Last hebben van uitstellen

Uitstellen

Last hebben van uitstellen

Voel je je aangesproken? Of ben je misschien zelfs een chronisch patiënt, als het gaat om uitstellen. Feit is dat er veel mensen erg goed in zijn en zichzelf daarmee in de weg zitten om sneller of überhaupt vooruit te komen. Uitstelgedrag is een van de meest gehoorde zelf saboterende gedachten en daarmee meer dan de moeite waard om eens bij stil te staan.

 

Uitstellen brengt je niets

 

Stilstand is achteruitgang… Die uitspraak hebben we allemaal wel eens gehoord. Door uit te stellen blijf je in je veilige zone hangen. En natuurlijk is het niet de bedoeling dat je dingen doet die tegen je gevoel indruisen. Daar waar het verlangen er is om je te ontwikkelen brengt uitstellen je navenant niets. Door te blijven doen wat je altijd doet ontneem je jezelf om vooruitgang te boeken, om te groeien.

 

‘Procrastination is the thief of time’

 

Laat mij nog maar even aanmodderen

 

Wat maakt het voor velen dan toch zo verleidelijk? Misschien herken je een van deze gedachten:

 

  • Pfff, dan moet ik in beweging komen. Ik ben liever lui dan moe
  • Wat zullen anderen wel niet van me denken?
  • Het is eng of te spannend
  • Het moet nog beter zijn voordat ik ermee naar buiten ga
  • Laat mij nog maar even aanrommelen
  • Dat komt morgen wel

 

Zo is er een reeks van bezwaren te noemen die er voor kunnen zorgen dat je blijft uitstellen. Feit is dat er geen tijd is. Alles wat we hebben is het hier en nu. Als het van binnenuit goed voelt, laat je daar dan door leiden. Vertrouw erop dat het juist is wat je te doen hebt. Het enige dat je te doen staat is in actie komen in lijn met je verlangen en dus niet in lijn met je angsten.

 

Groots dromen

 

Het doorbreken van het patroon van uitstelgedrag is het gemakkelijkst te behalen door de aandacht terug te brengen naar jezelf en de koers die jij aan het varen bent en in lijn daarmee actie te nemen. Door je niets aan te trekken van wat anderen denken en vinden en te vertrouwen op dat dit het juiste is voor jou op dit moment. Diep van binnen weet je dat daar waar je verlangen groot genoeg is dat de actie vanzelf komt om dit te bewerkstelligen. Dus wellicht is je droom nog niet groot genoeg? En bovendien, hoe meer actie je onderneemt hoe eenvoudiger het is om in de flow te blijven. Geen kwestie van over nadenken maar DOEN!

 

Vooruitgang boeken

 

Ik geloof erin dat wij als mensen niet gemaakt zijn om een saai leven te leiden. Dat we allemaal ergens de wens hebben om ons leven te leiden vanuit voldoening en het gevoel dat we ertoe doen; hoe groot of klein ook. Het is alleen de vraag of jij ook de stappen gaat zetten om echte vooruitgang te boeken. Of dat je jezelf voor de gek houdt omdat het allemaal eerst perfect moet zijn. Misschien vind je jezelf nog niet goed genoeg. Lariekoek, BS, of hoe je het ook wilt noemen. Alles zit al in je. Dus stop ermee om jezelf klein te houden terwijl je dat niet bent.

 

Ruimte voor groei

 

De meest succesvolle ondernemers maken fout op fout. Slaan de plank mis door producten of diensten te lanceren die niet aanslaan. Het enige wat de buitenwereld ziet, dat zijn namelijk de successen. Het is niet altijd wat het lijkt. Reden temeer om je op je eigen game te richten. En het tempo waarin je dat doet, dat is geheel jouw keuze. Kies je voor de snelle overtocht of neem je de reguliere vaart? Voorop staat dat je de stap zet, hoe klein deze ook is. Dan pas ontstaat er ruimte voor groei. Dus laten we het uitstelvirus voorgoed uitroeien. Are you in? Wat zijn de stappen die jij vandaag gaat zetten om niet langer uit te stellen?

 

Wil je mijn blogs voortaan rechtstreeks in je inbox ontvangen met bovendien als eerste mijn primeurs? Meld je dan hieronder aan.

 

AANMELDEN

 


Evelien van Es is internationaal business & life coach, sparringpartner, spreker en auteur van Wees Onverbiddelijk Jezelf (Be Relentlessly Yourself) en De Kracht van Purpose-gedreven organisaties (Power of Purpose Driven Teams & Organizations). Ze begeleid individuen en teams bij hun transformaties, maakt het voor hen (nog) onzichtbare zichtbaar en helpt van binnenuit helderheid creëren. Evelien is zeer betrokken en resultaatgericht. Naast haar ruime ervaring als coach heeft ze 20 jaar ervaring in en voor het bedrijfsleven als leidinggevende, interimmanager en consultant. Ze heeft een Master degree in Sociaal Culturele Wetenschappen aan de VU en is sinds 2006 ondernemer. Meer info.

Sharing is caring!

No Comments

Post a Comment