De klant op de tweede plaats

Klant, tweede plaats

De klant op de tweede plaats

Pas als je jezelf goed kent en weet wat je nodig hebt kun je er voor je klanten zijn. Het doet me denken aan een stage die ik lang geleden in de USA liep bij een organisatie die de slogan hanteerde ‘the customer comes second’. Vanuit de gedachte dat de mensen in je organisatie het meest belangrijk zijn. Als zij goed in hun vel zitten en plezier hebben in hun werk zullen hun passie en talenten maximaal ten goede komen aan de organisatie. En zo is het voor jou als ondernemer net zo goed. De zorg voor jezelf staat voorop om je klanten goed te kunnen helpen.

 

Weten wat je zelf nodig hebt

Hoe goed ken jij jezelf? Weet jij precies wat je nodig hebt om goed te kunnen functioneren richting jouw klanten? Volgende week is het de week van de werkstress. En dat thema geldt niet alleen voor professionals in loondienst. Ook veel ondernemers hebben te leiden onder hoge druk die tot ongezonde stress kan leiden. Denk bijvoorbeeld aan de druk om meer klanten te krijgen, het gevoel hebben continu bezig te zijn en hinder hebben van het gevoel grote verantwoordelijkheden dragen. Dat zijn zo wat factoren die ik in de praktijk regelmatig hoor bij ondernemers. Ik zal op een aantal van de zojuist genoemde factoren inzoomen.

 

 

Continu bezig zijn met je bedrijf

 

Soms krijg ik wel eens de vraag van mensen hoeveel uren ik werk. Ik moet daar altijd een beetje om lachen omdat die vraag voor mij een onmogelijke is om te beantwoorden. Als ondernemer ben je continu bezig met de business, maar dat betekent niet dat dit een zware last hoeft te zijn. Als je doet wat echt uit je hart komt is het geen opgave maar een verrijking. Wel is het van belang dat jij voor jezelf weet wat je nodig hebt en hoe je jezelf gezond kan houden in je ondernemerschap. Voor de een betekent dit veel tijd voor zichzelf om te verwerken, ideeën te generen en ruimte voor creativiteit te maken, terwijl de ander heel wat anders nodig heeft. Zorg ervoor dat je weet waar jij behoefte aan hebt en handel daarnaar.
Ik moet hierbij denken aan een blog die ik een tijd terug schreef over het ritme van de seizoenen. Ook dat is voor ieder mens anders. De een heeft de behoefte aan cocoonen in de herfst, terwijl de ander dan flink aan het knallen is om vervolgens in de zomer even helemaal uit de lucht te zijn. Luister naar jezelf.

 

Meer klanten en opdrachten

 

Herken je dat gevoel dat je eigenlijk meer klanten zou willen? En krijg je er stress van, van de gedachte dat het niet genoeg is? Dit is iets wat ik veel bij mijn klanten hoor. Door jezelf te veel te focussen op de uitkomst, het resultaat van meer klanten willen wordt het forceren en gaat het vervolgens niet stromen. Terwijl het juist gaat om genieten van wat je doet, doen wat je leuk vindt en van daaruit naar buiten treden. Ik geef je een aantal concrete tips mee.

 

  1. Feit is dat klanten naar je toe komen als ze jou weten te vinden. Zo simpel is het. Dus zorg ervoor dat zij jou zien, online en offline. Wees zichtbaar en ga erop uit.
  2. Maak van contacten leggen een feestje. Je hoort het soms wel eens iemand zeggen… ‘ik ben niet zo van sales en acquisitie’. Loslaten die woorden en begin met contact leggen vanuit oprechte interesse en kijk wat er ontstaat. Let er daarbij op dat je niet te strak gaat sturen op de uitkomst. Je loopt dan het risico dat je het vastzet.
  3. Maak het jezelf niet onnodig ingewikkeld door te focussen op koude kanalen. En natuurlijk hebben die ook wel effect, maar veelal heeft dat tijd nodig. Warme contacten hebben we binnen handbereik en leveren ons sneller resultaat op. Bel eens wat oud contacten via Linkedin of oud opdrachtgevers. Mensen die jou graag zien vinden het leuk van je te horen. En geef na 1x niet direct op. Je voelt vanzelf aan of iemand interesse heeft, maar let op dat je niet na 1 poging je eigen verhaal creëert en je keutel intrekt.

Heb je behoefte aan sparring of advies over hoe jij stress kan verminderen, wat je kan doen om meer klanten te krijgen, hoe je verder kunt groeien met je bedrijf? Laat het me weten, je kunt je hier aanmelden voor een gratis online strategiegesprek. Ik hoor je graag.

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment