De juiste prioriteiten stellen

Prioriteiten stellen

De juiste prioriteiten stellen

Hoe manage je je agenda nou effectief, stel je de juiste prioriteiten en maak je goeie keuzes? Regelmatig krijg ik deze vraag. Veel ondernemers hikken er tegenaan dat zij dat wat ze willen niet voor elkaar krijgen in de tijd die zij daarvoor in gedachten hebben. En bovendien dat zij moeite hebben om hun ogen op de bal te houden; oog hebben voor zaken die écht belangrijk voor hun zijn.

Uitspreken wat echt belangrijk is


Het heeft pas zin om stil te staan bij hoe je je tijd managet als je uitspreekt wat echt belangrijk voor je is. Om dat te kunnen doen is stap 1 je bewust zijn van waar je echt blij van wordt en waarvan niet. Het is in de praktijk verleidelijk om je ware gevoel te onderdrukken. Ons hoofd wil namelijk heel graag iets laten werken, iets laten lukken, terwijl ons hart misschien al lang duidelijk wil maken ‘ik heb er geen geloof meer in’. Kortom, begin bij het begin door te onderkennen en vervolgens ook uit te spreken wat echt belangrijk voor je is.

Dat klinkt eenvoudig en ik weet dat dat niet altijd gemakkelijk is. Maar juist door het onuitgesprokene uit te spreken ontstaat er ruimte en beweging.
mag zorgen. 


Dat wat aandacht krijgt groeit

 

De afgelopen periode, tijdens de extreme droogte in Nederland, had je de keuze om je gazon te besproeien of niet. Met een overduidelijk resultaat van een groene dan wel een gele grasmat. Kortom, dat wat aandacht krijgt groeit. Dat is stap 2, na het uitspreken het ook aandacht geven. Dus kijk eens naar je agenda van de afgelopen weken. Waar besteed je de meeste tijd aan? Zijn dat de zaken die echt belangrijk voor je zijn? Of draai je in feite om de hete brei heen? Wees niet bang om de realiteit onder ogen te zien.


Plannen, prioriteren en focus aanbrengen

 

En hoe zit het dan met plannen, prioriteren en focus aanbrengen? Uit mijn eigen ervaring kan ik je vertellen dat er niet 1 manier is. Het gaat erom dat je een manier ontdekt die voor jou werkt en bij je past. Dat wil zeggen een kwestie van doen, leren en ontdekken wat voor jou werkt en wat niet.

 

Ik geef je een aantal gedachten mee:

 

  1. Plan de tijd om aan je bedrijf te werken als eerste in. Dit kan in niet vaak genoeg benadrukken, dit is echt een kwestie van doen. Hoe drukker je bent, hoe groter de uitdaging om dit te blijven doen.
  2. Breng focus aan door keuzes te maken ten aanzien van wat belangrijk is en wat dus ook meer aandacht mag krijgen. Blijf vervolgens scherp door te blijven toetsen of je prioriteert naar zaken die belangrijk voor je zijn.
  3. Waak ervoor dat je je verschuilt achter dingen doen die geen business genereren. Daarmee ben je aan het uitstellen. Kortom, houd jezelf niet voor de gek.
  4. Pas op dat je niet teveel hooi op je vork neemt. Maak duidelijke keuzes. Beter verkeerde keuzes dan geen keuzes ;)
  5. Begin bij het begin en bouw je bedrijf op vanuit dat wat echt belangrijk voor je is en definieer van daaruit de kern van je business. Dit leg je vast in je business signatuur op basis van waar je focus aanbrengt in je aanbod.
  6. Werk met een kwartaalplanning waarin je op hoofdlijnen aangeeft wat je gaat doen. Hang deze vervolgens op waar je er niet omheen kan.
  7. Brengt de structuur aan in je agenda die voor je werkt. Teveel blokken inplannen en je er vervolgens niet aan houden werkt dus niet. Ga op ontdekkingstocht wat wel voor je werkt. Inspiratiemomenten komen veelal op ongeplande momenten. Koester die daarom in je agenda.

 

Tot slot, doe vooral waar je blij van wordt en wees alert op wat goed voelt en wat niet. Spreek je hierover uit en handel daarnaar.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment