Kansen te over

Kansen te over

Allemaal lopen we wel eens kansen mis. De vraag is hoe regelmatig dit bij jou gebeurt? Iedereen krijgt kansen, hoe groot of klein ze ook zijn. Dus je excuus dat dit voor jou niet zo is, dat kunnen we direct van tafel vegen. De vraag is of jij doorziet welke kansen je laat lopen? Of dat nou in je werk is of privé, dat kan beiden. Hoe komt het dat je deze kansen laat lopen? Wat kun je eraan doen om vanaf vandaag meer op scherp te staan en jouw kansen te benutten?

 

Kun je voor jezelf een aantal concrete voorbeelden noemen van de afgelopen periode, bijvoorbeeld vanaf begin dit jaar, waarbij je je kansen niet hebt gegrepen? Benieuwd wat je kunt oprakelen? Misschien moet je wat verder terug in de tijd. De kans is groot dat je een voorbeeld kunt bedenken. Ongeacht de situatie komt de oplossing in feite op 4 elementen neer; zien, voelen, beslissen en handelen. Hieronder bespreek ik de 4 elementen.

 

Open je blik om kansen te zien

 

Het meest belangrijke bij het meer benutten van kansen is om je blik te openen zodat je kansen ziet. Velen van ons zijn zo niet in het moment aanwezig dat we kansen aan ons voorbij laten gaan. Hoe meer we in staat zijn om met aandacht te ‘zijn’ en in gesprekken met anderen signalen op te pikken die kansen in zich hebben, hoe makkelijker het voor ons is om kansen te zien. Kortom, als gouden tip bij het element zien, zorg ervoor dat je echte aandacht hebt bij dat wat je doet, in het moment.

 

Je openstellen voor kansen

 

Als je een kans ziet is het de vraag wat je ermee doet? Laat je het op je inwerken, tot je doordringen? Kun je ook met je gevoel bij deze kans komen zodat je echt voelt wat dit voor je kan betekenen? En begrijp me niet verkeert, hier hoef je geen nacht over te slapen als je dit niet wilt. Dit kan in een split second. Waar het om gaat is dat je jezelf ervoor openstelt om de kans die, misschien wel onder je neus ligt, ook daadwerkelijk tot je te laten komen. En hoe doe je dat? Door je hart te openen en intuïtief te voelen of je erin wilt stappen.

 

Beter een slecht besluit dan geen besluit

Wordt het een ja voor ja of een nee? Rechtsaf of linksaf. Wat besluit je. Voel je wat voor jou de bedoeling is, hak dan de knoop door. En of je de kans aangrijpt of het aan je voorbij laat gaan, het gaat erom dat je een beslissing neemt. Vaak weet je op het moment dat je een besluit neemt al of je er goed aan hebt gedaan. En zo niet, dan is er altijd een andere route te bewandelen. Beter een slecht besluit dan geen besluit.

 

Voorkom dat een kans aan je neus voorbij gaat; actie

 

Na het zien, voelen en beslissen is handelen een cruciale. Want als jij niet in actie komt en sprong niet waagt, gaat de kans zomaar aan je neus voorbij. En dat kan terwijl jij met je ogen knippert. Je hebt net nagedacht over kansen die je hebt gemist de afgelopen periode. Het is de moeite om bij jezelf na te gaan waarom je die kans hebt laten lopen. Heb je de tijd genomen om goed te voelen wat je wilde, of heb je verzuimd om in actie te komen? Ieder mens heeft z’n zwakke plekken. Dat is nou eenmaal zo. Het is waardevol om dit van jezelf te weten, zeker ten aanzien van de kansen die voorbij komen.

 

Mistakes are the stepping stones to wisdom

 

 

Uiteraard gebeurt het iedereen wel eens dat je een mooie kans misloopt. Ik zeg dan wel eens tegen mezelf ‘don’t cry over spilled milk’. Het is wat het is. Move on en er komen weer nieuwe kansen. Waak ervoor dat je structureel kansen misloopt. Zorg ervoor dat je van jezelf weet waarom het gegaan is zoals het is gegaan. Leer ervan.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 
AANMELDEN

 


 

Evelien van Es werkt als mentor & business coach met ondernemers en is daarnaast executive coach. Zij is oprichter en eigenaar van Signature 4 Success®. Daarin werkt zij met een team van ervaren loopbaan- en business coaches die klanten begeleiden bij hun transformaties. Helderheid creëren van binnenuit, dat is het credo. Evelien heeft daarvoor 20 jaar ervaring opgedaan in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment