naars. Bij de één uit zich dat in dikke tranen en bij de ander is het gevoel van verdriet er wel maar blijven de tranen uit. Met als gevolg dat het verdriet wordt opgekropt en er dus geen verwerking plaatsvindt. Met alle gevolgen van dien.

 

Feit is dat ieder mens verdriet kent. Alleen zijn er verschillende manieren waarop wij omgaan met ons verdriet. Juist de wijze waarop wij dat doen is een waardevolle bron van informatie. Vooral voor onszelf omdat het zomaar kan dat je, zonder dat je je ervan bewust bent, hierdoor jezelf blokkeert om vooruit te komen. Dat kan zich uiten in lichamelijke klachten, spanning en stress, maar ook het ontbreken van zakelijke flow. Kortom, de impact kan groot zijn en daarom is het de moeite waard om stil te staan bij hoe jij omgaat met verdriet.

 

Natuurlijke manier om emoties te uiten

 

Kun je je herinneren wanneer je voor het laatst hebt gehuild? Misschien was dat gisteren nog of moet je aanzienlijk langer terug in de tijd? Denk daar eens goed over na. Als je vervolgens helder hebt wanneer dat was, is de vervolgvraag waarom je toen in tranen was? Wat was het gevoel dat je toen had? Heb je dat terug kunnen halen, dan is de laatste vraag, op wat voor manier heb je gehuild? Waren het grote tranen van verdriet, of was het een ingehouden huilbui waarin je vooral veel tranen hebt weggeslikt?

 

Verdriet toelaten is ook een vorm van sterk zijn

 

Het niet kunnen uiten van verdriet is funest. Huilen is immers onze natuurlijke manier om emoties te uiten. Wanneer je je tranen van verdriet niet toe kunt laten lukt het je niet om je gevoel de ruimte te geven. Even een klein voorbeeld, misschien herken je het wel dat je een film zit te kijken op de bank en dat je partner of een vriend(in) naast je zit en dat je je emoties inhoudt. Dat je je laat afremmen door ‘wat de ander er wel niet van zal vinden’. Dit is maar een klein voorbeeld, maar hoe mooi zou het zijn als je gewoon je tranen de vrije loop kunt laten. Dat jij er mag zijn met je verdriet en bovendien dat je samen met iemand je verdriet kan delen.

 

Delen is helen

 

Je verdriet met iemand delen kan enorm verbinden. Ik heb dat zelf meerdere keren ervaren dat je, door je tranen de ruimte te geven, een intense verbinding met iemand kan voelen. Dat komt omdat je op zo’n moment zo puur tot jezelf komt, dat je vanuit jouw ‘zijn’ expressie geeft aan iets waar je verdrietig om bent. Dat raakt anderen op een laag waardoor er iets bijzonders ontstaat.

Hoe mooi is het als je jezelf de ruimte geeft om je verdriet te uiten. Dat je vanuit je gevoel van innerlijke pijn je tranen rijkelijk laat vloeien en dat het okay is. Tranen mogen er zijn. Ook dat is het leven en geeft je het gevoel dat je hart harder klopt dan ooit.

 

Ieder mens is anders en dat is maar goed ook. Daar waar de één verdriet kan delen, is de ander geneigd om alleen met het verdriet te dealen. Het is in zekere zin prima dat die verschillen er zijn, maar voor een goeie verwerking van je innerlijke pijn is het helend om met anderen je verdriet te delen. Of je er nu over praat of ook daadwerkelijk tranen laat vloeien, als je je in bijzijn van iemand anders maar uit. Het verdriet vindt op een zeker moment toch wel z’n weg. Zie het als een vulkaan die op uitbarsten staat. Geef dat wat eruit moet de ruimte en doe dat op een manier die voor jou werkt. En onthoud dat ‘delen is helen’. Dat geldt ook voor je verdriet.

 

Niet kunnen huilen

 

Wat doe je nou als je tot de conclusie komt dat je heel moeilijk of niet kan huilen. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat zij die geen tranen kunnen laten vloeien vanwege verdriet, de pijn onvoldoende toelaten. Daarmee is het eigenlijk een signaal dat je ver van je gevoel ben afgeraakt. Hierdoor blokkeer je jezelf om verder te komen, om echt gelukkig te kunnen zijn en te kunnen groeien. Als je dit herkent, ga er dan mee aan de slag en laat je helpen. Dat begint bij jouw hulpvraag. Durf die te stellen.

Pijn en verdriet zijn deel van het leven. Door de pijn die we voelen kunnen we de mooie dingen in het leven veel meer waarderen. Een lach en een traan liggen ook zo dicht bij elkaar. En bovendien, wat ik hierboven al aangaf, kan in verdriet ook iets moois schuilen, de verbinding met anderen. Hoe waardevol is het als je het jezelf gunt om je verdriet te kunnen laten zijn en dit dus te omarmen. Dat is het leven.

 

Als je merkt dat dit onderwerp je zodanig raakt dat je vastloopt? Trek dan aan de bel om je te laten helpen dichter bij je gevoel te komen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment